Gem. leestijd 2 min  245x gelezen

Wim op woensdag: Waarom recruitment zo vaak lijkt op een ontwikkelingsland

Recruitment is geen kraan die je open draait als je dorst hebt. Het lijkt vaak meer op water halen met een pot op het hoofd uit een put kilometers verderop. Kan dat niet anders?

Wim op woensdag: Waarom recruitment zo vaak lijkt op een ontwikkelingsland

De metafoor dat recruitment geen kraan is die je open draait wordt vaak gemaakt. Je kunt niet zoals wij gewend zijn de kraan opendraaien bij recruitment zoals je doet wanneer je dorst hebt en een glas met water wil vullen. Helder dus.

Vers en schoon water uit de kraan is voor ons vanzelfsprekend.

Maar deze beeldspraak is verder te trekken, waardoor de onderschatting van het belang van goed recruitment duidelijker wordt. In de hoge graad van industrialisatie waarin wij leven is vers en schoon water uit de kraan vanzelfsprekend. Ik kan de tijd nog herinneren dat ik op vakantie in Zuid-Europa van mijn moeder de waarschuwing kreeg: drink geen water uit de kraan!

2 miljard zonder kraan

Tegenwoordig zijn er ruim 2.000.000.000 mensen, dit is meer dan 25% van de hele wereldbevolking, die niet de beschikking hebben over zo’n kraan als wij die hebben. Wij drinken zonder na te denken uit een kraan in de keuken, wc, schuur, maar ook bij een restaurant, of op een begraafplaats waar je als ervaren hardloper weet dat er altijd wel een kraantje is waar je water uit kunt drinken. Laat ik van dat laatste maar geen metafoor maken, die is misschien wel te confronterend.

Recruitment lijkt vaak op water halen uit een put tientallen kilometers verderop.

Maar recruitment is dus geen kraan die je opendraait als je dorst hebt. De praktijk wijst uit dat recruitment bij veel bedrijven veel meer lijkt op water halen met een pot op het hoofd uit een put tientallen kilometers verderop. Vermoeiend, intensief maar vooral ineffectief.

Sla je een nieuwe waterput?

Hoe los je dit op? Sla je een nieuwe waterput of leer je hoe de mensen zelf waterputten kunnen maken? Voor beide oplossingen heb je twee zaken nodig: tijd en geld. Het laatste is vrijwel nooit een probleem, mits je het eerste prioriteit geeft. Geen tijd is geen prioriteit.

Geld is vrijwel nooit een probleem, als je tijd prioriteit geeft.

Dus stel jezelf eens de vraag: is er echt schaarste op de arbeidsmarkt? Of praat ik iedereen na omdat ik geen prioriteit geef aan recruitment? Er is tenslotte ook voldoende eten en water aanwezig voor de hele wereldbevolking, maar het heeft niet de hoogste prioriteit om de hongersnood en dorst op te lossen.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners