Gem. leestijd 3 min  422x gelezen

Wim op woensdag: Dit is de meest onvermoede reden waarom je een talentpool moet bouwen

Een talentpool bouwen? Denk dan aan: het Sawyer-effect, zegt Wim van der Nobelen. Maar wat bedoelt hij daar precies mee?

Wim op woensdag: Dit is de meest onvermoede reden waarom je een talentpool moet bouwen

Een talentpool bouwen heeft effect op verschillende vlakken. Zo is het erg handig om een groep mensen te benaderen, te spreken en hun wensen te inventariseren zodat als er een baan voor ze binnenkomt je snel kunt schakelen. Een andere groot voordeel van de bouw van een talentpool wordt echter onderschat. En dat is: het Sawyer-effect.

Het Sawyer-effect is een groot voordeel van het bouwen van talentpools.

Wil je er meer over weten, duik er eens in. Je zult versteld staan van wat dit allemaal teweeg heeft gebracht. Voor nu is deze simpele definitie toereikend: zodra een spel werk wordt, neemt de kwaliteit (en vaak ook kwantiteit) af.

Spelen voor de lol

Wat bedoel ik hiermee? Als je een spel speelt, doe je dit voor je lol. Misschien kun je wel wat winnen, maar dat zal in de meeste gevallen hooguit eer, trots en een schouderklopje zijn. Wordt er betaald om een spel te spelen, dan wordt het een beroep. Maar als een spel gespeeld wordt en beloond bijvoorbeeld met geld, dan neemt niet alleen de kwaliteit af, maar meer nog: de vreugde.

Als een spel gespeeld wordt voor geld, neemt de vreugde af.

Er zijn heel wat onderzoeken en testen naar gedaan, maar deze (uit het boek Drive) wil ik je niet onthouden. Een groep kunstenaars die zowel in als aan opdrachten werken, werd eens gevraagd 10 eigen werken voor te leggen aan een kunstpanel. Ze hadden 5 werken gemaakt zónder opdracht en 5 vanuit een opdracht. Het panel wist niet welke werken wel of niet vanuit een opdracht kwamen. Het panel was vrijwel unaniem over de kwaliteit van de uit vrije wil gemaakte kunstwerken. De kunstenaars werd zelf ook gevraagd naar hun mening en deze was hetzelfde. Hun werken uit vrije wil vonden ze leuker om te maken, kostten minder energie om te maken en ze gaven zelfs aan dat ze tot diep in de nacht met veel plezier hadden zitten werken.

Als je het maar leuk vindt

De link naar recruitment is eenvoudig te maken. Ervan uitgaande dat jij het vak leuk vindt, is de kans groot dat je gesprekken voeren met mensen als prettig ervaart. Als een spel. Als dit zonder opdracht gebeurt, zul je zeer waarschijnlijk met een andere blik en misschien ook wel met meer enthousiasme het gesprek in gaan.

Zonder opdracht heb je een heel ander gesprek met een kandidaat.

Ik durf bijna te stellen dat je ook minder vooroordelen hebt en meer open staat voor de kandidaat. En als het minder energie kost, leuker is en de kwaliteit van jouw gesprek hoger is, zal de kandidaat meer tevreden zijn wat weer tot een beter relatie leidt. Doe er je voordeel mee. Dat is dus het Sawyer-effect.

Over de auteur

wim van den nobelen recruiterdilemma'sWim van den Nobelen is recruiter, investeerder, ambassadeur voor Guruz en blogger. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek, artikel of interview van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners