
De meeste mensen verlaten niet een bedrijf, maar een manager. In hoeveel gevallen is dat dan omdat ze die manager niet kunnen veranderen, maar zichzelf wel? Nemen ze dan zichzelf kwalijk dat ze de huidige situatie niet kunnen veranderen en veranderen ze dan zichzelf door weg te gaan?
Al het nieuwe moet eerst afschrikken voordat het geaccepteerd wordt.
Is dit het vluchten uit de drie opties freeze, fight or flight waaruit mensen kiezen in bedreigende situaties? Het grote nadeel is dat je niet weet of die verandering dan werkelijk een transformatie bewerkstelligt. Moeilijker taken, nieuwe collega’s en meer geld zijn prima drijfveren. Maar je weet natuurlijk nooit of jouw streven om er beter van te worden slaagt door een manager te verlaten. Die twijfel doet veel mensen besluiten om alles maar bij het oude te laten, omdat je dan weet wat je hebt. Al het nieuwe moet eerst afschrikken voordat het geaccepteerd wordt. Helaas maken veel mensen die nieuwe fase niet mee omdat ze die eerste stap niet zetten. Een dagje meelopen zorgt ervoor dat je snel van de eerste schrik bent bekomen en een overgang eerder accepteert.
Roltrap naar boven
Ondanks waarschuwingen van de politie namen veel mensen tijdens de aanslagen in Londen van 2005 toch de roltrap naar boven namen. Hierdoor gingen ze een wisse dood tegemoet. Door metrogangers daarna echter regelmatig andere routes te bieden op ‘gewone’ dagen, verruimde de overheid voor hen het beeld dat er alternatieven zijn. Ze hoefden niet meer hun geprogrammeerde route te lopen. Daardoor staan de voetgangers nu eerder open voor een alternatief in een gevaarlijke situatie. Denk er maar eens over na. Hoe vaak neem jij een andere route of kies je een ander tijdstip van vertrek als je naar je werk gaat?
Hoe vaak neem jij een andere route als je naar je werk gaat?
Mensen willen van baan veranderen, omdat ze zélf willen veranderen. Op de noodgedwongen situaties na is dit een vrije keuze met grote gevolgen die enorm afschrikken. Als recruiter doe je er goed aan hieraan aandacht te besteden in plaats van dit in twijfel te trekken. Je schrikt er de kandidaat alleen maar mee af. En dan weet je wel wat er gebeurt…
Over de auteur
Wim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op elke woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.
Lees ook:
- Wim op woensdag: Wat maakt een recruiter een toprecruiter?
- Onderzoek: wie zet recruitment op zijn plek?
- Lees alles van Wim