Gem. leestijd 7 min  743x gelezen

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in oktober

Wat gebeurde er de afgelopen maand in recruitment? Werf& geeft ook dit jaar aan het eind van elke maand een overzicht. Zo pikten we er ook in oktober weer 7 opvallende trends en ontwikkelingen uit.

De maand in werving: 7 dingen die ons opvielen in oktober

Het was de maand vóór de Amerikaanse verkiezingen, de maand waarin in Frankrijk een leraar werd vermoord, waarin het coronavirus in heel Europa een dramatische comeback beleefde, en waarin onder meer Eddie van Halen het tijdige voor het eeuwige verwisselde. Kortom: een maand waarin je van het nieuws weer moeilijk vrolijk kon worden. Maar wat gebeurde er in oktober allemaal dat voor de arbeidsmarkt van belang is? Een beknopt overzicht.

#1. ‘1 voor 12 op arbeidsmarkt’

Veel grootse plannen voor de arbeidsmarkt deze maand. Niet zo gek, want het is geen 5 voor, maar zelfs ‘1 voor 12’, zoals experts Kim Putters (SCP) en Ton Wilthagen (Tilburg University) het noemen. De arbeidsmarkt is volgens hen aan ‘een volledige transitie’ toe, anders lopen kwetsbare Nederlanders ‘onherstelbare schade’ op. ‘Nodig is een transitie naar een arbeidsmarkt die werkt voor iedereen’, aldus Wilthagen.

‘Nodig is een transitie naar een arbeidsmarkt die werkt voor iedereen.’

En daarvoor ontstaan steeds meer initiatieven. Zoals ClubForum*20, dat vooral input wil leveren voor het volgende kabinet, maar ook wethouders van enkele grote steden betrekt over de meer lokale kansen en uitdagingen, met als doel realistische en werkbare oplossingen te formuleren.

‘Voortent op de arbeidsmarkt’

Wilthagen komt vervolgens zelf met een pleidooi voor een ‘voortent‘ op de arbeidsmarkt: locaties in elke gemeente waar ‘regionale mobiliteitsteams’ zowel fysiek als digitaal de frictiewerkloosheid te lijf gaan. ‘Er zijn in elke gemeente momenteel genoeg grote hallen en plekken die leegstaan en die als veilig ingerichte arbeidsmarktvoortent kunnen dienen’, aldus de Tilburgse hoogleraar. In die voortenten moet volgens hem elke werkzoekende, zzp’er, schoolverlater en werkgever met elk probleem terecht kunnen. ‘Dus: ander werk, om- en bijscholing, skills– en competentie-assessments, subsidies, uitkeringen, betalingsproblemen enzovoort.’

‘Loopbaanwinkels’

OVAL, de brancheorganisatie van loopbaanprofessionals, komt met een plan dat min of meer dezelfde richting in denkt, maar noemt het op zijn beurt ‘Loopbaanwinkels‘ (foto boven). Zij denken aan ‘een fijnmazig netwerk van meer dan 500 fysieke locaties in Nederland waar werkenden en niet-werkenden terecht kunnen voor advies, begeleiding en ontwikkeling richting een (nieuwe) baan of opleiding. En een website waar werknemers en werkzoekenden gratis een loopbaanvoucher van 700 euro kunnen aanvragen.’

‘Roep iedere volwassene eens in de 4 of 5 jaar persoonlijk oproep om langs te komen’.

OVAL stelt voor dat iedere volwassene eens in de zoveel tijd een persoonlijke oproep krijgt om langs te komen, bijvoorbeeld eens per 4 of 5 jaar. ‘Zo wordt iedereen, werkend of niet-werkend, gestimuleerd én in staat gesteld zich te ontwikkelen. Vaak komen mensen pas in actie als er acute noodzaak is. Dat moment willen we voor zijn.’

#2. Luxor helpt ontslagen personeel

Zulke ‘haarlemmerolie’-initiatieven als hierboven beschreven hebben ze bij het Rotterdamse Luxor-theater in elk geval al goed begrepen. Het bedrijf moet door de coronacrisis 19 personeelsleden ontslaan, maar laat hen niet zomaar vertrekken. Integendeel: het theater jaagt actief naar nieuw werk voor hen. Zoals manager Ruben Israël vertelt: ‘We hebben natuurlijk een enorm netwerk. Dat hebben we als eerste aangeboord. Hier zitten veel culturele instellingen en bedrijven in. Hier zijn al drie gesprekken uitgekomen en één iemand staat op het punt een contract te tekenen.’

We stevenen af op een verlies van een miljoen. Dan heb ik liever dat zij een andere baan hebben.’

En zo zijn er in oktober nog veel meer initiatieven ontplooid, vertelt Israël, zoals een aparte site waarop de mensen worden aanbevolen. Op jacht gaan naar nieuwe banen voor de ontslagen werknemers, was voor hem een betere optie dan de crisis uitzingen en hen dan – misschien – opnieuw aannemen. ‘Natuurlijk wil je hen terug, maar je hebt geen enkele garantie voor ze. We stevenen af op een verlies van een miljoen. Dan heb ik liever dat zij een andere baan hebben.’

De jacht lijkt inmiddels redelijk succesvol. Luxor meldde dit weekend dat naar aanleiding van de oproep al meer dan 50 ‘hartverwarmende reacties’ ontvangen  zijn, vanuit verschillende sectoren. Hier zijn al drie gesprekken uitgekomen en één iemand staat op het punt een contract te tekenen.

#3. Krapte IT-vacatures blijft

Als er één deel van de arbeidsmarkt is dat ‘corona-proof’ lijkt, dan is het wel die van de IT’ers. Elke actief werkzoekende applicatieprogrammeur heeft bijvoorbeeld nog steeds de keuze uit 19 openstaande vacatures, aldus in oktober verschenen onderzoek van Intelligence Group, gebaseerd op het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) en vacaturedata van Jobdigger.

In totaal is ongeveer 1 op de 7 zeer schaarse functies op de arbeidsmarkt een IT-functie.

In totaal bestaat 14 procent van de meest schaarse functies op de arbeidsmarkt uit IT-functies. De grootste toename in schaarste is te zien binnen de databank- en netwerkspecialisten. Binnen deze doelgroep hebben de actief werkzoekenden nu de keuze uit 9 openstaande vacatures. Onder academische IT’ers zijn vooral wiskundigen, actuarissen en statistici zeer schaars.

meer informatie over het event

#4. WEF: ‘Nog altijd tekort aan skills

De opkomst van digitale technologieën leidt enerzijds tot een teloorgang van sommige functies, zoals administrateur, boekhouder en productiemedewerker. Anderzijds leidt het tot de bloei van andere beroepen als data scientist, machine learning expert en renewable energy engineer. Dat vraagt wel om om- en bijscholing en bovenal training-on-the-job, aldus het tweejaarlijkse onderzoek ‘The Future of Jobs Report 2020’ van het World Economic Forum (WEF), dat in oktober verscheen, in samenwerking met het Amsterdam Centre for Business Innovation (ACBI).

‘Over 5 jaar is bijna de helft van al ons werk geautomatiseerd, verwacht het World Economic Forum.’

Volgens het WEF-rapport is kritisch en analytisch denken en innoveren een van de cruciale vaardigheden voor het toekomstige medewerkersbestand. Ook is er onverminderd sprake van ‘een tekort aan vaardigheden’, aldus het rapport. Al zal ook de automatisering hard doorgaan, zo wordt voorspeld. De Amsterdamse hoogleraar Henk Volberda, die eraan meeschreef: ‘Administratieve taken, kantoorwerk, callcenterwerk, secretaresses; dat werk zal allemaal steeds meer door chatbots gedaan worden.’ Over 5 jaar is bijna de helft van al ons werk geautomatiseerd, zo verwacht het rapport.

#5. Planbureaus: ‘Meer doen tegen discriminatie’

En dan hebben we ook nog een ander hardnekkig probleem op de arbeidsmarkt: discriminatie. In oktober verscheen een rapport van het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau waarin ze kansen schetsen om dat probleem te tackelen. De onderzoekers wijzen daarin bijvoorbeeld op maatregelen die aantoonbaar succesvol zijn gebleken, zoals anoniem solliciteren, ervoor zorgen dat ieder sollicitatiegesprek gelijk is en het vooraf vaststellen van criteria waarop iemand wordt aangenomen.

‘Iemand met een technische achtergrond kun je beter plaatsen in de buurt van Eindhoven dan Groningen.’

Momenteel werkt 61 procent van de mensen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat is 8 procentpunt minder dan mensen zonder migratieachtergrond. Internationaal gezien is dat een slechte score, zegt het CPB, dat tegelijk pleit voor een meer regionale aanpak. Neem bijvoorbeeld iemand met een technische achtergrond: die zou je beter ergens in de buurt van Eindhoven kunnen plaatsen dan in de regio Groningen, aldus het CPB. Landen als België en Duitsland houden volgens het instituut al op die manier rekening met werkervaring, kennis en vaardigheden van nieuwkomers.

#6. Werktijd meer onderhandeld dan salaris

En dan, opvallend nieuws van de Sollicitatiedokter: de website meldt dat werkzoekers tijdens hun contractgesprek tegenwoordig meer onderhandelen over hun werktijden dan over hun salaris. Dat zou blijken uit onderzoek onder ruim 2.500 werkzoekenden. Voor het onderzoek gaf Sollicitatiedokter deelnemende werkzoekenden een lijst van 16 onderwerpen die tijdens contractonderhandelingen vaak ter sprake komen. De respondenten werd vervolgens gevraagd de onderwerpen waarover zij proberen te onderhandelen aan te vinken.

Ruim 1 op de 6 werkzoekenden geeft aan helemaal niet over het contract te willen onderhandelen.

Waar werktijden en – vlak daarna – het salaris het meest besproken bleken, bleven onderwerpen als uitzicht op een vast contract (23%), de mogelijkheid tot thuiswerken (22%), de datum van indiensttreding (17%) en vakantiedagen (14%) daar behoorlijk bij achter. Doorgroeimogelijkheden (10%), periodieke salarisverhoging (8%), opleidingsmogelijkheden (8%) en overwerkvergoedingen (8%) werden nog minder aangevinkt. Daarnaast geeft 17% van de werkzoekenden aan helemaal niet over het contract te willen onderhandelen. Deze groep respondenten accepteert het eerst bod van de werkgever zonder meer.

#7. Domino’s wil meer vrouwelijke pizzabezorgers

En dan sluiten we af met enkele opmerkelijke nieuwtjes uit ‘pizzaland’. Zo is er enerzijds Domino’s Pizza, dat in oktober bekend maakte meer vrouwelijke maaltijdbezorgers te willen werven. Ook spreekt het bedrijf de ambitie uit om in 2023 het aantal vrouwelijke franchisenemers omhoog geschroefd te hebben tot 15 procent. ‘Meer diversiteit en doorgroeikansen’, heet het in een persbericht. Een nieuw intern netwerk en een aankomend traineeprogramma moeten het voor elkaar krijgen.

Heel anders gaat het eraan toe bij de grote concurrent, New York Pizza. Dat bedrijf dacht dat het wel een goed idee was om voor hun recruitmentcampagne de handen ineen te slaan met RUMAG, het Amsterdamse bedrijf dat eerder dit jaar nog genadeloos door Arjen Lubach werd neergesabeld. Ook nu gaat het mis. Op Instagram plaatst New York Pizza namelijk een RUMAG- tekstje met de oproep om te solliciteren voor een baantje. Maar die post schiet bij heel wat mensen in het verkeerde keelgat. Want: nogal vaag. En vooral: seksistisch. Daar vinden mensen op Twitter wat van. En als dan de Best Social Media het ook nog oppikt, heb je natuurlijk wel de aandacht. Maar of dat nou precies de aandacht is waarop je zit te wachten?

#8. Cartoon van de maand in oktober

van 9 tot 5 in oktober

Bron: van9tot5

Meer trends?

In de rubriek ‘De maand in werving’ belichten we trends en ontwikkelingen voor iedereen in de wereld van werving en selectie. In oktober iets gemist? Meld het ons!

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners