Gem. leestijd 2 min  855x gelezen

Werkgevers die minder op cijfers letten? Dat leidt (nog meer) tot zesjescultuur

Werkgevers die minder op cijfers letten? Dat leidt (nog meer) tot zesjescultuur

Werkgevers vragen tegenwoordig steeds minder naar eindcijfers als ze starters aannemen. Dat heeft een – waarschijnlijk onbedoeld – neveneffect: het leidt (nog meer dan nu) tot de gevreesde zesjescultuur.

De cijfers die studenten momenteel halen in zowel het hbo als het universitair onderwijs zijn aan het dalen, stelt Magnet.me. Het carrièrenetwerk deed daarvoor onderzoek naar ruim 19.000 vacatures en ruim 100.000 studentprofielen. En hoe komt die daling? ‘Een mogelijke oorzaak is dat bij sollicitaties nog maar heel weinig naar cijfers wordt gevraagd’, aldus medeoprichter Vincent Karremans, tegenwoordig ook VVD-fractievoorzitter in Rotterdam.

‘Zesjescultuur bestaat nóg niet’

De beruchte zesjescultuur bestaat momenteel onder studenten op het wo en hbo nog niet of nauwelijks, constateert het Brits-Nederlandse platform voor studenten en starters. ‘Maar wel gaat het met de cijfers de verkeerde kant op’, zegt Karremans. ‘De afgelopen 4 jaar daalde het gemiddelde bachelorcijfer onder wo-studenten van een 7,26 naar een 7,09 en het gemiddelde mastercijfer van een 7,59 naar een 7,52. Onder hbo’ers daalde het gemiddelde cijfer van een 7,21 naar een 7,07.’

Screenshot 2018-11-28 11.32.00.png

Tegelijk hanteren steeds minder bedrijven in hun vacatures een vereiste van een minimum eindcijfer. Dat gebeurde nog maar in 268 van de 19.708 onderzochte vacatures.

‘Harder studeren wordt steeds minder gevraagd en dus ook niet beloond’

Volgens Karremans houden beide ontwikkelingen verband met elkaar: “We zien duidelijk dat werkgevers nog maar heel weinig naar cijfers vragen. Drie jaar geleden zagen we al dat ze nevenactiviteiten als een bestuursjaar belangrijker vinden voor de starters die ze aannemen. Die ontwikkeling zet zich door. Daardoor dreigt nu wel een zesjescultuur te ontstaan. Harder studeren wordt immers niet gevraagd en dus ook niet beloond.”

Niet overal zijn cijfers irrelevant

Cijfers zijn overigens nog lang niet in álle branches irrelevant, stelt Karremans. Van het beperkte aantal werkgevers dat wel een minimumscore vraagt voor de gemiddelde studieresultaten, zijn de meesten actief in de consultancy: 30 procent. Juristen (21 procent) en programmeurs (14 procent) completeren de top-3. Ook werkgevers in finance en private equity stellen nog relatief vaak cijfer-vereisten. Studenten in Informatica en Business-richtingen behalen gemiddeld overigens ook daadwerkelijk hogere cijfers dan in andere studierichtingen, aldus de onderzoekers.

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners