Het aantal werklozen is in januari van dit jaar verder gedaald. Na correctie voor seizoensinvloeden waren vorige maand 398.000 mensen werkloos, dat komt overeen met 5,1 procent van de beroepsbevolking. In december 2009 lag dit aantal nog op 401.000 aldus het CBS.
Augustus 2009
Het is voor het eerst sinds augustus 2009 dat het aantal werklozen onder de 400.000 is gezakt. In dat jaar nam de werkloosheid nog voortdurend toe.
Bijna een jaar lang daling werkloosheid
De daling van het aantal werklozen houdt nu al bijna een jaar aan. Vanaf maart 2010 is de gemiddelde daling bijna vijfduizend per maand. Deze daling komt geheel voor rekening van personen jonger dan 45 jaar. Het aantal werklozen onder 45-plussers laat in dezelfde periode geen duidelijke toe- of afname zien.
Toename aantal vacatures eind 2010
Eind 2010 stonden er, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, 130 duizend vacatures open. Dat zijn er 4 duizend meer dan een kwartaal eerder en 16 duizend meer dan negen maanden eerder toen het laagste aantal in zes jaar werd bereikt. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
De toename van het aantal vacatures komt voor rekening van de particuliere bedrijven. Aan het eind van 2010 stonden hier 6 duizend meer vacatures open dan een kwartaal eerder. Het aantal vacatures bij de overheid daalde verder.
Lichte toename jonge werkzoekenden
Ondanks de daling van de werkloosheid, nam het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) in januari toe met ruim 6 duizend tot 496 duizend. De toename is relatief groot in de leeftijd tot 35 jaar. Met name op lager en middelbaar beroepsniveau kwamen er meer werkzoekenden bij, zowel in de techniek, het transport, de zorg als in administratieve functies.
Het verschil in de cijfers tussen werkloze beroepsbevolking (CBS) en nietwerkende werkzoekenden (UWV) zit hem erin dat een belangrijk deel van de nietwerkende werkzoekenden niet tot de werkloze beroepsbevolking wordt gerekend omdat zij niet actief naar werk zoeken of niet op korte termijn beschikbaar zijn. Het gaat hierbij o.a. om personen die een opleiding/training volgen om ze (beter) geschikt te maken voor de arbeidsmarkt. Andersom staan veel werklozen (vooral jongeren en herintreders) niet ingeschreven bij UWV omdat ze geen recht hebben op een uitkering.
Bron: CBS