Gem. leestijd 3 min  1270x gelezen

‘Van werk naar werk’, nu ook vóórdat je ontslagen bent

‘Van werk naar werk’, nu ook vóórdat je ontslagen bent

De werknemer die bij de ene baas overbodig is, kan bij de andere zo aan de slag. Een nieuw platform moet die stap makkelijker maken.

“Stel: je hebt een baan, maar dreigt zonder werk te komen, om wat voor reden dan ook. Dan is je eigen ‘reflex’ vaak om achterover te leunen en iemand anders werk voor je te laten zoeken. Je werkgever bijvoorbeeld, via een outplacementtraject, of een intermediair als het UWV”, zegt Piet van Vugt.

Selfplacement, een lange proeftijd

Volgens de ceo van ICT-bedrijf Pink Elephant is dat echter niet de beste manier om dreigende werkloosheid tegen te gaan. Het kan sneller en soepeler, zegt hij. Vandaar dat hij met – naar eigen zeggen – iets nieuws komt: Selfplacement. Oftewel: geen outplacement, maar een ‘van-werk-naar-werk’-constructie waarbij je zelf zorgt dat je bij een ander bedrijf aan de slag kunt. Via collegiale uitleen, waarbij je (vorige) baas nog 2 tot 3 maanden lang je salaris betaalt, terwijl je op proef werkt bij de inlenende werkgever. Een soort lange proeftijd dus, gericht op nieuw werk. “In plaats van te praten over afkoopkosten, kun je mensen zo samen met andere werkgevers perspectief bieden.”

Omgekeerde van reflex

Samen met arbeidsbemiddelaar Flexprovider ontwikkelde Pink Elephant recent het initiatief: Xelfer. Dit ‘online platform voor het delen van werk en werknemers’ koos niet voor niets het omgekeerde van het woord reflex als naam. “Xelfer wil je namelijk een andere reflex aanleren: zelf ook actief zoeken naar een andere baan.”

Collegiaal uitlenen

Op Xelfer kunnen bedrijven hun medewerkers ‘collegiaal uitlenen’ aan andere bedrijven. Een uitkomst, zegt Van Vugt, voor bedrijven die geen werkzaamheden meer hebben voor medewerkers die nog wel aan een contract vastzitten. “Tijdens het uitlenen betaalt de uitlener het salaris, de lener betaalt de uitlener een fee. En bij een goede match wordt gekeken of de medewerker van baan kan wisselen. Mensen komen zo sneller en efficiënter aan het werk en worden niet gehinderd door  tijdrovende administratieve rompslomp.”

De ‘werk naar werk’-markt op zijn kop

Het ‘werk-naar-werk’-platform is volgens de initiatiefnemers een “direct antwoord op de terugtredende overheid en de toenemende vraag naar arbeidsmarktoplossingen die de grenzen van de sector overschrijden.” Van Vugt: “Deze start-up heeft het in zich om de markt op zijn kop te zetten.”

Schadelast beperken

Hij noemt het “een stukje sociale innovatie”. Het platform wil werkgevers helpen om de schadelast te beperken. “We organiseren werk, voor het UWV uit.” Het softwareplatform is vooral bedoeld om makkelijk mensen te kunnen matchen. “Je ziet dat in de retail en de banken bijvoorbeeld veel reorganisaties zijn. Aan de andere kant zitten de industrie en de ICT bijvoorbeeld om mensen te springen. Op ons platform kun je dan een onderlinge overstap organiseren.”

De verzekeraar adviseert

Het platform is nu 4 maanden live, en volgens Van Vugt zijn de reacties overwegend positief. “Er is bijvoorbeeld al een verzekeraar die zijn klanten adviseert het platform te gebruiken. Zo kunnen ze de schadelast beperken.”

Een slimme matching engine

Een slimme matching engine moet ervoor zorgen dat vacatures en vaardigheden bij elkaar komen. “Een taxichauffeur bijvoorbeeld kan als heftruckchauffeur soms meteen aan de slag.” Op een landkaart worden alle vacatures weergegeven. “Zo kunnen mensen ook werk in hun eigen regio zoeken.”

Privatiseren van het UWV

Het mission statement van Xelfer, aldus Van Vugt: “Het privatiseren van het UWV, op het gebied van nieuw werk.”

Weet het UWV dat zelf ook al? “Ja hoor, en die zijn enthousiast. Wij focussen ons vooral op werkgevers. Als we hen nou helpen, scheelt dat het UWV werk. Dan ga je sneller van werk naar werk, en zijn er veel meer mogelijkheden.”

 

 

 

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners