Gem. leestijd 3 min  18678x gelezen

Wat is beter: een cv van 1 óf 2 pagina’s? Nieuw onderzoek velt een verrassend oordeel

Wat is beter: een cv van 1 óf 2 pagina’s? Nieuw onderzoek velt een verrassend oordeel

Moet je als sollicitant je cv op één A4’tje zien te krijgen? Of is twee pagina’s ook prima? Nieuw onderzoek laat zien dat juist het laatste wel eens de beste optie kan zijn: recruiters blijken vaker de langere variant te prefereren.

Een veel aangehaald onderzoek zegt dat recruiters gemiddeld niet meer dan 6 seconden naar het cv van een kandidaat kijken. Da’s niet veel. Maar moet je dan als sollicitant daarom maar veel informatie weglaten en al je essentiële ervaring op één pagina zien te krijgen? Een nieuwe studie laat zien dat zoiets zeker niet de beste strategie hoeft te zijn, als je de kansen op een baan wilt vergroten.

Wat is de ideale lengte van een cv?

Om de proef op de som te nemen, volgde cv-schrijver ResumeGo ruim twee weken lang een groep van bijna 500 recruiters en andere mensen met wervingsbevoegdheid. Inzet was de vraag: wat is de ideale lengte van een cv? De groep kreeg in totaal 7.712 cv’s voorgelegd, waarvan er 5.375 bestonden uit twee pagina’s, de rest van de sollicitanten had de meest relevante opleiding en ervaring op één kantje weten te krijgen. De sollicitanten waren qua opleiding, ervaring en overige kwalificaties gelijkwaardig, het enige verschil was er in de lengte van de toelichting op die ervaringen.

‘Over alle niveaus van sollicitanten gaven de recruiters de voorkeur aan het langere cv’

En wat bleek? De recruiters gaven gemiddeld 2,3 keer zo vaak de voorkeur aan een cv van twee pagina’s dan aan de meer eenvoudige variant. En dat over alle niveaus van sollicitanten:

Hiring-Rate-Two-Page-vs-One-Page-Resumes2

‘Verrassende resultaten’

De onderzoeker noemt de resultaten zelf ‘verrassend’. ‘Algemeen wordt aangenomen dat een lang cv alleen helpt als je heel veel ervaring hebt, bij heel veel verschillende werkgevers. Maar die gedachte blijkt dus een mythe. Zelfs als je als sollicitant niet veel ervaring hebt, blijken recruiters graag meer informatie over je te willen.’

‘Een cv van twee kantjes kreeg gemiddeld een 8,6 als rapportcijfer; een cv van één kantje slechts een 7,1

De cv’s in de proef kwamen overigens van gelijkwaardige kandidaten qua opleiding, ervaring en andere prestaties. Het enige verschil was dat de ene kandidaat iets meer toelichting op die gegevens kon geven dan de andere. Juist die extra informatie deed de ondervraagde recruiters overtuigen, zo blijkt. Gevraagd naar een rapportcijfer voor de betrokken kandidaat, gaven de respondenten het cv van twee kantjes gemiddeld een 8,6. Het cv van één pagina moest het gemiddeld slechts met een 7,1 doen. En ook hier geldt weer: de verschillen gelden voor élk niveau van de sollicitant.

Recruiters besteden ook meer tijd aan langere cv’s

De langere cv’s werden in het onderzoek niet alleen hoger beoordeeld dan de korte variant, de respondenten bleken er ook meer tijd aan te besteden. Waar een cv van één kantje gemiddeld 2 minuten en 24 seconden aandacht kreeg, liep dat bij de dubbele (maar verder gelijkwaardige) variant op tot maar liefst 4 minuten en 5 seconden. Participanten werd van tevoren gemeld dat hun reactie zou worden getimed, maar ze kregen daarbij wel de vraag de cv’s te beoordelen zoals ze dat in een normale situatie ook zouden doen.

‘misschien zijn recruiters zich niet bewust van hun eigen voorkeuren’

Volgens de onderzoekers toont deze studie aan dat recruiters best meer tijd willen spenderen aan een curriculum vitae, zolang de informatie maar relevant is en iets zegt over een kandidaat. ‘Dit druist misschien in tegen het algemene geloof dat cv’s hooguit één kantje mogen zijn, maar misschien zijn recruiters zich niet bewust van hun eigen voorkeuren. Dit onderzoek draagt hopelijk eraan bij dat we beter gaan snappen hoe de omvang van een cv ook het besluit kan beïnvloeden om iemand al dan niet aan te nemen.’

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners