Gem. leestijd 2 min  373x gelezen

Wim op woensdag: Pleidooi voor de terugkerende medewerker 

Boemerang-recruitment wordt vaak ondergewaardeerd, vindt Wim van den Nobelen. Maar zorg dat je wel duidelijk hebt waarom iemand de eerste keer vertrokken is. Anders loop je volgens hem groot risico op een nieuw fiasco.

Wim op woensdag: Pleidooi voor de terugkerende medewerker 

Vliegtuigen vliegen ongeveer 90% van de tijd níet op de juiste route. Het inertial guidance system zorgt dan ervoor dat er om de x-minuten een correctie komt welke route er gevlogen moet worden om op tijd te arriveren. Hoewel dus zelden precies de juiste route wordt gevlogen, wordt zo de correcte bestemming op de beoogde tijd bereikt. Het resultaat is dus behaald, ondanks dat het grootste deel van de tijd van alles fout ging.

Mijn leven verloopt vergelijkbaar. In de meeste gevallen gaat alles anders dan ik plan, maar verbazingwekkend genoeg komt het meeste toch altijd goed. Het credo ‘Ik verlies nooit, want ik win of ik leer’ staat dan ook hoog in mijn vaandel. Enkele jaren geleden heb ik zo ook een wijze les geleerd. Een oud-collega wilde terugkomen en ondanks de nodige twijfel, heb ik toch ‘ja’ gezegd. Hier heb ik veel van geleerd. De korte versie van het verhaal: het werd geen succes.

Pleidooi voor goed gesprek

Maar is het dan nu mijn advies om nooit een oud-collega terug te nemen? Nee, natuurlijk niet. De reden van vertrek voor een mogelijke terugkeer is hierbij cruciaal. Als iemand denkt dat het gras groener is bij de buren, maar hij of zij komt erachter dat dit toch niet zo is, waarom zou je zijn of haar terugkeer dan niet omarmen? De medewerker zal in de meeste gevallen gemotiveerd terugkeren omdat ze erachter zijn gekomen dat het werken binnen jouw organisatie nog niet zo slecht was.

De reden van eerder vertrek is voor een mogelijke terugkeer cruciaal.

Maar mijn advies is wel: ga goed in gesprek en stel kritische vragen over de reden van terugkeer. Ligt er nog een oud conflict aan ten grondslag wat niet helemaal opgelost is? Dan is er een grote kans dat dit conflict verder gaat etteren. Zoals het spreekwoord zegt: ‘zachte heelmeesters maken stinkende wonden’. In een situatie als deze raad ik dan ook aan: een terugkeer is prima, maar dan moeten wel alle conflicten op tafel en uitgesproken worden. Anders wordt het een fiasco.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners