Gem. leestijd 7 min  1840x gelezen

Tijd om te lezen? Deze 7 recente boeken zijn voor recruiters zeer de moeite waard

Nu veel mensen thuis zitten, is het vaak ook tijd voor een goed boek, om de vakkennis bij te spijkeren. Welke recent verschenen boeken zijn voor recruiters zoal het lezen waard? En wat valt er uit te leren?

Tijd om te lezen? Deze 7 recente boeken zijn voor recruiters zeer de moeite waard

Een boek lezen? Normaal kom je er natuurlijk niet zo snel toe. Want druk-druk-druk. En er zijn nog zoveel andere dingen die om aandacht schrééuwen. Maar deze tijd, nu we allemaal veel meer thuis zitten dan normaal, is misschien wel dé tijd ervoor. Welke boeken verschenen er de laatste maanden die het waard zijn om gelezen te worden?

#1. Mark van Assema en Marleen Deleu – Mis geen talent

Met een illustratie van Joost Swarte op de cover kan het eigenlijk al niet meer misgaan. En dat doet het dan ook niet in dit boek. Mis geen talent, met bijbehorende website, is eigenlijk het eerste boek in de wereld dat diep ingaat op het fenomeen van wat ze hier noemen ‘Integraal Talent Beheer’, maar wat ook wel bekend staat als ‘Total Talent Management’ of ‘Total Talent Acquisition’. In elk geval: het idee dat je bij het personeelsvraagstuk niet alleen moet kijken naar de mensen op je loonlijst, maar ook naar iedereen met een flexibel contract. Of eigenlijk: iedereen die op een andere manier voor jouw organisatie aan het werk is.

Ook recruiters zijn nog niet gewend integraal naar talent te kijken.

Dat idee is ook onder recruiters – gek genoeg – nog geen gemeengoed, laten de auteurs van mooie boek zien. En dat zou het beter maar wel kunnen zijn, omdat er meerwaarde uit te halen valt. ‘Succesvolle organisaties in deze moderne, dynamische arbeidsmarkt benutten de flexibiliseringstrends als kansen om steeds het juiste talent aan boord te hebben en zeker geen talent te missen.’ En laat maar aan Deleu en Van Assema over om dat overtuigend – en met mooie voorbeelden – op te schrijven.

#2. Jerome Ternynck – Hiring Success

Internationaal invloedrijk boek van de hand van de oprichter en CEO van SmartRecruiters, die zelf zijn carrière ooit als recruiter startte. ‘Sinds die tijd ben ik geobsedeerd door de vraag hoe je ervoor zorgt dat mensen toegang krijgen tot een bij hen passende baan en dat bedrijven het talent krijgen dat ze nodig hebben om te groeien’, zegt hij daarover. ‘Niemand heeft dat probleem nog echt opgelost, het blijft een pijn. Een pijn voor bedrijven, en voor mensen. Daarom heb ik er maar een boek over geschreven.’

Beter matchen? Het voornaamste devies daarbij is: transparantie. En technologie.

Volgens Ternynck zou het werven en selecteren van toptalent de belangrijkste prioriteit van alle CEO’s in de wereld moeten zijn. Toch laten onderzoeken steeds weer zien dat een ruime meerderheid van hen zelf niet gelooft dat ze in staat zijn om zeer getalenteerde mensen te werven. Daarom biedt hij in dit boek tal van strategieën om wereldwijd de beste mensen aan te trekken, te selecteren en aan te nemen. Zijn voornaamste devies daarbij is: transparantie. En technologie. Als we aan de ene kant transparant kunnen maken wat bedrijven precies nodig hebben, en aan de andere kant wat mensen precies te bieden hebben (behalve een werkverleden), dan gelooft Ternynck dat technologie in staat is om die twee naadloos aan elkaar te koppelen. Of althans: veel naadlozer dan nu nog meestal het geval is.

#3. Anne-Marije Buckens, Judith Spruit en Donald Suidman – Het grote 50+ werkboek

De doelgroep van dit boek is de oudere werknemer, maar toch voelt het een beetje als een ouderwets Okki- of Taptoe-vakantieboek, waarmee ooit veel kinderen de lange zomervakantie moesten zien door te komen. En dat is een compliment. Want saai is Het Grote 50+ Werkboek namelijk geen moment. Of het nou om de speelse vormgeving gaat, de leuke feiten en cijfers, de portretten of de vele tips en praktische opdrachten: bladeren door dit boek is een waar feestje.

‘Als je eindigt met: drs J.J.M. Bakker, dan denkt de recruiter: oud!’

En hé, daar hebben we zelfs onze eigen Wim van den Nobelen, die de lezer tips geeft als: ‘Gebruik je roepnaam en vergeet je titel. Als je eindigt met: drs J.J.M. Bakker, dan denkt de recruiter: oud!’ En: ‘Iedereen vindt het leuk om te lezen wat jou drijft, wat jouw interesses zijn. Ook de recruiter van 30.’ Of, nog een leuke: ‘Ga terug naar de tijd dat je 19 was. En schrijf het cv dat je wil hebben als je 50 wordt. Vertel dus wat je wílt worden. Kijk dan naar je echte cv. Daarin zit je verhaal.’ Alleen al vanwege zulke tips is dit boek de moeite waard om ook door recruiters van onder de 50 gelezen en doorgebladerd te worden…

#4. David Epstein – Waarom generalisten verder komen

Ooit gehoord van de 10.000-urenregel, bekend geworden door auteur Malcolm Gladwell? De regel die zegt dat je overal goed in kunt worden als je maar 10.000 uur ervoor oefent? Daar blijkt dus niets van te kloppen, laat David Epstein overtuigend zien in dit zeer leesbare boek.  Specialisatie is volgens hem eerder de uitzondering dan de regel, als je kijkt naar de meest succesvolle mensen ter wereld, van professionele atleten tot Nobelprijswinnaars.

Generalisten zijn creatiever, flexibeler en kunnen verbindingen maken die meer gespecialiseerde collega’s niet zien.

Volgens David Epstein zijn het juist de generalisten zijn die op de meeste – vooral complexe – gebieden uitblinken. Generalisten zijn namelijk creatiever, flexibeler en in staat om verbindingen te maken die hun meer gespecialiseerde collega’s niet kunnen zien. Dat past ook wel bij het denken in 21th Century Skills, en bijvoorbeeld het advies van Kevin Wheeler om ‘een brede opleiding’ te doen, als je van een goede toekomst verzekerd wil zijn. Net als bijvoorbeeld De wetenschap van succes van Jeroen de Flander laat Epstein door fascinerende verhalen en levendig uitgelegd onderzoek zien waarom, naarmate de wereld steeds complexer wordt, het ontwikkelen van een breed aantal vaardigheden ons kan helpen om te excelleren. En vertelt hij en passant aan recruiters waar ze in het vervolg het beste op kunnen letten als ze talent zoeken.

#5. Jurre Valk, Luca Lopes de Leao Laguna – HRM Heden & Morgen

hrm heden morgen lezenIets minder spannend en verrassend om te lezen, maar wel gedegen en inzichtrijk, is dit boek van twee Hogeschool van Amsterdam-docenten, dat dan ook duidelijk meer op het onderwijs is gericht. Een kloek boek bovendien, met meer dan 500 pagina’s, waarin van alles aan de orde komt: van belonen tot leren en ontwikkelen, en van sociotechniek tot duurzame inzetbaarheid.

Met name over diversiteit, A.I. in HRM, en evidence-based werven is dit boek het lezen meer dan waard.

Met name de hoofdstukken over diversiteit, A.I. in HRM, en evidence-based werven en selecteren zijn ook voor recruiters het lezen meer dan waard, omdat de auteurs hier juist zoeken naar bewijs van wat wel en wat niet werkt. En dat blijkt nog best lastig in kaart te brengen. Want wat in de ene situatie werkt, hoeft dat nog niet in de andere te doen. En HRM is relatief gezien ook nog best een jonge tak van sport. Maar juist die zoektocht naar klinkend (liefst wetenschappelijk) bewijs voor interventies, en de terechte vraagtekens bij praktijken als bijvoorbeeld persoonstypologieën als de bekende MBTI, maken dit boek dan wel weer zéér het lezen waard.

check-in lezen zingeving#6. Jochanan Eynikel – Check-in

Dit boek is weer heel andere kost, en haakt in op de trend naar zingeving in organisaties. Vanuit onderzoek naar wat leven en werk zinvol maakt, gaat de auteur/businessfilosoof op zoek naar wat ons drijft, of een bedrijf een bron van betekenis kan zijn, en hoe we afscheid kunnen nemen van wat wel bekend staat als bullshitjobs. En, ook belangrijke vraag: levert het ook nog wat voor je bedrijf als je besluit te investeren in persoonlijke zingeving van je medewerkers?

‘We hebben geen globaal plan nodig. Wel veel druppels.’

Jazeker, is de stelling van Eynikel, die ervoor pleit geen grote woorden of dure missieverklaringen te gebruiken, maar juist langs persoonlijke ervaringen zinvol werk op te bouwen. ‘Laat de betekeniseconomie maar eerst vanuit het kleine een verschil maken, in plaats van afgeschoten te worden als utopisch of naïef, omdat het druppels op een hete plaat zijn’, zo valt er te lezen. ‘Uiteindelijk bestaat elke oceaan uit een veelheid aan druppels. Als we de economie zinvoller willen invullen, hebben we dan ook geen groot nieuw model nodig. Geen globaal plan. Wel veel druppels.’

assessment trainer lezen#7. Jack van Minden – De Assessment-Trainer

Als laatste in deze rij min of meer een nieuw boek van een ‘gouwen ouwe’, dr Jack van Minden. De psycholoog en directeur van advies- en trainingsbureau Psycom schreef in het verleden al een hele rits bestsellers als De IQ-Trainer en De IQ-Trainer 2, Alles over psychologische tests, Alles over assessment centers en Alles over selectiegesprekken. Veel van zijn inmiddels 15 boeken werden zelfs in het Engels en Duits gepubliceerd.

Over moderne, digitale vormen van assessment gaat het hier helaas niet of nauwelijks.

Met zijn nieuwe bundel De Assessment Trainer kun je je als kandidaat voorbereiden op een assessment. Er staan bijvoorbeeld hoofdstukken in over rollenspellen en postbakoefeningen, en over groepsopdrachten en presentaties. Doordat er zoveel oefeningen instaan, is er helaas weinig ruimte gemaakt voor het waaróm van al deze opdrachten, en voor de vraag of die allemaal wel zo voorspellend zijn. Ook over moderne, digitale vormen van assessment gaat het hier helaas niet of nauwelijks. Dat maakt het boek voor de recruiter, de ‘andere kant van de tafel’, net wat minder interessant om te lezen. Vaak heb je het gevoel: dat hadden we toch ook online afgekund?

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners