Gem. leestijd 4 min  561x gelezen

Trainen op 1,5 meter: hoe ziet dat eruit?

Zoom en Teams zijn leuk, maar het liefst kijk je elkaar toch écht in de ogen. Ook als je een training of leergang volgt. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie gaat daarom vanaf 1 juni over op ‘1,5 Meter Sessies‘. Hoe krijgt dat in de praktijk vorm?

Trainen op 1,5 meter: hoe ziet dat eruit?

Na een paar maanden lockdown vindt nu op veel plaatsen weer wat versoepeling plaats. Naast de kappers en de scholen wil ook de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie weer offline gaan trainen. Speciaal daarvoor zijn de zogeheten ‘1,5 Meter Sessies‘ in het leven geroepen, vrij naar de titel van een bekend programma van Jan-Douwe Kroeske. Maar hoe krijgt dat vorm? En hoe garandeer je in zo’n situatie de veiligheid? Wat komt er allemaal bij kijken? We vroegen het coördinator Anja van Kemenade.

#1. Waarom deze 1,5-Meter Sessies?

‘Wij willen als Academie graag onze deelnemers offline training blijven geven, zodat ze zich ook in deze tijden kunnen blijven ontwikkelen. Dit willen we natuurlijk op een veilige manier voor de deelnemers en medewerkers doen, conform de richtlijnen van het RIVM.

‘Met looprichtingen en markeringen willen we ook bij entree en vertrek de 1,5 meter waarborgen.’

Begin 2020 hebben wij een nieuw kantoor betrokken, aan de Goudsesingel in Rotterdam. Daar zijn wij nu druk bezig om een nieuwe eigen trainingsruimte in te richten, die voorziet aan deze voorwaarden bij trainingen met maximaal 16 deelnemers. Zo hebben we looprichtingen en markeringen gemaakt om ook bij binnenkomst en vertrek de 1,5 meter te kunnen waarborgen.’

#2. Wat kunnen deelnemers verwachten?

‘De ruimte is geschikt voor in totaal maximaal 20 mensen. Naast de 16 deelnemers dus 2 docenten en 2 medewerkers. Zo kunnen we de 1,5 meter goed waarborgen. Bovendien heeft de ruimte een eigen ingang vanaf de galerij van Het IndustrieGebouw. Zie de tekening om een idee te krijgen van de opstelling.’

#3. Welke hygiënemaatregelen zijn allemaal in acht genomen?

‘Daar hebben we hard aan gewerkt. De ruimtes zijn zo ingericht dat we de 1,5 meter maximaal kunnen waarborgen. De ochtend van de training zal een schoonmaakploeg de ruimte helemaal hygiënisch reinigen. Deelnemers ontvangen daarnaast desinfecterende gel, en er is voldoende zeep, doekjes, schone handdoeken, papieren zakdoekjes, en handgel aanwezig.

‘Zelfs materialen zoals flip-overstiften worden niet gedeeld, iedere deelnemers krijgt eigen stiften.’

Eten en drinken bieden we aan in afgesloten eenheden zoals ieder een eigen ‘boterhammenzak’, bestek in afgesloten zakje, flesjes drinken. Koffie en thee schenken we op gezette tijden en bieden we aan via speciale afgiftepunten. Zelfs materialen zoals flip-overstiften worden niet gedeeld, maar deelnemers hebben eigen stiften om tijdens de sessies te gebruiken.’

#4. Wat is het voordeel hiervan boven online sessies?

‘We hebben de afgelopen maand veel trainingen online georganiseerd en we zien hier zeker ook de voordelen van. Je kunt bijvoorbeeld snel even aanhaken bij een training, zonder reistijd. Hierdoor zijn trainingen van 1 à 1,5 uur heel lucratief. Maar zodra mensen een training van een dag of langer willen volgen is offline bij elkaar komen toch ideaal, al dan niet gecombineerd met online.

‘Je merkt dat de interactie online wat lastiger is, zeker als de groep wat groter is.’

Te lang naar een scherm kijken, en elkaar niet live zien vraagt veel meer energie. En mensen hebben dan ook niet de gelegenheid om te netwerken. Ook merk je dat de interactie online wat lastiger is, zeker als de groep wat groter is. En het is ook gewoon gezelliger om weer bij elkaar te mogen komen, met elkaar te leren, hard te werken, te lunchen, te lachen en na zo’n dag weer voldaan richting huis te gaan.’

#5. Wat vind je zelf het meest spannend?

‘Het vraagt veel georganiseer en je hoopt natuurlijk aan alles te hebben gedacht. Maar het blijft spannend hoe het op zo’n dag gaat verlopen. Er zijn zoveel factoren waaraan gedacht moet worden. De locatie moet helemaal goed ingericht zijn, hygiënisch schoongemaakt, er moeten duidelijke markeringen zijn voor de 1,5 meter, alles moet aanwezig zijn om ook op de dag deze hygiëne te waarborgen, deelnemers en docenten moet je vooraf goed informeren.

‘We hebben het volgens mij goed op de rit staan en hebben aan alles gedacht.’

Maar dit is gezonde spanning die er bij hoort. We hebben het volgens mij goed op de rit staan en hebben aan alles gedacht, dus ik ben ervan overtuigd dat het deze dagen allemaal goed gaat verlopen. En als er verbeterpunten blijken te zijn, kunnen we die natuurlijk mooi meenemen als learning voor de volgende sessies. Maar als we met ons allen (deelnemers, docenten en medewerkers) samenwerken om de richtlijnen van het RIVM te waarborgen, komt het zeker goed.’

#6. En belangrijk: wanneer kunnen we het meemaken?

‘De eerste offline training is de Tweedaagse Sourcing & Search die op 3 juni van start gaat, met op de eerste dag Laura Hoogendoorn als docent en op de tweede dag Sandor Lokenberg. In deze twee dagen leer je gericht kandidaten zoeken, benaderen en (virtueel) bij je aan tafel te krijgen. Laura en Sandor helpen je om je sourcing skills te ontwikkelen en delen ervaringen, en tips & tricks uit de dagelijkse praktijk. Zij hopen jou daarom te mogen begroeten in Het IndustrieGebouw in Rotterdam. Maar natuurlijk wel: op gepast afstand…

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners