Het artikel gaat hieronder verder.

Money makes the world go round. En toch doen we in recruitment als het over salaris gaat vaak alsof het een bijzaak is. Alsof kandidaten hun huur kunnen betalen met ‘passie voor het vak’. Laat ik het dan dus maar ook gewoon zeggen: geld is belangrijk. Niet als enige, maar wél als basis. Zeker voor kandidaten. Zeker in deze arbeidsmarkt.
Alsof kandidaten hun huur kunnen betalen met ‘passie voor het vak’…
En tóch blijven recruiters hangen in loze zinnen als: “We zoeken iemand die het niet alleen voor het geld doet.” Of: “We bieden een marktconform salaris.” Ook een bekende: “Salaris afhankelijk van ervaring.” Lees: we willen niet zeggen wat we betalen. 💰 Maar geld is geen taboe. Het is duidelijkheid.
Méér dan weten wat je krijgt
Voor kandidaten zegt salaris in een vacature méér dan alleen wat ze kunnen gaan verdienen. Het zegt ook:
- Word ik serieus genomen?
- Word ik eerlijk beloond?
- Hoe transparant is deze organisatie eigenlijk?
Wie vaag blijft over salaris, zegt in feite: ‘We willen jouw inzet, maar niet jouw onderhandeling.’
🔍 Kandidaten hebben Google. En intuïtie. Ze weten heus wat een functie ongeveer oplevert. En ze voelen het feilloos aan als jij vaag doet. “Marktconform salaris’ klinkt als een deur zonder klink. “Afhankelijk van ervaring” klinkt vaak als: “We kijken hoever jij jezelf naar beneden prijst.”
Wat als je wel duidelijk bent?
🚀 Wat gebeurt er als je wél duidelijk bent? Heel simpel:
- Je trekt de juiste mensen aan
- Je voorkomt onnodige gesprekken
- Je verlaagt uitstroom
- Je verhoogt vertrouwen
Kandidaten die weten waar ze aan toe zijn, komen met zelfvertrouwen binnen — en blijven langer hangen. Waarom? Omdat ze zich gewaardeerd voelen. Ook in euro’s. Dus… recruiters, hiring managers, vacaturetekstschrijvers – stop met het “Marktconforme salaris” en zet dat salaris in euro’s. Er. Gewoon. Bij. Geen gene. Geen vaagheid. Gewoon duidelijk zijn. Want:
- Geld is waardering.
- Geld is keuzevrijheid.
- Geld is vertrouwen.
En dát is precies waar kandidaten naar op zoek zijn. En wat werkgevers zouden moeten bieden.
Over de auteur
Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger. Hij schrijft voor Werf& de Wim op woensdag. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: Hoe word je recruiter of choice?
- Vragen wat iemand in z’n huidige baan verdient? Dat mag dus straks echt niet meer
- Lees alles van Wim