Gem. leestijd 3 min  7091x gelezen

Zo begin je een goede vacaturetekst

Zo begin je een goede vacaturetekst

Ben jij een enthousiaste/doorgewinterde/energieke/gemotiveerde X? Gaat jouw hart sneller kloppen van X? En heb je ervaring met X? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Deze ‘wervende’ introductie komt je vast bekend voor. Niet vreemd. Het overgrote deel van de vacatureteksten begint op deze manier. Het advies van Marlon Wissing? Pak het eens anders aan. Hieronder lees je waarom.

Val op bij jouw droomkandidaat

De krapte op de arbeidsmarkt neemt nog altijd toe. Tegenover elke vacature stonden in het derde kwartaal van 2018 gemiddeld 1,3 werklozen. Ter vergelijking: in 2013 waren dat nog 7,1 werklozen op elke vacature. Grote kans dat jouw droomkandidaat op dit moment niet actief op zoek is naar een nieuwe baan. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij of zij nooit vacatures ziet.

Veel mensen zijn latent op zoek en reageren alleen als die ene vacature langskomt die hen aanspreekt

Veel mensen zijn ‘latent’ op zoek. Ze hebben het prima naar hun zin in hun huidige baan en zijn niet van plan om van werkgever te veranderen. Tenzij … die ene vacature langskomt waardoor ze zich echt aangesproken voelen. Richt je je op deze kritische doelgroep en gebruik je een dertien-in-een-dozijn-intro, dan verdwijn je gegarandeerd in de grijze massa. Verstandig is het dus om clichés te vermijden en juist de nadruk te leggen op het unieke wat jíj te bieden hebt.

Een intro die het verschil maakt

Misschien heb je ‘m afgelopen najaar wel voorbij zien komen: een vacature voor een online communicatieadviseur bij de Rijksvoorlichtingsdienst. Deze was namelijk trending topic. Hoe dat zo kwam? De vacaturetekst begon als volgt:

  • Wie schrijft toch die Twitter-berichten van de minister-president? Nou, jij dus.

En dat terwijl de tekst ook zo had kunnen beginnen:

  • De online communicatieadviseur is in klein teamverband medeverantwoordelijk voor de online communicatie van de minister-president.

Oké, dit is dan ook wel een heel bijzondere functie, maar toch. Je ziet hoe je met een opvallende en concrete intro ineens een veel groter bereik creëert.

Begin niet met eisen stellen

Dan een andere valkuil: beginnen met vragen naar competenties en ervaring. De huidige markt is extreem kandidaatgericht. In sectoren waar schaarste heerst, trekken werkgevers alles uit de kast om nieuwe mensen binnen te halen. Naast traditionele arbeidsvoorwaarden lokken organisaties werkzoekenden ook al met Netflix-abonnementen, kantooryoga, onbeperkte vrije dagen en andere bijzondere extra’s.

Benadruk wat een kandidaat krijgt in plaats van wat je van hem of haar vraagt

Alles wijst erop: de strijd om het talent is losgebarsten en niet de werkgever, maar de kandidaat is degene die de eisen stelt. Daarom is het anno nu ook een echte no-go om je vacaturetekst in te leiden met functie-eisen.

Hoe begin je je vacaturetekst dan wél? Drie voorbeelden

#1. Draai het eens om. Benadruk niet wat je vraagt van de kandidaat, maar wat hij of zij krijgt. Hoe je dat doet? Kijk bijvoorbeeld eens naar de vacatureteksten van Netwerkt, een jobboard voor retailvacatures. Alle vacatureteksten beginnen met ‘What’s in it for you?’ oftewel: wat is het voordeel voor de kandidaat? Van interessante doorgroeimogelijkheden tot gezellige collega’s. Alles wat de baan uniek maakt, wordt al in de intro genoemd. Dat nodigt uit tot verder lezen.

#2. Ook de vacatureteksten van Bol.com doen het goed. Daar begint elke vacaturetekst met het antwoord op de vraag ‘Hoe maak jij onze klanten blij?’ Dit maakt de baan meteen heel betekenisvol en tastbaar. Je ziet meteen voor wie je het werk doet. Zo vind je onderstaande regels in de intro van een vacaturetekst voor productmanager data science.

  • Of iemand nu op zoek is naar het perfecte cadeau voor een geliefde of een groter maatje luiers voor junior wil bestellen – achter elke aankoop schuilt een persoonlijk verhaal.

#3. Coolblue – in vacatureland ook wel synoniem voor de ‘hippe vacaturetekst’ – pakt het weer anders aan. In plaats van een traditionele intro beginnen zij met plus- en minpunten van de job. Slim, want het leest lekker én het komt geloofwaardig over. Elke baan heeft immers minpunten, maar er zijn maar weinig werkgevers die deze ook durven te benoemen. Hiermee scoor je punten als het gaat om de candidate journey.

Training Wervende vacatureteksten schrijven op 21 maart

Een intro schrijven voor je vacaturetekst, het is niet altijd makkelijk. Sterker nog: het is misschien wel het moeilijkste onderdeel van de hele vacaturetekst. Want om het anders te doen, moet je soms ook net even anders denken. Dit en meer leer je tijdens de training ‘Wervende vacatureteksten schrijven’ van Brockmeyer Academy op donderdag 21 maart. Interesse? Schrijf je dan nu in. In één dag leren we jou om vacatureteksten te schrijven die scoren.

Over de auteur

Marlon Wissing (26) is vacaturetekstschrijver bij Roestvrij Taal, autoriteit op het gebied van vacatureteksten in Nederland.

Lees ook:

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners