Gem. leestijd 2 min  602x gelezen

Tips voor betere onboarding in het Sinterklaas– en Pietenhuis

Tips voor betere onboarding in het Sinterklaas– en Pietenhuis

Als er één organisatie een groot verloop lijkt te hebben, is het wel die van Sinterklaas. Daarom voor de vrijdagmiddag: onboardingstips voor de Pieten die dit jaar voor het eerst op de stoomboot zijn geklommen.

Al een week heerst er grote spanning in ons huis. Elke avond om 18:00 uur zitten we voor het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok op NPO3. Heerlijke tijden voor kinderen, die met rode konen voor de buis zitten. Als ik het Sinterklaasjournaal meekijk, gaan mijn gedachten wel eens naar de HR- en recruitmentafdeling en de vacaturehouders/ leidinggevenden van het Pietenhuis, maar vooral naar de directeur ervan: Sinterklaas.

weten de Pieten hoe ze op een ‘stille en onopvallende’ manier chocolade letters moeten langs brengen ?

Wat me dan opvalt: er zijn een heleboel nieuwe Pieten (lees: medewerkers). Mijn aanname is dat de afdeling recruitment goed zijn best heeft gedaan; alle vacatures lijken vervuld. De nieuwe Pieten zijn bovendien zeer enthousiast en gedreven om het goed te doen. Maar… weten de Pieten wel hoe ze chocoladeletters moeten langs brengen op een “stille en onopvallende” manier?

En zo nog een paar vragen:

  • Is het bij de Pieten bekend dat zij niet zelf het cadeaupapier van de chocoladeletters moeten afhalen, maar dat de kinderen dit zelf ook leuk vinden om te doen?
  • Weten de Pieten dat het niet gebruikelijk is dat ze al een stukje eten van elke chocoladeletter?
  • Weten de Pieten dat je de eerste letter van je naam als chocoladeletter zou moeten krijgen in plaats van van een willekeurige andere letter?

Dit zijn maar een paar voorbeelden waar het een beetje misgaat en waar ik, u Sint, graag bij wil helpen in 2019.

Hierbij alvast mijn tips voor u:

  • Werk de nieuwe enthousiaste Pieten goed in. Vertel in het sollicitatieproces al wat u van hen verwacht en wat de belangrijkste werkzaamheden zijn in de rol van Piet. Maar ook wat mag de nieuwe Piet van zijn collega’s en van Sint mag verwachten.
  • Maak gebruik van een buddy-systeem. Geef elke nieuwe Piet een meer ervaren Piet als zijn/haar buddy voor vragen en dergelijke
  • Laat elke Piet vooraf een dagje meelopen, en begin daar al mee in Madrid. Zo kunt u kijken of de nieuwe Piet past in de Sinterklaascultuur die u wenst.
  • Ook de meer ervaren Pieten moeten blijven leren. Mijn advies is dan ook dat de Pieten in de maanden dat ze niet in Nederland werken, in Madrid meer ervaring opdoen. Zodat ze bijvoorbeeld niet als optie ineens naar Engeland varen, maar direct naar Nederland gaan. (Bye bye Brexit)
  • Gebruik de terugreis na 6 december om de afgelopen 3 weken te evalueren. Wat ging er goed? Wat kan er beter? Zodat er volgend jaar geen chocoladeletters in de schoenen komen waar al een hapje uit is of die niet ingepakt zijn.

Mocht u daar hulp bij nodig hebben, weet mij dan te vinden!

DAG HOOR!

Over de auteur

Dorien Waasdorp is oprichter van Door HR & Training. Ze geeft HR-advies en is trainer op het gebied van recruitment en leiderschap. Ook spreekt ze veel voor werkgevers en werknemers met als onderwerp “Hoe beweeg je je op de arbeidsmarkt?”

Lees ook:

  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners