Gem. leestijd 2 min  3081x gelezen

Vaders willen helemaal niet parttime werken

Hoe zit dat eigenlijk met de rolverdeling tussen werkende vaders en moeders in Nederland? Voor niet meer dan 4 procent van de vaders speelt de mogelijkheid om parttime te werken een rol bij de keuze voor een werkgever. Dat blijkt uit onderzoek dat Werf& liet uitvoeren in het kader van Vaderdag 2012.

Liever een goed salaris, auto van de zaak en pensioenregeling

Nederlandse vaders vinden het blijkbaar niet belangrijk parttime te kunnen werken. Terwijl 23 procent van de gemiddelde Nederlanders dit noemt en 30 procent van de moeders, is het slechts voor 4 procent van de vaders een reden om een werkgever te kiezen. Ook andere aan zorg gerelateerde arbeidsvoorwaarden, zoals kinderopvang, ouderschapsverlof of mantelzorgtaken scoren bij vaders minder dan gemiddeld. Zij kiezen eerder voor een goed salaris, pensioenregeling, bonus, auto van de zaak en thuis werken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van vakmagazine Werf& onder 585 vaders met thuiswonende kinderen.

Vaders maken meer uren dan gemiddelde Nederlander

Vaders in loondienst werken gemiddeld 35,4 uur per week. Dit is 2,2 uur meer dan gemiddelde Nederlander in loondienst werkt en ruim een werkdag meer dan moeders die gemiddeld 27 uur werken in loondienst. Deze cijfers bevestigen het feit dat parttime werken slechts bij 4 procent van de vaders als een van de vijf belangrijkste wensen aan een (nieuwe) werkgever staat. Alleen ‘aansluiting vinden bij persoonlijke idealen’ en ‘internationale werkomgeving’ scoren lager. Het zijn juist een goed salaris, pensioenregeling, mogelijkheid om thuis te werken, auto van de zaak en de bonusregeling die er tussen uit springen als gewenst.

Nederlandse beroepsbevolking Vaders
Goed salaris 52% 61%
Vast contract 40% 42%
Werksfeer 50% 40%
Dicht bij huis/acceptabele reistijd 37% 28%
Zelfstandigheid in de functie 24% 28%
Inhoud van het werk 31% 26%
Uitdaging van het werk 27% 26%
Afwisseling van het werk 28% 22%
Goede secundaire arbeidsvoorwaarden/CAO 17% 21%
Flexibele werktijden 23% 21%
Vrijheid om op eigen manier te werken 19% 20%
Acceptabele werkdruk 15% 17%
Doorgroeimogelijkheden 17% 15%
Verantwoordelijkheid 12% 12%
Opleidingsmogelijkheden 13% 12%
Deskundig team en management 6% 10%
Aansprekende producten/diensten 5% 6%
Maatschappelijk belang van het werk 7% 5%
Mogelijkheid om parttime te werken 23% 4%
Aansluiting vinden bij persoonlijke idealen 7% 3%
Internationale werkomgeving 3% 3%

Extra verwennen

“Ik heb de analyses wel 6 keer gedraaid voordat ik ze kon geloven” , aldus Geert-Jan Waasdorp, uitgever Werf& en vader van een dochtertje van bijna 2 jaar. “Ik zou het resultaat niet eens meer opvallend willen noemen, maar eerder confronterend. Ik denk dat veel vaders, juist omdat er kinderen zijn gekomen, meer uren willen maken om de stijgende kosten van een groter huishouden te bekostigen. Dit in tegenstelling van wat ik zou verwachten, namelijk dat ze minder willen werken om hun rol in het huishouden op zich te nemen. Laten we de vaders met vaderdag dan maar extra verwennen…ze hebben het nodig na al het harde werken”

Onderzoeksopzet

In opdracht van Werf&, vakmagazine voor arbeidsmarktcommunicatie en recruitment, zijn 585 vaders met thuiswonende kinderen onderzocht binnen het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group. Het AGO is een continu onderzoek dat per kwartaal circa 5.000 unieke respondenten toevoegt aan de data. Ook het onderzoek zelf wordt telkens weer geactualiseerd op basis van trends en ontwikkelingen.

 

 

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners