Recruiters zijn zeer innovatief. Vooruitstrevend zelfs. Het zijn dé early adopters van social media. En recruiters belden al mobiel zelfs voordat er überhaupt ook maar een telefoon was.
Kijken we naar het cv en de motivatiebrief, dan zijn recruiters eigenlijk ultraconservatief.
Oké, dat is een beetje gechargeerd. Want zijn recruiters eigenlijk wel zo innovatief? Als we kijken naar hét recruitmentinstrument bij uitstek, het cv en de motivatiebrief, dan zijn recruiters eigenlijk conservatief. Ultraconservatief zelfs. Zo kreeg ik op de middelbare school al les in het schrijven van een sollicitatiebrief en een cv. Dat de onzin met een x-aantal witregels en onderstrepen van de aanhef voorbij is, is echter niet te danken aan recruiters, maar aan de taalkundigen.
Slecht bereikbaar
Feitelijk kun je zeggen dat recruiters alle veranderingen prima vinden, zolang alles maar hetzelfde blijft. Zo zullen de meeste sollicitanten beamen dat ondanks alle mobiele devices recruiters nog altijd niet of nauwelijks bereikbaar zijn, maar goed, dat is niet iets voor nu. Nu gaat het over de cv en de motivatiebrief.
Recruiters vinden alle veranderingen prima, zolang alles maar hetzelfde blijft.
Over de vraag of het einde van het cv (en de motivatiebrief) nadert, zijn veel voorspellingen gedaan. Die discussie ga ik niet meer aan. Maar net zoals rookworst zonder r ook worst is, zo geldt dat een sollicitant zonder motivatiebrief en zelfs zonder cv nog altijd de juiste kandidaat kan zijn.
Een gammel huis
Zolang bedrijven, en dus recruiters, niet beseffen dat we in een arbeidsmarkt zitten waar de juiste kandidaat vrijwel onvindbaar is… En zolang men zich zo (arrogant) opstelt dat die schaarse sollicitant blij moet zijn om op gesprek te mogen komen bij een hiring manager die zelf 5 minuten te laat binnenkomt, het cv dan pas gaat lezen om vervolgens eerst een half uur over het bedrijf of nog erger: over zichzelf gaat praten… Zolang blijft recruitment een gammel huis waar de voordeur vrijwel dicht zit en de achterdeur wagenwijd open staat.
Waarom moet een sollicitant eerst een karrenvracht aan vragen beantwoorden?
Als jij een druk restaurant binnenkomt en met moeite een plaatsje kunt vinden is het prima dat de bediening vertelt dat het druk is en dat je alvast een drankje kunt krijgen, maar dat je voor het opnemen van de bestelling een uur moet wachten. Waarom moet een sollicitant dan eerst een karrenvracht aan vragen beantwoorden, het cv uploaden en ook nog een motivatiebrief schrijven, terwijl jij degene bent die misschien wel het grootste belang heeft om met die kandidaat in gesprek te gaan?
Tal van alternatieven
Bedrijven die dit wél begrijpen maken het verschil en krijgen alle toppers. Zo zijn er inmiddels tal van oplossingen en alternatieven voor de motivatiebrief en het cv. Denk aan tools en games van bouwers als IVY Works, Testgorilla en Harver (net overgenomen door Outmatch). Bedrijven/instanties die succesvol werven zonder cv zijn onder meer VolkerRail, VDL Groep, Gemeente Breda en de Gemeente Amsterdam. Maar ook oplossingen als een open dag/avond, speeddates en meeloopdagen bieden perspectief. Kijk ook eens naar Open Hiring (een baan zonder sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld bij Patisserie Pater).
Een kandidaat zonder motivatiebrief of cv is nog altijd een mogelijke nieuwe collega.
Een kandidaat zonder motivatiebrief of cv is nog altijd een mogelijke nieuwe collega. Maar een bedrijf zonder personeel? Dat is een lege huls….
Over de auteur
Wim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.
Lees ook:
- De beste boeken voor recruiters? Kies nu zelf!
- Welkom in Clubhouse, nu ook voor de Nederlandse recruiter
- Onderzoek: wie zet recruitment op zijn plek?
- Lees alles van Wim
Met dank aan Aaltje Vincent, Martijn Hemminga en Arjan Elbers.