Gem. leestijd 3 min  5484x gelezen

Zo maak je – wetenschappelijk bewezen – de beste vacatureteksten

Zo maak je – wetenschappelijk bewezen – de beste vacatureteksten

Minder aandacht voor de functie-eisen, veel meer voor de functie-inhoud. Dat is kort gezegd de hoofdeis die je kunt stellen aan een goede vacaturetekst.

Veel recruiters dachten het al, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen. Fast Company schrijft over een onderzoek van David Jones, hoogleraar aan de universiteit van Vermont, dat verschijnt in de Journal of Business and Psychology,

Manipuleren

Voor het onderzoek werden echte vacatureteksten van een groot technisch adviesbureau in Canada ‘gemanipuleerd’. Volgens Jones gaat het om het eerste wetenschappelijke praktijkonderzoek naar vacatureteksten met ‘echte’ sollicitanten.

Drie keer zoveel reacties

De resultaten lieten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Vacatures die focussen op wat de organisatie kan bieden aan de sollicitant (zogenoemde N-S of needs-supplies-vacatures, denk: autonomie, carrièremogelijkheden, inspraak ) scoorden drie keer zoveel (hooggekwalificeerde) reacties als vacatures waarvan de tekst zich focuste op de verplichte eisen die aan de kandidaat werden gesteld (zogenoemde D-A of demands-abilities-vacatures, denk: ervaring, opleiding, specifieke vaardigheden). Bovendien bleken de kandidaten die reageerden op zulke N-S-vacatures uiteindelijk ook beter bij de organisatie te passen.

Bijna 1.000 sollicitanten

Het onderzoek is gebaseerd op de reacties van 991 sollicitanten die op 56 verschillende vacatures reflecteerden. Dat ondanks dit wetenschappelijk bewijs toch nog zoveel vacatures gericht zijn op de functie-eisen, is volgens Jones niet eens zo verrassend. ‘Schrijvers van vacatureteksten zijn hier zelden in getraind. Bovendien hebben ze te maken met een tekort aan vaardigheden dat ze zo snel mogelijk willen vullen, en zoeken ze meestal iemand die meteen kan beginnen, zonder veel training.’

Niet zomaar wat N-S erin

De oplossing, zegt Jones, is niet om zomaar wat N-S-termen in de tekst erbij te zetten om de vacature wat ‘kandidaatvriendelijker’ te maken. ‘Het is cruciaal dat zulke statements ook waar zijn. Als je valse verwachtingen wekt, die vervolgens niet uitkomen als de kandidaat begonnen is, krijg je snel demotivatie en zullen mensen sneller vertrekken dan ze anders gedaan zouden hebben. Daar zijn beide partijen niet bij gebaat.’

Supersterren

De reden dat vacatures met veel N-S-woorden zoveel sollicitanten trekken is volgens Jones dat ze twee groepen specifiek aanspreken: aan de ene kant de ‘supersterren’, die de luxe hebben op een klein aantal vacatures te kunnen solliciteren, maar aan de andere kant ook de ‘gemiddelde’ sollicitant, die op zoveel mogelijk vacatures reageert als hij of zij maar kan. Met veel en hoge functie-eisen spreek je beide groepen veel minder aan. Toch is volgens hem de ideale vacaturetekst een mix van beide: aan de ene kant aansprekend genoeg, maar aan de andere kant ook selectief, om zo de mensen te weren die op voorhand niet kunnen bieden wat er van ze gevraagd wordt.

Voorbeelden van ‘Wat bieden wij?’

Jones geeft vijf voorbeelden van N-S-zinsneden, gericht op de behoeften van sollicitanten:

  • Je krijgt de mogelijkheid om aan verschillende projecten te werken, en op vele terreinen vaardigheden te ontwikkelen.
  • Je werkt zelfstandig en kunt taken afronden zonder veel supervisie.
  • Je gaat bijdragen aan een belangrijk project, dat waardevol is voor de organisatie.
  • Medewerkers hebben veel carrière- en promotiemogelijkheden
  • Je krijgt veel kansen om samen te werken met talentvolle mensen.

 Voorbeelden van ‘Wat vragen wij?’

En zo zijn er dus ook voorbeelden van D-A-zinsneden:

  • Wij zoeken kandidaten die beschikken over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden.
  • Van medewerkers wordt verwacht dat zij initiatief tonen, zelf prioriteiten kunnen stellen en taken kunnen afronden.
  • Wij zoeken medewerkers die met hun teamgenoten samenwerken aan het behalen van doelstellingen.
  • Wij zoeken mensen die zich voortdurend willen ontwikkelen en hun potentieel willen vergroten.
  • De kandidaat die we zoeken zoekt samen met anderen enthousiast naar effectieve oplossingen.

Zelf betere vacatureteksten leren maken?

Kom naar de workshop ‘Vacatureteksten schrijven’, dinsdag 10 november in Amersfoort. Lees er hier meer over. U leert er alles, van doelgroepgerichtheid tot online vindbaarheid (SEO) en van optimale indeling tot selecterend vermogen.

Foto via Flickr.com

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners