Gem. leestijd 3 min  1015x gelezen

Waarom recruiters meer opleiding verdienen

Aan ervaren, professionele recruiters is momenteel een schreeuwend gebrek in Nederland. Maar waarom wordt er dan nog steeds zo weinig geïnvesteerd in het opleiden van die recruiters?

Waarom recruiters meer opleiding verdienen

Recruiters lijken momenteel niet aan te slepen. Zowel aan corporate als aan bureauzijde is de vraag groot. Op Indeed.nl zijn er ruim 1.400 vacatures met het woord ‘recruiter’ in de functietitel. Vooral aan mensen met kennis en ervaring is veel behoefte. Niet zo gek, gezien de krapte op de arbeidsmarkt, die de komende jaren bovendien alleen nog maar groter lijkt te worden. Maar ja, waar haal je die professionals in werving en selectie dan vandaan?

Recruitment is typisch zo’n vak waar veel mensen ‘inrollen’.

Recruitment is typisch zo’n vak waar veel mensen ‘inrollen’. Ze komen van bijvoorbeeld een HR-opleiding, of ‘iets met marketing’ of ‘communicatie’. Dat zijn dan ook de studierichtingen waar het meest naar gevraagd wordt in de vacatures. Dat moet ook wel, want een echte (mbo- of hbo-)opleiding is er nog steeds niet voor, laat staan een academische studie. Waar veel ROC’s bijvoorbeeld wel een intercedentenopleiding aanbieden, is de spoeling voor (aanstaand) recruiters nog steeds behoorlijk dun.

76 opleidingen

En dat geldt eigenlijk ook na een eventueel mbo of hbo nog. In de nasleep van de coronacrisis was er veel aandacht voor omscholing, onder meer via NL Leert Door. Maar van de 900 cursussen die hier worden aangeboden is er ook maar eentje gericht op werving en selectie, een e-learning van ongeveer 13 uur. Op Springest staan 76 opleidingen gericht op recruitment, waarvan ruim een kwart afkomstig van slechts twee instituten.

Van de 900 cursussen op NL Leert Door is er maar eentje gericht op werving en selectie.

Het lijkt al met al niet heel veel voor het inmiddels behoorlijk gegroeide vakgebied. Een vak waarvan het belang steeds groter wordt, zo wordt algemeen erkend. Een vak dat bovendien steeds meer specialismes kent. En waar steeds meer wetenschappelijk onderzoek in verricht wordt. En ook steeds meer goede boeken over verschijnen, zowel in het Nederlands als in het Engels. Er valt dus heus wel wat over op te leiden en bij te scholen, zou je zo denken.

Vijver groter maken

Juist in tijden van schaarste, zoals nu, zou je misschien verwachten dat er veel geïnvesteerd wordt in opleidingen, om zo de potentiële vijver groter te maken. In veel andere beroepen waar ze kampen met tekorten (zoals in de techniek en ICT) gaat het wel zo. Als er niet genoeg mensen van de opleidingen komen, dan moeten we ze zelf maar opleiden, zo is dan vaak de gedachte, die resulteert in tal van bedrijfsopleidingen, traineeships en academies.

Nu zijn er ook in het recruitmentvak echt wel organisaties die zo’n opleiding ter hand nemen (van Independent Recruiters tot Hays). En er zijn ook echt wel bedrijven die ervoor kiezen hun recruiters in-company (bij) te laten scholen. Maar al met al lijkt het onderwerp opleiden bij de recruiters zelf niet bijzonder hoog op de agenda te staan. Zonde, want dat houdt niet alleen het tekort (onnodig) in stand, het zorgt er ook voor dat bewezen kennis niet snel wordt doorgegeven, dat recruiters vaak een slechte naam houden, en dat de arbeidsmarkt niet zo soepel draait als hij zou kunnen draaien. Als recruiters belangrijk zijn voor de groei van organisaties, dan zou je in hen toch ook moeten investeren?

Initiatieven

Natuurlijk, er zijn initiatieven. Zoals de professionele ‘recruiterscode’, een verzameling normen en waarden die aangeeft wat er allemaal van een goede recruiter verwacht mag worden. Nog geen officieel keurmerk, maar het komt wel in die richting. Het geeft in elk geval een soort kwaliteitsmaatstaf weer, waardoor het debat over of recruiters minimaal een hbo-opleiding moeten hebben, ook meteen minder relevant wordt. Want dan gaat het steeds meer om kennis, niveau en vaardigheden van het recruitmentvak, niet zozeer om de achtergrond van de recruiter.

Wie op LinkedIn de zoekterm ‘recruiter’ in Nederland invult, krijgt momenteel zo 50.000 resultaten.

Wie op LinkedIn de zoekterm ‘recruiter’ in Nederland invult, krijgt momenteel zo 50.000 resultaten. Zo’n 4.300 bureaus met in de naam ‘recruitment’ staan ingeschreven bij KvK. En nog eens zo’n 1.600 met ‘werving en selectie’ in de bedrijfsnaam. Al met al genoeg voedingsbodem voor een goede opleiding voor recruiters, zou je zo zeggen. Zeker nu de toegang naar talent voor organisaties belangrijker wordt dan ooit, mag je hopen dat hun poortwachters zich steeds verder professionaliseren. Want juist als recruiter raak je natuurlijk nooit uitgeleerd…

Meer weten?

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie is de langst bestaande recruiters-opleiding van Nederland. Klik hier voor een overzicht van alle trainingen die ze er bieden. Of bekijk hier de 5 summer classes die ze deze zomer organiseren.

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners