Gem. leestijd 2 min  497x gelezen

Waarom vrouwen altijd in het nadeel zijn bij groepsinterviews

Als je besluit je selectie via groepsinterviews te laten plaatsvinden, wees je er dan wel bewust van dat vrouwen hiervan nadeel ondervinden, zo laat nieuw onderzoek zien.

Waarom vrouwen altijd in het nadeel zijn bij groepsinterviews

Wervingsevenementen met een hele groep sollicitanten tegelijk? Het lijkt misschien efficiënt en als je het goed aanpakt bovendien een fijne candidate experience opleveren. Maar nieuw onderzoek van Driehaus College of Business van de Amerikaanse DePaul University, verschenen in Contemporary Accounting Research, laat zien dat bij zulke groepsinterviews bias continu op de loer ligt. En het zijn met name vrouwen die daarvan hinder ondervinden, aldus onderzoekster Kirsten Fanning.

‘Vrouwelijke sollicitanten die stereotiep mannelijk gedrag vertonen, ontvangen lagere evaluaties.’

Kirsten Fanning, foto-credit

Dat heeft volgens haar vooral te maken met ‘genderstereotypen over assertiviteit’, die de selectie van een recruiter kunnen beïnvloeden. ‘Vrouwelijke sollicitanten die stereotiep mannelijk gedrag vertonen, ontvangen lagere evaluaties tijdens zulke groepsinterviews dan mannelijke sollicitanten die stereotiep mannelijk gedrag vertonen, vooral onder mannelijke recruiters’, aldus Fanning.

Judgment bias

Om tot deze conclusie te komen gebruikte het onderzoeksteam een aanpak met meerdere studies rondom live gesimuleerde groepsevenementen. ‘Judgment bias brengt vrouwelijke sollicitanten in een lastig parket’, aldus Fanning. ‘Als je doet aan assertieve zelfpromotie van je vaardigheden, capaciteiten en kennis verhoog je vaak het oordeel van de recruiter dat je goed bij de functie past. Uit eerder onderzoek blijkt dat dit ook geldt voor vrouwelijke sollicitanten in 1-op-1-gesprekken. Maar vertonen vrouwen dit gedrag tijdens een groepsevenement, dan worden ze als minder sympathiek beschouwd en krijgen ze lagere evaluaties.’

‘Assertieve vrouwen tijdens een groepsinterview worden als minder sympathiek beschouwd.’

Veel bedrijven, zoals investeringsbanken en accountantskantoren, gebruiken inmiddels groepsevenementen als selectiemiddel. Ook op het gebied van campus recruitment wordt het middel inmiddels veel ingezet. Maar Fanning waarschuwt er dus voor niet al te veel op assertiviteit af te gaan tijdens zo’n event. ‘Sociale normen staan ​​waarschijnlijk meer centraal in de sociale context van groepswervingsevenementen, en schendingen van traditionele gendernormen vallen meer op’, zegt ze. Maar dat hoeft dus niet automatisch te leiden tot een betere selectie. Ze pleit er overigens niet meteen voor groepsinterviews dan maar helemaal af te schaffen, maar ze breekt wel een lans voor meer bewustwording van de onderliggende processen.

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners