In de zorg is het aantal fraudegevallen de afgelopen jaren flink gestegen. Vorige week nog kwam nieuws van RTL naar buiten waaruit blijkt dat valse papieren in de sector aan de orde van de dag zijn. Het gaat hierbij om valse diploma’s, maar ook om andere papieren die de veiligheid en kwaliteit in de zorg waarborgen. Zoals de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), Erkenning Verworven Competenties (EVC) en de BIG-registratie, die bijvoorbeeld verpleegkundigen nodig hebben. Doel van de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is nu juist om patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen te beschermen.
Zorgorganisaties hebben in meerdere meetings meegedacht over werkbare oplossingen.
HR-dienstverlener Visma | Raet heeft de uitdaging opgepakt en lanceert komende periode meerdere functionaliteiten in hun software Youforce, die het frauderen met diploma’s, BIG-registraties en Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG) moet helpen te voorkomen. Voor de softwareontwikkeling heeft het bedrijf de handen ineengeslagen met zorgorganisaties als Alrijne, Amaris, Cordaan, Espria en Zorgpartners Midden-Holland. Zij hebben in meerdere meetings meegedacht over wat uitdagingen zijn in het tegengaan van fraude en welke oplossingen werkbaar zijn voor de HR-afdeling.
Integratie met mijndiploma.nl
Visma | Raet kondigt daarna de lancering van drie nieuwe functionaliteiten aan. Zo wordt begin 2025 een rechtstreekse integratie met mijndiploma.nl opgezet, wat betekent dat als medewerkers bij een organisatie in dienst treden zij hun diploma moeten uploaden in Youforce vanuit dit DUO-register. Hiervoor is inloggen met een DigiD verplicht, wat diplomafraude onmogelijk maakt. Daarnaast wordt de Youforce-software zo ingericht dat elke maand een automatische controle van de BIG-registratie van bestaande medewerkers plaatsvindt.
De software controleert de BIG-registratie van medewerkers straks elke maand automatisch.
Hiermee wordt het voor werkgevers beter en makkelijker inzichtelijk of er medewerkers zijn die onverhoopt een maatregel vanuit het BIG-register opgelegd hebben gekregen, of dat iemands BIG-registratie volledig geschrapt is. Tot slot werkt het softwarebedrijf ook aan een functionaliteit die het mogelijk maakt om de echtheid van VOG’s automatisch te valideren in hun software. Nu moeten HR-professionals hiervoor nog naar validatie.nl gaan. De uitrol van deze functionaliteit zal later in 2025 volgen.
‘Ernstige zorgen’
‘We weten dat men zich in de zorgmarkt ernstige zorgen maakt over de gevolgen van mogelijke fraude’, aldus Remco te Ronde, Product Owner bij Visma | Raet. ‘Als softwareleverancier weten we ook hoeveel verschil het automatiseren van processen kan maken in dit soort kwesties. Met onze nieuwe functionaliteiten verwachten we een passende oplossing te bieden in de strijd van zorgorganisaties tegen fraude van diploma’s, BIG-registraties en VOG’s. We zijn trots dat we hiermee een steentje kunnen bijdragen aan het voorkomen dat mensen met onjuiste intenties in de zorg gaan werken.’
De IGJ deed in 2023 al een oproep om kandidaten nooit zomaar op hun blauwe ogen te geloven.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) deed in 2023 al een oproep aan de sector om kandidaten nooit zomaar op hun blauwe ogen te geloven en diploma’s en VOG’s van sollicitanten en werknemers goed te controleren en valse papieren te melden aan het Openbaar Ministerie en de inspectie. Dit naar aanleiding van de vele berichten die ook toen al de kop opstaken omtrent grootschalige fraude in de sector. In november vorig jaar bleek al dat de politie zich ernstig zorgen maakt over een ‘schrikbarende toename’ van criminelen die zonder diploma werkzaam zijn als zzp’er in de zorg. De politie stelde vast dat drugshandelaren, plofkrakers en geweldplegers ‘op grote schaal’ actief zijn in de zorgsector.
Vakbonden NU’91 en FNV Zorg en Welzijn doen een dringende oproep aan werkgevers om dit probleem van valse papieren ‘met de hoogst mogelijke prioriteit’ op te pakken. ‘Check dit aan de poort, dit kan en mag niet langer bestaan’, aldus FNV-bestuurder Saida Youssef tegen RTL. Femke Merel van Kooten van NU’91 valt haar bij. ‘Als bij een avonddienst een zorgprofessional denkt ‘hier klopt iets niet’, dan moet er direct worden gehandeld en niet pas de volgende ochtend, want het levert levensgevaarlijke situaties op.’
Lees ook
- Alle Zakennieuws