Het is geen wonder dat Defensie kampt met 7.000 openstaande vacatures. Defensie houdt onvoldoende rekening met de huidige situatie op de arbeidsmarkt, betoogt recruitmentdeskundige Koos van Leeuwen in de nieuwste Werf&.
In 1996 werd de opkomstplicht in Nederland afgeschaft. Vanaf dat moment begon de Krijgsmacht met zijn eigen werving van een beroepsleger. Vanaf het begin ontstonden er personeelstekorten en deze zijn opgelopen tot meer dan zevenduizend vacatures vandaag. Hoe is dat mogelijk?
Koos van Leeuwen, die bij de verzelfstandiging van KPN hoofd van de recruitmentafdeling was en tegenwoordig werkzaam is als zelfstandig adviseur, stelt dat de oplopende tekorten zijn te wijten aan de traditionele aanpak van Defensie. Ze laten zich door bureaus aan het handje nemen, en voeren grote campagnes uit. ‘Da’s schieten met hagel’. Terwijl het hele wervingsproces is ingesteld op de organisatie, in plaats van op de hedendaagse sollicitant.
Van Leeuwen in Werf&: ‘Op alle wervingswebsites van de Krijgsmacht is te vinden dat sollicitanten rekening moeten houden met een selectieprocedure die drie maanden duurt. En gedurende die drie maanden moeten sollicitanten ook beschikbaar zijn. Nog los daarvan, dat die periode sowieso veel en veel te lang is, kan in werkelijkheid die procedure echter nog een stuk langer zijn. De drie maanden zijn namelijk de periode zoals de Krijgsmacht die ziet. Dat is gerekend van de ontvangst van de sollicitatie tot het moment waarop de feitelijke beslissing tot in dienst treden wordt genomen. Het doet er dus niet toe hoe lang de procedure werkelijk duurt, het gaat erom wat je meldt.’
Het nieuwe nummer van Werf& verschijnt 25 september. Wilt u dit nummer niet missen, neem dan nu een (proef)abonnement.