Gem. leestijd 2 min  657x gelezen

Wim op woensdag: Waarom recruitment meer bevoegdheden nodig heeft om volwassen te worden

Zolang de taken van recruiters beperkt blijven tot operationele zaken, zal het vak niet snel volwassen worden, vreest Wim van den Nobelen. Tijd voor meer tactische en strategische acties dus! Maar: hoe pak je dat dan precies aan?

Wim op woensdag: Waarom recruitment meer bevoegdheden nodig heeft om volwassen te worden

De carrière van veel recruiters vindt zijn oorsprong in HR. Niet vreemd, omdat in de meeste gevallen recruitment onder de afdeling HR valt. Recruiter worden is voor velen een startersfunctie binnen HR. En omdat het contact met HR logischerwijs veelvuldig is en omdat alles wat je aandacht geeft groeit, ligt een loopbaan in HR voor de hand. Daar worden ze echt volwassen.

‘De invloed van HR op het recruitmentvak is heel groot.’

Omdat recruitment zoals gezegd in de meeste gevallen onder HR valt, is HR meestal ook zelf verantwoordelijk voor het aannemen van recruiters. De invloed van HR op het recruitmentvak is zo heel groot. Maar de vraag is of iedere organisatie hierbij wel gebaat is. Oftewel, zoals ik me al eerder afvroeg: hoort recruitment wel onder HR te vallen?

Te veel operationele zaken

Nu is volgens mij het grootste probleem niet zozeer dat HR de ‘eigen’ recruiters aanneemt, maar meer nog dat de bevoegdheden van recruiters op de HR-afdeling vaak beperkt blijven tot operationele zaken. Naarmate recruitment meer tactisch en strategisch wordt, en dus meer kennis vereist is, vallen deze taken in de praktijk vaak weer terug bij andere HR-professionals. Voor de operationele taken is minder opleiding en ervaring vereist.

‘Wil recruitment écht volwassen worden, dan moet het ook tactisch én strategisch actief zijn.’

Recruitment is als vak feitelijk ontstaan uit een taak van HR: afdelingen bemensen, en daarvoor werven en selecteren. Omdat recruiters net mensen zijn, en mensen de neiging hebben zich te willen ontwikkelen, is het vak van de recruiter verder uitgebouwd tot een breed arsenaal aan taken en daarmee een professie geworden. Maar wil het vak écht volwassen worden, dan moet het op alle drie de lagen actief zijn: operationeel, tactisch én strategisch.

Een academische opleiding?

Zou recruitment als vak geholpen zijn met beter opgeleide recruiters, die ook dat tactische en strategische aspect meer kunnen oppakken? En waar begint dit dan? Moet er bijvoorbeeld een academische opleiding tot Recruitment Engineer komen? Een MBA tot Chief Recruitment Officer? Of begint volwassen worden bij een verzelfstandiging van het vak en daarmee een directe lijn richting directie/MT?

‘Moet er bijvoorbeeld een academische opleiding komen tot Recruitment Engineer?’

Dit is deel 1 van de resultaten van mijn onderzoek: ‘Waar hoort recruitment thuis?’ In de volgende afleveringen van dit blog gaan we nader in op een paar van de ideeën hierover, en hoe we dit kunnen vormgeven.

Over de auteur

wim van den nobelen is er maar druk mee eenrichtingsverkeer loont de investering in recruitmentWim van den Nobelen is recruiter salarisadministratie bij Strictly People. Hij schrijft voor Werf& de ‘Wim op woensdag’. Op (bijna elke) woensdag vind je hier een blog, onderzoek of artikel van hem.

Lees ook:

Eigenaarbij FinCar

Wim Van den Nobelen

Wim van den Nobelen is adviseur en investeerder in recruitmentbedrijven, ambassadeur voor Guruz en blogger
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners