Het demissionaire kabinet werpt met zijn aangekondigde bezuinigingen barricades op voor ouders die willen werken. Met name vrouwen zullen hier de dupe van worden door het bezuinigen op de kinderopvang. Dit terwijl Nederland snel vergrijst en eigenlijk iedereen kan gebruiken op de arbeidsmarkt.
Werkende vrouwen
Door de bestaande rolverdeling is de kans groot dat vooral werkende vrouwen hun werk opzeggen, als kinderopvang te duur wordt. “Het is een bekend gegeven dat de kosten van de kinderopvang nog vaak worden afgezet tegen het salaris van de moeder. Als de vrouw niet werkt, zou de kinderopvang ook geen uitgavenpost zijn, is de gedachte daarachter”, aldus E-Quality, het kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit.
Vergrijzing
Volgens E-Quality zijn de bezuinigingen op de kinderopvang ook niet te rijmen met een dalend arbeidsaanbod als gevolg van de vergrijzing, een probleem dat koningin Beatrix dinsdag in de troonrede aanstipte. De arbeidsmarkt wordt op termijn vanwege de vergrijzing gekenmerkt door een dalend arbeidsaanbod. Daarom blijft het nodig om maatregelen te treffen die de arbeidsparticipatie vergroten, de inzetbaarheid van werknemers verbeteren en de arbeidsmobiliteit bevorderen.
Pensioenleeftijd
Het Nederlandse pensioenstelsel is `robuust` in vergelijking met andere landen. Maar als de AOW en de pensioenen betaalbaar moeten blijven, dan zal de pensioenleeftijd omhoog moeten. Het demissionaire kabinet liet de Koningin niet uitspreken naar welke leeftijd, maar verwees wel naar het akkoord van werkgevers en werknemers. Daarin is afgesproken om de pensioenleeftijd in stappen te verhogen naar 66 jaar.
Bronnen: E-Quality | Personeelsnet