Gem. leestijd 2 min  63x gelezen

Wim op woensdag over woke: wat wordt het Trump-effect op recruitment in Nederland?

In de Verenigde Staten worden – onder druk van Donald Trump – de diversiteitsinitiatieven op een laag pitje gezet. Wat gaan we daar in Nederland van merken? Wim van den Nobelen probeert alvast de balans op te maken, in kansen en bedreigingen.

Wim op woensdag over woke: wat wordt het Trump-effect op recruitment in Nederland?

Diversiteit en inclusie? In Amerika – en vooral binnen recruitment – is het door de tweede ambtstermijn van Donald Trump een hot topic. Niet alleen de federale overheid, maar ook bedrijven als Meta, Walmart, McDonald’s en Amazon gooien hun diversiteitsbeleid overboord. De regenboogvlaggen worden opgerold en diversiteitscommissies worden massaal opgeheven. Niet uit eigen beweging, maar onder druk van conservatieve activisten én een politieke wind die steeds harder blaast tegen DEI (Diversity, Equity & Inclusion). De grote vraag: krijgen we hier in Nederland ook de rekening gepresenteerd?

Het Trump-effect op Nederland

Nederland heeft zijn eigen wetgeving, maar we leven niet in een bubbel. Internationale trends, investeringen en HR-strategieën van (Amerikaanse) multinationals beïnvloeden ook onze arbeidsmarkt. Dat geldt zeker voor bedrijven zoals hierboven, die ook massaal actief zijn in Nederland. Recruiters zullen hoe dan ook merken dat het schuurt. Gaan internationale bedrijven minder nadruk leggen op diversiteit? Wordt ‘woke’ een risico op de werkvloer? Wat zijn de kansen en bedreigingen voor recruitment in Nederland?

Kansen

✅ Nederland wordt aantrekkelijker voor internationaal talent

Als minderheden, vrouwen en LGBTQ+-professionals zich minder welkom voelen in Amerika of bij de in Nederland gevestigde Amerikaanse bedrijven, kunnen (andere) bedrijven in Nederland hiervan profiteren. Zeker de bedrijven die zich hier wél blijven profileren als inclusieve werkgever.

✅ Meer bedrijven zoeken alternatieve locaties

Multinationals die DEI belangrijk vinden, kunnen Europese (hoofd)kantoren (belangrijker) maken om de beperkingen in de VS te compenseren. Meer vacatures, meer internationale werving.

✅ Diversiteit blijft een concurrentievoordeel

Bedrijven die diversiteit wél hoog op de agenda houden, kunnen zich onderscheiden en aantrekkelijker worden voor zowel klanten als investeerders.

Bedreigingen

❌ Minder Amerikaanse investeringen

Bedrijven die DEI laten vallen, kunnen Nederland als ‘te woke’ beschouwen en investeren in markten waar inclusiviteit minder hoog op de agenda staat.

❌ Polarisatie op de werkvloer

In de VS zorgt anti-DEI al voor tweedeling: wordt inclusie nog gewaardeerd of is het politieke indoctrinatie? Dat sentiment kan overslaan naar Nederland.

❌ Minder stimulans voor diversiteit

Als grote bedrijven wereldwijd hun diversiteitsbudget schrappen, zal dat ook hier impact hebben. Minder initiatieven, minder kansen.

Van woke naar werk: wat nu?

Het DEI-beleid van Trump zal (het recruitment in) Nederland niet direct raken, maar indirect kunnen recruiters het wél voelen. De kans is aanwezig dat Nederland een veilige haven wordt voor internationaal talent en inclusieve bedrijven. Maar het is ook goed denkbaar dat DEI ook hier onder druk komt te staan door mondiale trends. Welke impact zie jij op de Nederlandse arbeidsmarkt?

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma's beterWim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger. Hij schrijft voor Werf& de Wim op woensdag. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners