Gem. leestijd 3 min  1980x gelezen

Vacatureteksten? Nog best vaag, vinden sollicitanten

Vacatureteksten? Nog best vaag, vinden sollicitanten

Vacatureteksten bieden meestal onvoldoende informatie over de functie, vindt een meerderheid van de sollicitanten.

Zo’n 53 procent zegt het ‘lastig’ te vinden om op basis van de vacatureteksten een oordeel te vellen over de potentiële match tussen hen en de functie, meldt het jaarlijkse kandidatenonderzoek van HR-dienstverlener Unique, waaraan 1.161 werkzoekenden hebben meegewerkt.

unique vacatureteksten vaag

Top-3-notering

En dat terwijl een mismatch met de cultuur steeds vaker wordt genoemd als reden om ander werk te gaan zoeken. Waar in 2014 nog slechts 18 procent aangaf dit een dealbreker te vinden, is dit nu met een derde gestegen tot 24 procent. En 29 procent noemt ‘cultuur’ als belangrijke pullfactor, een top-3-notering.

unique pullfactoren

Bedrijfscultuur steeds belangrijker

Loes Dingemans, algemeen directeur Unique: “Vacatureteksten zijn essentieel in de werving van passend personeel. Een sterke, aansprekende vacaturetekst is een van de manieren om de aandacht van talenten te trekken. Cultuur wordt een steeds doorslaggevender factor. Vooral jonge medewerkers verlaten sneller een organisatie als zij merken dat er een mismatch met de cultuur is.”

unique reacties

Reageer nou eens

Uit het onderzoek blijkt verder dat het reactiegedrag van werkgevers nog steeds te wensen overlaat.  Met de stelling ‘Ik krijg geen reactie van de bedrijven waar ik solliciteer’ zijn nog steeds meer mensen het eens (38%) dan oneens (34%) (de rest is neutraal).

unique waar zoeken

Nog een kwart in de krant

De respondenten van Unique blijken het eerst op vacaturesites en sites van werkgevers te kijken als ze een andere baan zoeken. Sociale media spelen bij hen nog geen bijzonder grote rol. Opvallend: ook zegt 27 procent nog eerst de krant open te slaan in de vacaturejacht.

unique redenen baan vacatureteksten

De dealbrekers

Een zoektocht naar een andere baan blijkt nog steeds vaak voort te spruiten uit de wens voor een hoger salaris. Ook blijken veel mensen gewoon gebeld te worden met een aanbod voor een nieuwe baan. Opmerkelijk: dat de sfeer niet aansluit bij de betrokkene komt vaker voor dan dat de inhoud van de functie niet aansluit. Blijkbaar hebben kandidaten daar dus op voorhand een beter beeld van.

Doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten schrijven?

Kom naar de Blended Workshop Schrijven van Vacatureteksten op 19 april 2016 in Amersfoort. Tijdens deze workshop krijgt u handvatten om uw vacatureteksten te optimaliseren. Van doelgroepgerichtheid tot online vindbaarheid (SEO). Van optimale indeling tot selecterend vermogen. Lees hier meer of download de factsheet voor meer informatie.

Foto boven via Flickr.com

Meer van zulke verhalen?

Lees twee keer per week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners