Gem. leestijd 6 min  2355x gelezen

Veel minder vacatures door crisis, maar zeker ook nog kansen

Alle vacaturetellers van Nederland zien de afgelopen weken flink dalende aantallen. Maar het UWV komt ook met goed nieuws: op veel plekken is juist nu veel méér werk te doen. Waar liggen daarbij de kansen?

Veel minder vacatures door crisis, maar zeker ook nog kansen

Ze buitelden de afgelopen dagen welhaast over elkaar heen, de vacaturetellers van Nederland. De een na de ander kwam met grimmige berichten, zo leek het wel. Zo waren het dinsdag nog Intelligence Group en Jobdigger die samen lieten zien dat het aantal vacatures in de laatste week van maart ongeveer een kwart lag onder het niveau van begin dit jaar.

vacatures corona

Ook Jobfeed laat een behoorlijke afname zien in online geplaatste vacatures, waarbij het volume in de laatste weken ongeveer ligt rond dat in de kersttijd. En Monsterboard kwam met cijfers die aangeven dat de daling in nieuwe vacatures in de huidige coronacrisis al binnen twee weken ongeveer net zo groot was als de daling van het aantal vacatures in het eerste kwartaal tijdens de financiële crisis. En waarschijnlijk zelfs nog iets groter, aldus de ROA-medewerkers die de cijfers voor ESB analyseerden.

In luchtvaart helft vacatures vervlogen

En dan hebben we tenslotte ook Indeed nog, dat vandaag meldt dat sinds de corona-uitbraak een sterke daling in het aantal vacatures te zien is. Vanaf 3 april lag het aantal vacatures 23 procent onder de trend van vorig jaar, aldus de grootste vacaturesite van Nederland. Waarbij Nederland overigens nog relatief gunstig afsteekt ten opzichte van veel andere landen waarin het platform actief is.

Nederland steekt overigens nog relatief gunstig af ten opzichte van veel andere landen.

Toen BNR vorige week zelf al een rondgang deed langs verschillende sites, meldde Indeed nog ‘slechts’ 17 procent teruggang in vacatures. In de luchtvaartsector zou zelfs de helft van de vacatures in rook zijn opgegaan, tekende de nieuwszender op.

Ook lichtpuntjes te zien

Maar is het dan allemaal in één keer kommer en kwel? Zo is het ook weer niet. Diverse bronnen meldden ook lichtpuntjes. Zo schrijven de ROA-onderzoekers in ESB dat bij leerkrachten, na een aanvankelijke daling, nu weer een toename in de vraag te zien is van maar liefst 30 procent. ‘Er is dus nog hoop dat de schade op de arbeidsmarkt mee zal blijken te vallen.’

‘Er is nog hoop dat de schade op de arbeidsmarkt mee zal blijken te vallen.’

Ook Indeed ziet nog een aantal soorten vacatures in de lift zitten. Zo groeit de afgelopen weken de vraag naar zogeheten PLC programmeurs, machinebouwers en mechanical engineers sterk. ‘Deze vacatures hebben met elkaar gemeen dat er een specifiek en schaars profiel gevraagd wordt. We zien dat dit type banen nu juist een vlucht neemt’, aldus Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux.

Wie werft er door?

En dan hebben we gelukkig ook nog altijd het UWV. De uitkeringsinstantie heeft een handig overzicht gemaakt van de ‘corona-effecten’ op de arbeidsmarkt. Niet alleen zijn daarbij de overschotten en tekorten in alle sectoren in beeld gebracht, er staat ook welke platforms (vaak sinds kort) actief zijn om vraag en aanbod in een sector bij elkaar te brengen. Het UWV heeft daarbij ook in beeld gebracht welke sectoren nog doorwerven. Dat levert onder meer het volgende overzicht op:

  • Ziekenhuizen hebben natuurlijk nog grote behoefte aan medisch en verplegend personeel om ziekteverzuim op te vangen en de continuïteit van de acute zorg te waarborgen.
  • Verpleeghuizen hebben, vooral in verband met ziekteverzuim, veel behoefte aan direct inzetbare gediplomeerde kandidaten.
  • Bedrijven in de fruit- en groenteteelt zijn de komende tijd op zoek naar mensen om te oogsten, omdat veel arbeidsmigranten uit Oost Europa zijn vertrokken naar hun thuisland, of moeilijker hierheen kunnen komen.
  • In supermarkten was het de afgelopen weken extreem druk met bevoorraden. Inmiddels is de situatie weer redelijk terug naar normaal (al kan het lokaal verschillen).
  • Bouwmarkten blijven open omdat ze ook essentiële producten verkopen. Ook hier is (tijdelijk) veel personeelsbehoefte.
  • Groothandelaars in benodigdheden voor ziekenhuizen en de supermarkten hebben momenteel ook veel vraag naar personeel.

Ook in de logistiek is veel werk te doen.

  • Ook in de logistiek is nog veel werk te doen in coronatijd. Voor chauffeurs van goederen is meer werk in verband met bevoorrading van supermarkten
  • Voor pakketbezorgers en koeriers is meer werk door online verkoop.
  • Ook is er meer vraag naar postbezorgers
  • Bovendien laten logistieke centra een toenemende vraag zien voor supermarkten, medische artikelen en online verkoop
  • In de bouw gaat ook een deel van het werk door, zoals verbouwingen en nieuwbouw. Door (preventief) ziekteverzuim en vertrekkende arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa levert dit soms ook tekorten op.

Overheid en supportdesk gaan ook door

  • Ook de overheidsaanbestedingen van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf blijven doorlopen.
  • Daarnaast is er nog altijd een flinke vraag bij industriële bedrijven die leveren aan bepaalde sectoren (denk aan: voedingsmiddelen, medische producten en
    toeleveranciers ).
  • Sommige industriële bedrijven kampen ook met ziekteverzuim en vragen om collegiale in- en uitleen (zoals CNC-verspaners in het zuiden van Nederland).
  • En dan zijn er natuurlijk ook de supportdesks. Die hebben het nu juist vaak extra druk, in verband met veel mensen die thuiswerken. En er is ook veel extra vraag naar ondersteuning bij bijvoorbeeld het streamen van live video’s (zoals uitvaarten en onderwijs). Sommige klanten willen bovendien juist nu hun softwareontwikkelingen versnellen.
  • Bij de uitzendbureaus is het beeld erg gemengd. Waar sommige bureaus een flinke teruggang merkten, zijn er ook die extra vraag ervaren uit bepaalde sectoren. En velen merken het vertrek van de arbeidsmigranten uit vooral Oost-Europa.
  • In de sector veiligheid wordt er een groot beroep gedaan op boa’s, die in de openbare ruimte de regels wat betreft afstand moeten handhaven en drukte moeten zien te voorkomen.
  • Daarnaast is er vraag naar inzet van beveiligers (met grijze pas) bij supermarkten en bouwmarkten in verband met de corona-maatregelen. Er wordt hiervoor overigens vaak geschoven vanuit winkels die momenteel dicht zijn (hier mogen geen mensen met blauwe pas op ingezet worden).
  • Ook is er een sterke groei te zien in sommige sectoren als het gaat om schoonmakers. Zo is er natuurlijk vanuit de zorg en de supermarkten veel vraag naar schoonmaak. Maar het UWV constateert daarnaast dat bijvoorbeeld ook universiteiten nu op zoek zijn naar schoonmakers. Vanwege lege collegezalen en practicumlokalen halen ze nu schoonmaakwerkzaamheden uit de zomer naar voren.

Drukte bij klant- en contactcenters

  • Klant- en contactcenters geven soms signalen van grote drukte, aldus het UWV. Bijvoorbeeld bij Buitenlandse Zaken, reisbureaus, en het Rode Kruis. En dat is extra lastig, omdat veel medewerkers in deze branches nu vanuit huis werken, iets wat (op deze schaal) nieuw is voor de branche.
  • Ook het UWV zelf heeft te maken met een enorme extra vraag, vanwege aanvragen van zowel WW als NOW). Er is daardoor een grote vraag naar uitkeringsdeskundigen (divisie Uitkeren) en klantcontactmedewerkers (in bijvoorbeeld Goes, Almere en Groningen).
  • En dan zijn er ook nog de gemeenten, die meer werk op hun bordje hebben gekregen door de uitbreiding regeling zelfstandigen. Veel gemeenten hebben bovendien te maken met meer reguliere bijstandsaanvragen.
  • In het onderwijs is te zien dat de werving van leraren niet stil is komen te vallen. Hierbij gaat de aandacht wel meer dan voorheen uit naar het werven van ervaren leraren. De werving van zij-instromers staat op veel plekken op een lager pitje, omdat het realiseren van stage en werkplekken nu lastig is.
  • Bij de banken is te zien dat veel van de bedrijfsvoering – op afstand – gewoon kan doorgaan. Internationale economische afdelingen maken nu zelfs overuren, zo ziet het UWV. En de werving van zogeheten CDD-specialisten (tegen witwassen) gaat online ook gewoon door.
  • En dan hebben we tenslotte nog de energie en afvalverwerking, aangemerkt als ‘vitale sectoren’. Met name bij afvalverwerking zijn signalen van extra vraag te zien, bijvoorbeeld naar sorteerders, aldus het UWV. En in de energiebranche zagen we bijvoorbeeld al eerder een bedrijf als Alliander dat juist nu de zoektocht naar technici en IT-specialisten volop doorzet.

Meer weten?

Meer weten over hoe arbeidsmarkt- en recruitmentdata te gebruiken? De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie organiseert op 16 april om 10.00 een online class waar Geert-Jan Waasdorp 10 unieke databronnen laat zien waaruit je heerlijk kunt shoppen voor presentaties en recruitmentdoeleinden. Lees er hier alles over, of schrijf je meteen in.

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners