Gem. leestijd 2 min  766x gelezen

Wat we in de huidige schaarste nog kunnen leren van het oude Japan

Wat we in de huidige schaarste nog kunnen leren van het oude Japan

De war for talent is bepaald geen nieuw fenomeen. Ook in Japan aan het eind van de 19de eeuw speelde al een slag om de beste mensen. Met verbluffend resultaat. Wat kunnen we daar nu nog van leren?

Het mag een eigentijds gebeuren lijken, die zoektocht naar de beste kandidaten. Met name technische bedrijven putten zich tegenwoordig uit in de slag om het schaarse talent. Maar een recente studie laat zien dat ook in de oude Japanse katoenindustrie de kwaliteit van de mensen al doorslaggevend was voor wie er succesvol werd en wie niet.

Bedrijven tussen 1883 en 1914

De onderzoekers bestudeerden bijna honderd bedrijven die tussen 1883 en 1914 actief waren. Op basis van rijke en gedetailleerde informatie komen ze tot de conclusie dat de bedrijven die het hardst groeiden degene waren die het meest uit hun talent wisten te halen, zowel in werving als in ontwikkeling tot de toplaag van de organisatie.

de hardst groeiende bedrijven waren degene die het meest uit hun talent wisten te halen

De studie van Rajshree Agarwal en Serguey Braguinsky (University of Maryland) en Atsushi Ohyama (Hitotsubashi University) is vooral interessant, omdat Japan het enige (oost-)Aziatische land was wat in de 19de eeuw industrialisatie kende. De katoenindustrie die daar toen ontstond, hielp ook de industriële revolutie in Europa en de VS vooruit. De onderzoekers zagen dat 7 van de bedrijven zich in die tijd konden ontwikkelen tot zogenoemde “centers of gravity”; bedrijven die wisten te groeien door innovatie en overname van rivalen.

japan Bijna 70% totale talentpool

Dé bepalende succesfactor daarin bleek hun vermogen om (met name technisch) talent aan te trekken, aldus de studie. In de onderzoeksperiode groeide bij de centers of gravity het aandeel universitair opgeleiden van 45 tot 75 procent. Het aandeel technici bij hen nam zelfs toe van ongeveer 1/3 tot bijna 70 procent van de totale talentpool in de industrie.

De onderzoekers konden een directe lijn aantonen tussen dit technisch talent en financieel succes: de bedrijven die hun instroom van technici wisten te verdubbelen, groeiden de 3 jaar erna met gemiddeld 19 procent.

Kennis, vaardigheden en creativiteit bleken cruciaal

Terwijl traditionele Japanse bedrijven in deze tijd nog vooral geleid werden door rijke handelaarsfamilies, wisten de centers of gravity een nieuw model van leiderschap te omarmen, dat meer gebaseerd was op talent dan familiebanden. Uiteindelijk bleken de kennis, vaardigheden en creativiteit van het personeel óók in de 19de eeuw al de doorslaggevende factor, aldus de onderzoekers. “De 7 centers of gravity konden dominant worden, vooral dankzij hun accumulatie van superieur talent.”

‘De 7 centers of gravity werden dominant dankzij hun accumulatie van superieur talent’

Moeilijk parallellen trekken

Wat zegt dat over de huidige tijd? Het is moeilijk directe parallellen te trekken tussen de Japanse katoenindustrie van 135 jaar geleden, en de moderne hightech-tijd. Maar mocht er nog iemand twijfelen over het belang van talent, dan is dat met deze studie andermaal aangetoond. Sterker nog, zonder veel overdrijving kun je misschien wel beargumenteren dat dit belang sindsdien alleen maar gegroeid is. En dat recruiters misschien dus wel een belangrijker taak hebben dan ooit tevoren. Met dank aan kennis uit de geschiedenis…

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners