Gem. leestijd 3 min  381x gelezen

Waarom je een sollicitatiegesprek het best in de ochtend kunt plannen

Je hebt maar één kans om een goede eerste indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Die geldt voor zowel kandidaat als werkgever. En volgens de wetenschap is het slim om die kans in de ochtend te grijpen. Het liefst met een kop koffie in de hand.

Het artikel gaat hieronder verder.

Total Generatie Management

Total Generatie Management: generaties verbinden op de werkvloer Nooit eerder waren er zó veel generaties tegelijkertijd op de werkvloer. Van ...

Bekijk event
Lees meer over Total Generatie Management
Waarom je een sollicitatiegesprek het best in de ochtend kunt plannen

Het is wetenschappelijk bewezen: de tijd van de dag heeft invloed op hoe we anderen beoordelen. Dat heeft allemaal te maken met bias. En dat is in deze krappe arbeidsmarkt, waar werkgevers in sectoren zoals technologie soms traag werven, best waardevol. Het voordeel is misschien klein, maar het kan net het verschil maken, zegt organisatiepsycholoog Shiran Danoch tegen Business Insider. Dus als het even kan: plan als kandidaat je sollicitatiegesprek dan in de ochtend.

Mensen die gesprekken afnemen blijken over het middaguur vaak strenger te zijn.

Mensen die gesprekken afnemen blijken over het middaguur namelijk vaak strenger te zijn. Dezelfde interviewer, die ‘s ochtends vriendelijk en behulpzaam is, kan ‘s middags zelfs moeite hebben om een glimlach op te brengen. Je bent bijvoorbeeld nog niet gesloopt door aaneengeschakelde vergaderingen of geniet nog van je eerste kopje koffie.

Danoch, CEO en oprichter van Informed Decisions, een startup die organisaties helpt om bias te verminderen en hun sollicitatieprocessen te verbeteren, ontdekte dit tijdstipverschil tijdens het analyseren van duizenden sollicitatiegesprekken. De conclusies over de tijdstip-bias zijn gebaseerd op datasets van mensen die gebruik maken van de tools van Informed Decisions om kandidaten te beoordelen. De data komen van interviewers die ten minste 20 gesprekken voerden met behulp van het systeem. Danoch geeft aan dat de scores van kandidaten die in de ochtend werden geïnterviewd vaak statistisch significant hoger waren.

Stappen ondernemen

Het goede nieuws is: dit is geen onoverkomelijk probleem. Zodra recruiters zich bewust zijn van hun tijdgebonden bias, kunnen ze hun aanpak aanpassen. Bijvoorbeeld door extra tijd te nemen om zichzelf voor te bereiden of een kop koffie te pakken voordat ze aan de middaggesprekken beginnen.

Ook kunstmatige intelligentie kan helpen bij het vermijden van deze menselijke tekortkomingen. Een systeem dat geen last heeft van ochtendluiheid of middagsomberheid. A.I. die precies weet wat het moet vragen, zonder afgeleid te raken door eigen drukte of vermoeidheid. Kiki Leutner, medeoprichter van SeeTalent.ai, heeft onderzoek gedaan naar de ethiek van A.I. in sollicitaties. Ze vertelt Business Insider dat een videogesprek, afgenomen door A.I., waarschijnlijk eerlijker is dan een gesprek door een mens. En omdat alles opgenomen wordt, is er altijd documentatie van de genomen beslissingen en de redenen erachter.

‘Hopeloos bevooroordeeld’

Eric Mosley, medeoprichter en CEO van Workhuman, legt uit dat data die mensen creëren altijd bevooroordeeld zal zijn, omdat mensen ‘hopeloos bevooroordeeld’ zijn. Maar A.I. kan, mits goed getraind, deze vooroordelen negeren, zegt hij. Wel moeten we voorzichtig zijn en bijvoorbeeld ethische teams samenstellen die toezien op de gegevens- en algoritmehygiëne. Tot dat moment kun je zelf ook al een stap verder zijn. Voor de middaggesprekken: neem wat meer tijd om jezelf voor te bereiden, fris jezelf op en zorg dat je scherp aan het gesprek begint. Je middagkandidaat verdient het.

Meer lezen?

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners