Gem. leestijd 3 min  644x gelezen

Wim op woensdag: Wordt hamsteren van arbeid een (tijdelijke) nekslag voor recruiters?

Je hoort tegenwoordig veel over ‘Labor hoarding‘. Maar is dit hamsteren van arbeid wel een goede strategie, vraagt Wim van den Nobelen zich af. ‘Talenten zoeken uitdaging boven zekerheid. Alleen bij een uitdaging kruipen ze uit hun warme holletje.’

Wim op woensdag: Wordt hamsteren van arbeid een (tijdelijke) nekslag voor recruiters?

Het CBS is er duidelijk over. De bevolking in Nederland zal de komende decennia toenemen. Tot 2050 komen er ruim 1,1 miljoen mensen bij in Nederland. Het aantal 75-plussers zal met 1,6 miljoen toenemen, terwijl het aantal jongeren stabiel blijft. De krimp zit bij de 40- tot 70-jarigen. Deze demografische neergang betekent dat de potentiële beroepsbevolking tot 2050 met een ruim een half miljoen zal afnemen.

De potentiële beroepsbevolking zal tot 2050 met een ruim 500.000 afnemen.

Op dit moment laten steeds meer grote bedrijven mensen gaan. Philips, VDL en afgelopen week maakte ook FrieslandCampina bekend bijna 1.800 mensen te ontslaan/laten gaan in Nederland. Maar economen verwachten dat er al vanaf 2027 een serieuze daling van het arbeidspotentieel merkbaar zal zijn. Sorteren deze bedrijven al voor op deze tendens?

Hamsteren van arbeid

De oplossing lijkt te liggen in ‘labor hoarding’, in het Nederlands vrij vertaald naar: ‘hamsteren van arbeid’. De crisissen van begin deze eeuw, die van 2008 en recentelijker de Covid-pandemie hebben laten zien dat afscheid nemen van (belangrijk) personeel een zware wissel trekt op een organisatie. De vraag naar arbeid verandert snel en met een naderende krimp van het potentieel behouden organisaties hun talenten, toppers en cruciale mensen. Ja, er worden dus mensen ontslagen, maar het lijkt erop dat op de cruciale posities iedereen blijft zitten.

Misschien wordt ‘Labor hoarding’ zomaar een nieuwe hype zoals bitcoins, blockchain of ChatGPT.

Wat zijn de gevolgen hiervan voor recruiters? Grote vraag is: hoeveel en welke mensen willen deze bedrijven nu werkelijk behouden? Wordt er echt objectief gekeken en gemeten of spelen factoren als persoonlijke voorkeur, ego en ‘vriendschappen’ een belangrijker rol dan het behouden/bezetten van deze essentiële mensen/posities? De komende tijd zal de term ‘Labor hoarding’ in elk geval vaker voorbijkomen. Misschien wordt het zomaar een nieuwe hype zoals bitcoins, blockchain of ChatGPT.

Niet iedereen kan hamsteren

Niet iedereen kan mensen hamsteren. Problemen als: hoe hou je ze tevreden wanneer je mensen gaat ontslaan, is/blijft er voldoende uitdagend werk, kun je het financieel veroorloven, zijn niet zomaar op te lossen. Tip voor recruiters: bouw een talentpool op en blijf deze de komende jaren goed bewaken. Talenten zoeken uitdaging boven zekerheid. Bied jij een uitdaging? Dan zal de gehamsterde medewerker echt wel uit z’n warme holletje kruipen.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners