Gem. leestijd 5 min  1837x gelezen

Waarom het niet vanzelf goed komt met leeftijdsdiscriminatie

Vooroordelen over vrouwen en migranten staan inmiddels volop in de belangstelling. Maar hoe zit het met de hardnekkige discriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt? Een nieuw initiatief probeert daar aandacht voor te vragen.

Waarom het niet vanzelf goed komt met leeftijdsdiscriminatie

Ouderen niet innovatief, flexibel of ondernemend? Helemaal niet! Prekash Ramsingh is het zat dat er nog steeds zo over 50-plussers gedacht wordt. Hij merkt zelf juist het tegendeel. Wat nou afgeschreven op de arbeidsmarkt als je pas boven de 40 bent? In ouderen zit nog veel talent, en het zou zonde zijn om dat niet te benutten, zegt hij.

Wat nou afgeschreven als je boven de 40 bent?

Speciaal daarvoor richtte hij vorig jaar al het online recruitmentplatform Connect By Talent op, dat cv’s achterwege laat, maar vooral matcht op competenties, en zo leeftijdsdiscriminatie wil tegengaan. En vandaag komt daar een nieuw initiatief bij: de Experience Award, een jaarlijkse prijs voor werknemers en ondernemers van 50 jaar of ouder die uitblinken in inzet, ervaring, deskundigheid en innovatie. ‘De eerste en enige jaarlijkse prijs voor oudere werknemers’, aldus Ramsingh.

Verfrissend tegengeluid

Het is een verfrissend tegengeluid. Elk jaar zijn er talloze verkiezingen, gericht op jongere generaties, zoals de jonge ondernemer van het jaar of de 25 onder de 25. Allemaal bedoeld om jong talent te ontdekken en te stimuleren. Maar een prijs waarmee buitengewone inzet van werknemers uit de oudere generatie wordt beloond? Die was er nog niet, aldus Ramsingh. En dat terwijl juist die ouderen best een positief pluimpje verdienen.

Nog steeds negatieve beeldvorming

Want ondanks de krappe arbeidsmarkt is het voor veel werkloze ouderen nog steeds héél moeilijk om werk te vinden. De beeldvorming speelt hen parten: ze worden vaak bij voorbaat afgeschreven als te duur, zonder dat er überhaupt een loononderhandeling heeft plaatsgevonden. Ook overheerst het beeld dat ouderen ‘minder productief, flexibel en innovatief’ zijn, aldus Ramsingh, en mede daardoor niet zo makkelijk breed zijn in te zetten.

leeftijdsdiscriminatie bevolkingspiramide

Daar staat tegenover dat velen ‘jong’ zien als synoniem voor: goedkoop, flexibel en innovatief. En dat niet alleen, ook de demografische ontwikkeling helpt een stevig handje mee in de discriminatie van ouderen. Van 50-plussers zijn er nu eenmaal heel veel, en van 30-minners een stuk minder. Dat betekent dat veel organisaties ook sterk vergrijzen. Vind je het gek dat als er dan ergens een vacature ontstaat, dat organisaties zo’n kans aangrijpen om te streven naar verjonging?

Langer werkloos

Dat heeft dus wel tot gevolg dat ouderen langer werkloos blijven dan andere leeftijdsgroepen. ‘De werkloosheid is in een decennium niet zo laag geweest, maar de werkzoekende 50-plussers merken hier maar weinig van’, aldus Ramsingh. En dat is niet goed voor de economie, noch voor de samenleving, benadrukt hij. ‘Ten eerste wordt hierdoor de professionele ervaring en deskundigheid, en ook persoonlijke levenservaring van de oudere generatie compleet genegeerd. Door te makkelijke generalisaties worden individuele talenten van oudere sollicitanten niet gezien en dus ook niet ingezet. Dat laat ontzettend veel menselijk kapitaal onbenut, waardoor bedrijven miljarden aan omzet laten liggen. Tot wel 90 miljard per jaar, blijkt uit PwC-onderzoek.’

‘Door leeftijdsdiscriminatie laten bedrijven tot wel 90 miljard aan omzet liggen.’

Ramsingh vindt het daarom ‘de hoogste tijd om eens een realistisch en positief beeld neer te zetten van de oudere werknemer’. Bovendien wil hij met zijn award meer voorbeelden laten zien van ‘de bijdrage die dit substantiële deel van de beroepsbevolking elke dag levert’. Het is een roep die in elk geval weerklank vindt. In december kreeg hij pas patent op de prijs en de naam ‘Experience Award‘, maar nu kan hij al een flinke groep partners aankondigen, variërend van Kantoor van Nu, tot MotivationLeaders en de NVP (de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement). ‘Samen willen we beweging krijgen in het denken van werkgevers, HR-managers en iedereen die met selectie te maken heeft. Met The Experience Award willen wij inclusief personeelsbeleid stimuleren en focussen op de gelijkwaardigheid van de oudere werknemers’, zegt hij.

Leeftijdsdiscriminatie meest hardnekkig

De lancering van de nieuwe award komt bijna tegelijk met nieuw (Amerikaans) onderzoek dat aantoont dat leeftijdsdiscriminatie misschien wel de meest hardnekkige vorm van bias is op de werkvloer. Waar er veel aandacht is voor bijvoorbeeld gender-bias en de achterstand van migranten, lijkt leeftijdsdiscriminatie veel meer ‘geaccepteerd’. Liefst 4 op de 10 recruiters geven in ander onderzoek toe wel eens niet te hebben uitgenodigd vanwege diens leeftijd. En zou de rest het nooit gedaan hebben, of het misschien gewoon niet durven toegeven? Ook onderzoek van de Amerikaanse organisatie AARP, eind vorig jaar verschenen, laat zien dat ageism, zoals het in het Engels heet, nog steeds schering en inslag is. ‘Er zijn talloze signalen van’, zo vatten de onderzoekers de bevindingen samen.

leeftijdsdiscriminatie onderzoek

Ben Tiggelaar schreef vorig jaar in het NRC ook nog over ‘het schandaal van leeftijdsdiscriminatie’. ‘Het is niet de leeftijd die veranderen moeilijker maakt. Het is het gebrek aan rouleren. Ook is het niet de oudere die een probleem heeft met managers. Het zijn juist vaak jongere managers die zich onzeker voelen bij het aansturen van ouderen.’

‘Het is niet de leeftijd die veranderen moeilijker maakt. Het is het gebrek aan rouleren.’

Hoog tijd om ook die oudere sollicitant wat meer serieus te nemen. Dat begint vaak al bij de manier waarop organisaties zich presenteren op hun recruitmentsites, schrijft bijvoorbeeld Fast Company. ‘Daarmee laat je je cultuur zien aan potentiële kandidaten en zullen mensen inschatten of ze zich er thuis voelen.’ Ook programmatic advertising, alleen gericht op jonge mensen, komt steeds vaker voor, ziet expert Kelly Charles-Collins. En dat helpt niemand, zegt ze. ‘Juist in een krappe arbeidsmarkt is het beter om een brede kandidatenpool op te bouwen. Dus ook inclusief ouderen.’ Daar zijn er nu eenmaal heel veel van, zegt ze. En het zou zonde zijn om die allemaal zomaar buiten te sluiten, alleen vanwege rare vooroordelen of de stijgende leeftijd van je huidige personeelsbestand…

ouderen leeftijdsdiscriminatie

Meer over diversiteit?

Op donderdag 20 februari organiseert Werf& een speciaal seminar Diversiteit & Inclusiviteit. Deze middag zit vol met tips, tricks en inspiratie over hoe je als werkgever of bureau aan de slag kunt gaan met dit thema. Niet met diversiteit & inclusiviteit als doel an sich, maar als middel om betere mensen aan te trekken voor betere teams voor de eigen organisatie (of klanten).

diversiteit seminar cummings misfits

Lees ook:

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners