We leven in een tijdperk waarin alles openbaar en transparant is. Mensen delen sneller een overlijden op Facebook dan dat ze hun werkgever inlichten waarom ze niet op het werk verschijnen (een praktijkvoorbeeld, de bron is mij bekend). En vooral Twitter, maar ook andere sociale media, worden te pas en te onpas gebruikt om het ongenoegen over wat dan ook kenbaar te maken.
We leven in een tijd waarin alles transparant is.
Zeiden we vroeger: dans alsof niemand je ziet, en zing alsof niemand je hoort, tegenwoordig kun je beter zeggen: mensen bedreigen alsof niemand ze ziet, en schelden alsof niemand ze hoort.
Dino of zeurpiet
Noem me dan maar een dino of een oude zeurpiet. Maar ik snap serieus niets van het anoniem solliciteren. Je geboortedatum weglaten in een cv leidt al tot heftige discussies. Niet helemaal duidelijk zijn over een gat in je cv kan zelfs tot Kamervragen leiden. De sollicitant die geen volledige openheid van zaken geeft, wordt – ondanks de enorme schaarste – bijna als paria behandeld.
Waarom geven organisaties vaak niet aan bij wie je dan solliciteert?
Maar aan de andere kant; we vinden het blijkbaar heel normaal dat organisaties niet eens de moeite nemen om duidelijk aan te geven bij wie je dan solliciteert. De meest wervende teksten worden geschreven, maar als je dan een cv en motivatiebrief wil opsturen, wil je die toch aan een mens richten? En niet aan recruitment@wiljehierechtwerken.nl?
Schaam je
Recruiters, HR-medewerkers en ieder ander die hieraan meewerkt: je moet je schamen. Diep schamen. Ik zou heel graag een goede reden willen horen waarom men dit nog steeds doet. Eentje maar. Dat is al genoeg. Ik kan er zelf geen bedenken.
Anoniem solliciteren? Niet meer van deze tijd.
Stop er dus mee. Er is altijd wel iemand in je organisatie die de aanmelding leest en doorzet, toch? Iemand die de sollicitaties beoordeelt of actie onderneemt? Noem die naam dan ook gewoon. Anoniem solliciteren is niet meer van deze tijd. Sterker: het is van geen enkele tijd geweest.
Over de auteur
Wim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: De meest onzinnige sollicitatievraag
- Wat maakt een recruiter een toprecruiter?
- Onderzoek: wie zet recruitment op zijn plek?
- Lees alles van Wim