Nederland behoort nog altijd tot de top in de wereld als het gaat om het aantrekken van talent, zo blijkt uit recent onderzoek van IMD. In weinig andere landen hebben organisaties talentbeleid zo vaak als prioriteit.
De Zwitserse businessschool zet Nederland op een zesde plek, na onderzoek onder 63 (met name ontwikkelde) landen. Zwitserland zelf, Denemarken en België vormen de top 3 in de jaarlijkse IMD World Talent Ranking, die alle methoden onderzoekt die in landen worden gehanteerd om talent aan te trekken, te ontwikkelen en te behouden.
11 van de 15 landen komen uit Europa
(West-)Europa levert net als in 2016 het merendeel op van de landen die succesvol zijn in hun talentbeleid. Maar liefst 11 landen van de top-15 komen hiervandaan, met Oostenrijk en Finland nog voor Nederland, en Noorwegen, Duitsland, Zweden en Luxemburg er vlak achter. De Verenigde Staten, om een voorbeeld te noemen, staan pas op plek 16.
Is recruitment een prioriteit?
De studie kijkt onder meer naar de kwaliteit van het onderwijs, maar ook naar de beloning, de belastingtarieven, en de taalvaardigheden. Als het gaat om recruitment, wordt onder meer (met surveys) gemeten in hoeverre dat een prioriteit is in organisaties. Vooral op onderwijsgebied (‘readiness’) blijkt West-Europa zich overigens positief te onderscheiden ten opzichte van de rest van de wereld. Nederland bezet daarin zelfs een top-3-positie.
Immigratie is zo slecht nog niet
Dat goede onderwijs zorgt er vervolgens ook voor dat buitenlands talent relatief snel kan worden aangetrokken, en dat je ze een aantrekkelijke loopbaan kunt bieden. En dat is belangrijk, zegt Arturo Bris, Director van het IMD World Competitiveness Center: ‘Sommigen hebben kritiek als het gaat om immigratie. Maar als je erin slaagt talent aan te trekken vanuit de hele wereld, kun je een internationale talentpool aanleggen.’
Kijk hier hoe de lijst tot stand kwam: