Het artikel gaat hieronder verder.
De cijfers schetsen een helder beeld. Volgens het CBS waren er in 2022 (voorlopige cijfers) maar liefst 1,8 miljoen mensen in Nederland die inkomsten als zzp’er hadden. Voor 1,1 miljoen van hen was dit zelfs de belangrijkste inkomensbron. Dit op een beroepsbevolking van iets meer dan 10 miljoen mensen. Met andere woorden: ruim 10% van al onze werkenden is volledig of in elk geval grotendeels afhankelijk van zzp-inkomsten.
Of handhaving haalbaar is qua capaciteit en of het effectief zal zijn? Dat blijft de vraag.
Het kabinet heeft aangekondigd vanaf 2025 strenger te gaan controleren en vooral meer te gaan handhaven op de Wet DBA, om te kijken of er onder al die zzp’ers niet misschien toch veel schijnzelfstandigen zitten: mensen die eigenlijk beter in loondienst zouden kunnen zijn. Of dit haalbaar is qua capaciteit en of het effectief zal zijn? Dat blijft sterk de vraag. Maar één ding staat vast: de impact op de arbeidsmarkt zal voelbaar zijn.
Een kans voor detacheerders
Een strengere handhaving brengt risico’s met zich mee, zowel voor opdrachtgevers als voor zzp’ers zelf. Het gevolg? De vraag naar zzp’ers zou zomaar flink kunnen afnemen. Dit creëert echter een enorme kans voor detacheringsbureaus. Voor hen geldt de Wet DBA namelijk niet op dezelfde manier, waardoor zij een aantrekkelijk alternatief kunnen bieden voor opdrachtgevers die het risico willen vermijden.
Detacheringsbureaus zullen opschalen om de groep zzp’ers aan te trekken.
Met meer dan een miljoen zzp’ers die afhankelijk zijn van hun zelfstandige status, ligt hier een potentiële goudmijn voor detacheerders. Dit betekent niet alleen nieuwe kansen, maar ook een toenemende vraag naar recruiters die gespecialiseerd zijn in dit segment. Detacheringsbureaus zullen opschalen om deze groep aan te trekken.
De keerzijde: druk op vast
Maar wat gebeurt er met de vraag naar vaste functies buiten de detacheringswereld? Het is niet ondenkbaar dat de salarissen in deze sectoren gaan stijgen, zeker daar waar de vraag naar tijdelijke krachten het grootst is. Dit zou een vicieuze cirkel kunnen creëren: moeilijk in te vullen vacatures leiden tot een grotere afhankelijkheid van tijdelijke krachten, wat de druk op salarissen verder verhoogt.
Als corporate recruiter zou ik het wel weten. Elk nadeel heeft zijn voordeel, toch?
Sectoren zoals de zorg en het onderwijs, die al worstelen met personeelstekorten en krappe budgetten, kunnen hierdoor zwaar worden getroffen. De vraag is of dit een gewenst effect is van de aangescherpte handhaving. Ik vermoed van niet. Of het een storm in een glas water wordt of niet, deze dreiging zal talloze zzp’ers wakker doen liggen. Als corporate recruiter zou ik het wel weten. Elk nadeel heeft zijn voordeel, toch?
Over de auteur
Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger. Hij schrijft voor Werf& de Wim op woensdag. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: Waarom werving & selectie op sterven na dood is
- Over de 4 cruciale elementen van succes
- Hoe het internet keihard afrekent met ongefundeerde opinie over werkzoekenden
- Lees alles van Wim