Het artikel gaat hieronder verder.

Defensie heeft behoefte aan veel krijgsmacht ondersteunende vakmensen in de Logistiek, Techniek, Bouw, IT, Zorg en Food – en niet allemaal om bij Defensie te blijven, maar ook om reservist te worden. Het is echter heel lastig werven in deze kraptesectoren. Op de conferentie ‘Samen verder op weg naar een Integraal Skillspaspoort‘ op 4 november 2024 gaf Commandant Personeel & Organisatie, Commodore Marijke van der Krogt in haar keynote aan hoe ze het Integraal Skillspaspoort (ISP) hierbij landelijk toepast.
Defensie spreekt al spreekwoordelijk over: ‘dat we deze jongeren door de skills-straat halen’ om klaar te stomen voor de diverse vakgebieden.
Deze vernieuwende aanpak is (in eerste instantie) gericht op de 250.000 jongeren in Nederland, tussen 18 en 27 jaar, zonder plan op de arbeidsmarkt, die waarschijnlijk wel (minimaal) het MBO-niveau hebben, maar dit nog niet kunnen aantonen. Deze jongeren worden ‘skills based‘ in beeld gebracht en gematcht op een vakgebied binnen of buiten Defensie, waarbij ze betaald worden en ondertussen hun MBO halen. Zónder schoolbanken. Defensie spreekt al spreekwoordelijk over: ‘dat we deze jongeren door de skills-straat halen’ om ze klaar te stomen voor de diverse vakgebieden.
Het cv overbodig
Diverse partijen geven invulling aan deze op 25 februari live gegane campagne, waarbij NCOI het modulaire onderwijs verzorgt op de werkplek, dus zonder schoolbanken. Om de doelgroep te bereiken heeft landelijk programmamanager Integraal Skillspaspoort, Hans Cremer, namens partijen de opdracht gegeven aan start-up Sevenmade voor een campagne, op basis van een eerder (door een vierdejaars Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam ) gemaakte opdracht voor het Dienjaar. En dat alles met ondersteuning vanuit programma’s van 4 ministeries en vele marktpartijen verenigd in het ISP-programma.
De missie is dat het cv in zijn huidige vorm in 2030 niet meer bestaat.
Dit ISP-Programma is in 2021 ontstaan na de stelling van het World Economic Forum dat het niet in beeld hebben én houden van skills van onze (aankomend) medewerkers dé oorzaak is van de discrepantie op de arbeidsmarkt. Inmiddels wordt het programma, naast een community van 1.100 aangesloten arbeidsmarkt partijen, gesteund door Groeifondsprogramma’s Npuls en CompetentNL, alsook de Buitenboordmotor en de Maatschappelijke Alliantie. De missie is dat het cv in zijn huidige vorm in 2030 niet meer bestaat omdat het alleen iets zegt over wat iemand heeft gedaan en niet wat iemand allemaal kan.
Wat was de impact van de case?
De eerste campagne was erop gericht om jongeren mét een MBO-diploma te interesseren voor het Dienjaar en had binnen 24 uur al 60.000 views en 7.000 likes op social media waar de opdrachtgevers geen account hebben, met veel positieve respons van de doelgroep. Sevenmade heeft in gesprek met een communicatieteam van Defensie aangegeven dat met deze communicatieuiting de doelgroep bewezen wordt bereikt en dat de Generatie D-campagne er weliswaar ‘gelikt’ uitziet, maar wel een drempel oproept bij deze jongeren.
De eerste campagne bereikte binnen 24 uur al 60.000 views en 7.000 likes.
Op basis van deze eerste campagne is de commerciële opdracht gegeven aan de inmiddels opgerichte start-up Sevenmade om de campagne voor jongeren zónder MBO-diploma te maken, die inmiddels multimediaal door hen is uitgerold. De eerste resultaten van de campagne worden half maart verwacht.
