Bij het grootste deel van de ceo’s staat het tekort aan personeel in de top 3 van prioriteiten. In heel wat gevallen staat dit zelfs op 1. In enkele bekende gevallen heeft dit zelfs geleid tot het einde van hun positie. Veel mkb-directeuren en -managers hebben dezelfde problemen, maar omdat hun dagelijkse agenda vol staat met operationele taken in plaats van strategische voelen zij de pijn zelf. De zaak staat in brand, maar blussen heeft geen zin. Er is geen water.
Van alle kanten komen de oplossingen voor de brand op de arbeidsmarkt.
Van alle kanten komen de oplossingen. Verhoog het minimumloon. Pas belastingen aan voor fulltimers. Versoepel arbeidscontracten. Verhoog de pensioenleeftijd. Verlaag de belastingen of au contraire: verhoog ze. Of en welke van deze remedies uiteindelijk doorgang vinden is afhankelijk van de angst. De angst voor een continuering van het probleem. Is dit a: tijdelijk of b: langdurig? In het geval van a: focus je op een groter probleem. In geval van b: neem actie.
Geen glazen bol
Alleen heeft niemand een glazen bol. Althans, niet eentje die met zekerheid werkt. We hebben tabellen, grafieken en statistieken, maar we weten allemaal dat er leugens zijn, grote leugens en statistieken. Helaas bieden denktanks en wetenschappers ook geen garanties en voor ieder gedachtegoed is wel weer ergens een expert te vinden.
Als je verwacht dat de politiek of grote corporates met de oplossing komen, kom je van een koude kermis thuis.
Grote veranderingen komen in kleine stapjes. Als je verwacht dat de politiek of grote corporates met de oplossing komen, kom je van een koude kermis thuis. Zij zijn niet wendbaar genoeg en hun belangen liggen heel ergens anders dan bij het overleven waar mkb-Nederland dagelijks mee te maken heeft. De inventiviteit of beter gezegd, het aanpassingsvermogen, zal dáár vandaan komen. Dus is de angst voor aanhoudende tekorten op de arbeidsmarkt groot genoeg om actie te nemen? Serieuze actie? Meer flexibilisering in contracten, aanpassingen van het minimumloon, meer (sociale) rechten voor freelancers of… vul maar in.
Uiteindelijk is er maar één goed advies: als je tot de nek in de stront zit, laat je hoofd niet zakken.
Over de auteur
Wim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: De meest onzinnige sollicitatievraag
- Wat maakt een recruiter een toprecruiter?
- Onderzoek: wie zet recruitment op zijn plek?
- Lees alles van Wim