Ook winkels moeten er steeds harder aan trekken om aan voldoende personeel te komen. Het aantal vacatures in de detailhandel is de afgelopen 5 jaar met maar liefst 61% toegenomen.
Ondanks de opkomst van het online winkelen, kampt ook de detailhandel in de winkelstraat tegenwoordig met behoorlijke tekorten. Telde het UWV in 2013 bijvoorbeeld nog zo’n 105.000 vacatures in de detailhandel, dit jaar is dat opgelopen tot maar liefst 169.000. En die mensen blijken steeds lastiger te vinden.
‘dankzij de huidige huizenmarkt is er werk genoeg In woonwinkels, keukenzaken en bouwmarkten’
Dat betekent overigens niet dat elke winkel op zoek is naar medewerkers, zegt arbeidsmarktadviseur Freek Kalkhoven. ‘Door de verschuiving naar online zijn er op dit moment bijvoorbeeld weinig kansen in boekwinkels. Maar in woonwinkels, keukenzaken en bouwmarkten is dankzij de aantrekkende huizenmarkt juist werk genoeg. Het is daarom belangrijk dat je als verkoopmedewerker flexibel bent, snel productkennis opbouwt en klantgericht bent. Met die competenties kan je meebewegen met de economische vraag.’
Voor het eerst een krappe arbeidsmarkt in de retail
Steeds meer werkloze verkoopmedewerkers vinden een baan, aldus het UWV. De werkgevers in de detailhandel zijn vooral op zoek naar verkoopmedewerkers: in 37% van alle vacatures in de branche wordt verkopend personeel gezocht. En dat wordt steeds moeilijker, zo blijkt. Voor verkoopmedewerkers is er in het derde kwartaal van 2018 een krappe arbeidsmarkt. In 2017 was deze nog ‘gemiddeld’ en in 2016 zelfs nog ‘ruim’.
Kansen in webwinkels en zelfs bij tankstations
Niet alleen bouwmarkten, keukenzaken en woonwinkels hebben moeite mensen te vinden, dat geldt ook voor verkopers van parfums, cosmetica, computers en telecomartikelen, aldus het UWV. En natuurlijk: bij webwinkels. Het aantal banen is daar in een paar jaar toegenomen met 56% naar 21 duizend, de grootste groeier van allemaal. Er zijn voor werkzoekenden ook goede mogelijkheden om aan de slag te gaan in de bezorging, magazijnen of in klantcontactcentra. En – héél opvallend: zelfs bij tankstations blijkt de nood hoog. Ondanks de opkomst van onbemande tankstations ervaart hier toch ruim 22 procent van de werkgevers personeelstekorten, aldus een CBS-enquête.
Steeds meer 50-plussers uit de WW
De huidige bloei in de detailhandel zorgt ervoor dat ook oudere werkzoekenden steeds vaker weer een kans krijgen. Tegenwoordig vindt zo’n 42% van de verkopers van 50 jaar of ouder met een WW-uitkering binnen een jaar een baan. Vorig jaar was dit nog maar 26%. Klantbeleving wordt steeds belangrijker voor fysieke winkels, aldus het UWV. Dat betekent voor het winkelpersoneel dat er hogere eisen worden gesteld aan hoe klantgericht ze werken. Ook hebben medewerkers tegenwoordig betere vakkennis nodig.
Zo’n 880.000 mensen werken in de detailhandel
In Nederland werken zo’n 880.000 mensen in de winkel, van wie ongeveer 6 op de 7 als werknemer en de rest als zelfstandige. Daarmee is het qua werkgelegenheid een van de grootste sectoren van ons land. In totaal ruim 9 procent van de beroepsbevolking werkt in de detailhandel, zo’n 1 op de 11 dus.
In Nederland werken zo’n 880.000 mensen in de winkel, ruim 9 procent van de beroepsbevolking
Tussen 2012 en 2017 is het aantal werknemersbanen in de branche met 38.000 gegroeid (+5%). Voor 2018 en 2019 verwacht het UWV een verdere groei van zo’n 6.000 banen per jaar. In 2017 telde Nederland zo’n 95.000 winkels, goed voor een omzet van 109,3 miljard euro. Bijna de helft van dat geld wordt aan voeding uitgegeven, vooral in de supermarkt. Minder dan 1 procent van alle bedrijven in de detailhandel heeft meer dan 50 werknemers. Deze winkels zorgen bij elkaar echter wel voor meer dan 60 procent van alle omzet.