De kwalitatieve doelstelling van het project is om de gezamenlijke infrastructuur voor de skills based arbeidsmarkt landelijk toe te passen, dus zowel het Integraal Skillspaspoort als de diverse private skillsplatformen, de skillstaal én de skillswallet. Tevens is het doel om werkgevers te overtuigen van investeringsbereidheid als een kandidaat wél de skills kan laten zien voor een bepaald vakgebied, maar nog niet voldoet aan diploma- en/of ervaringsvereisten maar dit wel modulair kan en wil behalen.
De kwantitatieve doelstelling is om in 2025 in totaal 5.000 jongeren skills based te laten instromen bij Defensie.
De kwantitatieve doelstelling is om in 2025 in totaal 5.000 jongeren skills based te laten instromen bij Defensie en daarnaast de jongeren die niet door de keuring komen allemaal te civiel te alloceren buiten Defensie middels het netwerk van aangesloten partijen. Het is voor het eerst dat de sectoroverschrijdende skillstaal, de door de EU gesteunde skillswallet en het Integraal Skillspaspoort zo geïntegreerd worden toegepast. Zoals bekend zijn veel uitvindingen afkomstig uit het leger en ook de adoptie van dit ISP-project is daar een mooi voorbeeld van.
Waarom moet deze case een Werf& Award winnen?
‘Create the next generation organisation with the next generation‘ is aangetoond met deze campagne voor NCOI en Defensie. Dit jonge team heeft niet alleen een supermooi product opgeleverd maar ook een aanzet tot cultuurverandering aan de zijde van de grote partijen in gang gezet. Uniek in dit programma is bovendien dat er géén budget is of wordt gebruikt. Het Integraal Skillspaspoort-Programma is een ecosysteem waarbij alle partijen met behoud van eigen business- en organisatie model deelnemen. Een omgeving van serendipiteit aldus!
Iedereen kent in zijn/haar omgeving wel een jongere zonder plan.
Daarnaast speelt natuurlijk het kwalitatieve doel een rol. Iedereen kent in zijn/haar omgeving wel een jongere zonder plan. Dit aantal jongeren staat gelijk aan het aantal lastig te vervullen vacatures in Nederland (58% van circa 400.000). Een skills based wervingsaanpak kan zorgen voor investeringsbereidheid van werkgevers, doordat je ze niet alleen een match toont, maar ook de skillswallet deze match valideert/verifieert. En het zorgt voor investeringsbereidheid aan de kant van de (potentieel) werknemer omdat ‘dat waar je goed in bent, je ook leuk vindt en wat je leuk vindt daar wil je beter in worden’. Geef een jongere zicht op deze aanknopingspunten en ze kunnen een plan maken waarvan ze blij worden.
Credits case
De volgende personen, afdelingen en/of externe partijen zijn betrokken bij de case:
- NCOI Key Account Director Paul van der Sneppen
- Integraal Skillspaspoort-programmamanager Hans Cremer
Meer weten over deze case?
Het Integraal Skillspaspoort Programma (ISP) is in 2025 ondergebracht in een aparte stichting om marktexperimenten te doen met de gemeenschappelijke infrastructuur voor de skills based arbeidmarkt, met als eerste landelijke toepassing dus Defensie. Tijdens de Webinar Week van ZiPconomy en Werf& geeft programmamanager Hans Cremer hierop meer toelichting.
Webinar WeekUitreiking op Werf& Live
De Werf& Awards worden uitgereikt op Werf& Live, dat dit jaar plaatsvindt op 15 mei 2025. Werf& Live is dé ontmoetingsplek voor HR-professionals, recruitmentexperts en arbeidsmarktspecialisten die zich willen onderdompelen in de kernaspecten van employer branding. Wil je erbij zijn?
Ook kans maken op een Werf& Award 2025?
Maak ook kans op een Werf& Award en stuur uiterlijk 13 maart 2025 voor 17.00 uur jouw arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentcase in. Kijk voor meer informatie en om jouw case in te sturen bij Werf& Awards.