Gem. leestijd 3 min  1644x gelezen

Waarom elke vacaturetekst een JVP zou moeten bevatten

Waarom elke vacaturetekst een JVP zou moeten bevatten

Vacatureteksten zijn vaak onvoldoende op de doelgroep gericht. Om daar wat aan te doen, introduceert Nicol Tadema een nieuwe vakterm: de Job Value Proposition. Wat verstaat ze daar precies onder?

In de recruitmentwereld vliegen Engelse termen als EVP, referral, sourcen, preboarding, ATS, jobcarving en GDPR je regelmatig om de oren. Graag voeg ik met dit blog nog een term aan het woordenboek van de recruiter toe. Niet om het moeilijker te maken, maar vooral om het makkelijker (en duidelijker) te maken.

Het gaat om de Job Value Proposition, of kort gezegd: de JVP, het antwoord op de vraag:

  • “Wat maakt deze vacature bij deze werkgever zo interessant voor de kandidaat?”

Misschien denk je nu: dat is toch hetzelfde als een EVP (ofwel de Employer Value Proposition)? Maar volgens mij is er toch een belangrijk verschil. Een EVP richt zich op de waarde van de werkgever in de breedte en meer op de lange termijn. Een JVP daarentegen draait eerder om de waarde van een enkele vacature en zo meer om de korte termijn.

Wanneer gebruik je een JVP?

Een EVP draagt bij aan de verdere ontwikkeling van een employer brand. Je wilt natuurlijk wel dat mensen bij jouw organisatie willen werken en vooral willen blíjven werken. Maar hoe zit het dan als je (nog) geen EVP of employer brand hebt? Of je hebt beide al wel, maar bent op zoek naar hóé je dit verwerkt in vacatureteksten. Kies dan voor de JVP!

Als je weet wat jouw specifieke vacature bij deze werkgever zo interessant maakt, kun je hier jouw vacaturetekst ‘aan ophangen’

Als je weet wat jouw specifieke vacature bij deze specifieke werkgever zo interessant maakt, kun je hier jouw vacaturetekst ‘aan ophangen’. Zo trigger en verleid je jouw droomkandidaat. Maar er kan meer met een JVP. Ook in je benadermails naar kandidaten die je zelf sourcet komt een JVP goed van pas. Of op sociale media. In de afbeelding bij je vacature. het gaat natuurlijk niet om een lap tekst. Maar wel om specifieke termen die jouw droomkandidaat kunnen triggeren en verleiden.

Hoe formuleer je een JVP?

Als je een JVP wil formuleren, is je startpunt een vraag aan de vacaturehouder: “Wat maakt deze vacature bij deze werkgever zo interessant voor de kandidaat?” Daarbij zijn 3 onderdelen onmisbaar:

#1. Een JVP is gericht op de doelgroep

Oké, dat je een JVP moet richten op de doelgroep lijkt logisch. Maar toch verliezen veel recruiters de doelgroep nog wel eens uit het oog. In een JVP kun je de wensen en behoeften van jouw doelgroep als het ware laten samensmelten met je aanbod. Dat kan op functie-inhoudelijk gebied zijn, of bijvoorbeeld op basis van jullie bedrijfscultuur.

  • Actie:

Ga het gesprek aan met je doelgroep. Bekleed iemand in je organisatie deze rol al? Vraag dan waaróm hij/zij voor deze vacature gekozen heeft. En waarom hij/zij bij jullie werkt en niet bij de concurrent 10 kilometer verderop? Doelgroependata kunnen ook helpen. In het DoelgroepenDashboard kun je ongelofelijk veel data vinden van allerlei doelgroepen. Haal er de data uit die voor jou van toepassing zijn. Scoren flexibele werktijden hoog als pullfactor? Of telt juist werksfeer zwaar mee? Match de data met wat je te bieden hebt, en je hebt je JVP op orde.

#2. Een JVP is eerlijk en geloofwaardig

Eerlijkheid duurt het langst, ook in recruitment. Dat je geloofwaardig moet zijn als werkgever, staat als een paal boven water. In de werving- en selectiewereld worden al genoeg luchtkastelen gebouwd. Prik deze lek!

  • Actie:

Om mensen te overtuigen van je eerlijkheid en geloofwaardigheid, kun je quotes of testimonials van huidige medewerkers inzetten. Laat hen aan het woord en laat hen vertellen waarom zij hebben gekozen voor deze functie bij jouw organisatie.

#3. Een JVP is opvallend en onderscheidend

Shine bright like a diamond. Val op met precies datgene dat deze vacature bij jouw organisatie zo anders maakt. Zijn jouw arbeidsvoorwaarden en werksfeer de onderdelen waardoor deze vacature naadloos aansluit bij de kandidaat? Show het. En bewijs het.

  • Actie:

Is de werksfeer jouw JVP? Begin dan niet over een informele werksfeer, dit is een nietszeggend cliché. Beschrijf daarentegen de werksfeer beeldend. Vertel bijvoorbeeld over de Tirolerfeesten waar het bier rijkelijk vloeit, de wekelijkse kantoorbingo waar je een tosti-ijzer kunt winnen of de planking-contest waarbij het hard eraan toe gaat. Daarmee laat je al veel meer zien wat een bepaalde vacature interessanter maakt dan eenzelfde soort bij een arbeidsmarktconcurrent.

werven met woorden feestjeOver de auteur

Dit artikel is geschreven door Nicol Tadema van Voor Tekst, bureau voor arbeidsmarktcommunicatie.

In het recent volledig vernieuwde boek ‘Werven met woorden‘ geeft zij nog veel meer tips over hoe de ideale kandidaat te bereiken met een wervende vacaturetekst.

Nicol Tadema

Na 10 jaar in diverse rollen werkzaam geweest te zijn in de wondere wervingswereld, richtte Nicol Tadema in 2011 Voor Tekst, het tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie op. Met haar team adviseert, traint en schrijft Nicol als het gaat om teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie. Van vacaturetekst tot webtekst. Van e-mailtekst tot testimonial. Voor werkgevers, intermediairs en jobmarketeers zoals VodafoneZiggo, Achmea, NS, Gemeente Rotterdam, Randstad, KLM, KPN en Adver-Online. Nicol is naast oprichter en algemeen directeur bij Voor Tekst bestuurslid van Recruiters United, het onafhankelijk platform voor recruitment- en arbeidsmarktprofessionals en auteur van Werven met Woorden, de handleiding voor het schrijven van een goede vacaturetekst. In 2016, 2017 en 2018 was Nicol vakjurylid bij de jaarlijkse Werf& Awards, de prijzen voor impactvolle arbeidsmarktcommunicatie.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners