Gem. leestijd 3 min  962x gelezen

Wim op woensdag: Waarom de manager uit het recruitmentproces moet

Als de manager de reden is van het ontstaan van de vacature, waarom mag hij of zij dan weer zo’n belangrijke rol spelen in de werving van een opvolger? Er zijn best andere manieren denkbaar, stelt Wim van den Nobelen.

Wim op woensdag: Waarom de manager uit het recruitmentproces moet

Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n fan van beroemde quotes aanhalen. Van Confucius over werk en plezier tot Marco Borsato over een droom die hij ooit had. Ik geloof het allemaal wel. Ten eerste worden zulke quotes vaak lukraak gebruikt, in de hoop dat deze wijsheden iets afstralen op de persoon die ze deponeert. En nog belangrijker: ze worden te vaak gekoppeld aan de verkeerde persoon.

Aangezien niets menselijks mij vreemd is wil ik deze blog toch starten met een quote.

Aangezien niets menselijks mij vreemd is wil ik deze blog toch starten met een quote. Bij uitzondering. Het schijnt dat deze door Albert Einstein ooit is uitgesproken. Of hij de rechtmatige eigenaar is, doet er voor mij minder toe. Wat mij betreft mag hij de credits houden. Het gaat om de strekking ervan: “We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.”

Manager is vaak oorzaak vacature

In veel gevallen is de reden voor het ontstaan van een vacature de manager. Dit wijst onderzoek uit (onder meer Positive Teams Are More Productive door Emma Seppäla of 9 Things That Make Good Employees Quit door Dr Travis Bradberry). Maar… als de manager de reden is van het ontstaan van de vacature, waarom speelt hij of zij dan vervolgens weer zo’n belangrijke rol in de werving van een nieuwe medewerker?

Als de manager de reden is dat de vacature is ontstaan, waarom hem of haar dan inzetten bij de invulling ervan?

Normaal gesproken heeft een manager veel inhoudelijke kennis, kent hij of zij de samenstelling van het team en weet hij of zij welke prestaties het team moet neerzetten. Maar als het gros van de mensen, en dan met name de beste mensen, vertrekken vanwege de manager, zouden we hem of haar dan niet enorm helpen door hem of haar te ontslaan van alle recruitmenttaken?

De zieke dokter

Hoe het in de praktijk dan moet? Er zijn voorbeelden waarbij andere managers van vergelijkbare teams de mensen aannemen voor andere teams. Zij zijn beter in staat om in te schatten wat het best past. Nu is dit niet voor elke organisatie haalbaar, maar waarom zou je het als recruiter niet bespreekbaar maken? Doe eens een rondvraag bij het team of de manager echt de persoon moet zijn die de nieuwe medewerker moet aanstellen. Of geef bijvoorbeeld de manager niet het finale oordeel, maar een ‘normale’ stem. Een andere optie is om de manager alleen te laten kiezen uit kandidaten die eerder door anderen goed zijn bevonden.

Geef bijvoorbeeld de manager niet het finale oordeel, maar een ‘normale’ stem.

Een manager laten recruiten is als een dokter een diagnose laten stellen over een aandoening die hij zelf heeft. Oftewel: Einstein heeft (weer eens) gelijk. We kunnen een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeerWim van den Nobelen is Recruiter Finance bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Regelmatig vind je hier op woensdag een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Lees alles van Wim

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners