De inhuur van personeel enerzijds en de werving en selectie van vast personeel anderzijds komen ook in systemen steeds dichter bij elkaar te liggen.
De processen trekken al een tijdje naar elkaar toe (zoals recent ook weer bij ABN Amro bleek): steeds meer recruiters bemoeien zich ook met het flexibele personeel, nu de flexibele schil overal groter lijkt te worden, en de flexibele schil wordt steeds vaker geworven via de ‘normale’ sollicitatieprocedures.
VMS’en en ATS’en
Dat heeft ook gevolgen voor de ‘achterkant’ van de inhuurprocessen: Vendor Management Systemen, die orde moeten scheppen in de inhuurchaos, gaan steeds integreren met ATS’en, ofwel: applicant tracking systems, software om de sollicitatiestroom goed te regelen.
Recent onderzoek
Uit recent onderzoek van het Nederlandse Flex-Beheer en het Belgische The Flex Academy naar 14 leveranciers van zulke systemen blijkt bijvoorbeeld dat ATS-leveranciers steeds vaker inhuur-modules in hun systemen inbouwen, en VMS-sytemen steeds vaker de werving en selectie van vast personeel ondersteunen.
Andere conclusies:
- Er is steeds meer ‘voor elk wat wils’, waarbij de keuze afhangt van wat je als belangrijkste inhuurproblemen ziet en welke functionaliteit je nodig hebt om deze op te lossen.
- De trend naar TTM (Total Talent Management) zet door. Het talent van een kandidaat of medewerker staat centraal en niet de contractvorm van of de kosten verbonden aan deze persoon.
- VMS-systemen worden mobiel: veel VMS-leveranciers maken het mogelijk om op tablet of smartphone de tool te bedienen.
- Er is een trend naar internationalisering. Internationale spelers willen in Nederland en/of België ook hun VMS activiteit of -aanbod opstarten. En Nederlandse en Belgische leveranciers gaan naar het buitenland.
- Er zijn grote verschillen qua ondersteuning van SOW-arrangementen (Statement of Work, ook wel Contracting geheten), waarbij er niet op basis van gewerkte uren maar op basis van behaalde resultaten wordt gestuurd.
Download het rapport
Aan het onderzoek ‘VMS-systemen op de Nederlandse & Belgische markt, editie 2015′ deden 14 van de voornaamste leveranciers in Nederland en België mee. Het rapport is hier gratis te downloaden.
Foto via Flickr.com