Er waren natuurlijk al langer bekende vacatureplatforms die in de zorg proberen vraag naar en aanbod van personeel bij elkaar te brengen. Maar de laatste dagen is er een grote stroom aan initiatieven bijgekomen, die allemaal proberen de grote behoefte in de zorg nu goed te ontsluiten. Nu veel mensen (even) zonder werk zitten, zijn alle handen aan het bed immers welkom, zo is de gedachte. Een klein overzicht van een elftal aan verschillende initiatieven, overigens niet alleen voor de zorg.
#1. De Medische Banenbank
De Medische Banenbank brengt al langer de vele vacatures in de zorg onder de aandacht bij veel mensen, onder meer via in de sector zéér bekende titels als Skipr, V&VN, NTvG, MedNet en Nursing. Maar de afgelopen dagen is ook hard gewerkt aan een manier waarop dat in deze tijden nog beter kan.
Zorgprofessionals die een bijdrage kunnen leveren, worden via een mailalert op de hoogte gehouden van relevante posities.
De oplossing is erin gevonden dat ziekenhuizen en zorginstellingen die met spoed op zoek zijn naar personeel nu kosteloos een oproep kunnen plaatsen, met de kortingscode COVID-19. Zorgprofessionals die een bijdrage kunnen leveren, worden vervolgens via een speciale mailalert op de hoogte gehouden van relevante posities. Medische studenten, oud-zorgmedewerkers en zelfstandigen die iets kunnen betekenen worden nadrukkelijk opgeroepen zich in te schrijven voor dit Job Alert.
#2. RecruitersForGood
Maandag berichtten we er al over, maar vandaag officieel gelanceerd: het platform RecruitersForGood. Dit initiatief van een aantal recruiters brengt werkzoekenden kosteloos in contact met bedrijven die juist ‘noodvacatures’ hebben vanwege extra drukte door het coronavirus. Het grote recruitmentnetwerk van de initiatiefnemers moet vervolgens ervoor zorgen dat de vacatures snel worden verspreid en ingevuld.
‘Wij willen vooral de kwetsbare groepen in onze maatschappij helpen.’
Het gaat hier overigens niet alleen om ziekenhuizen, maar ook om bijvoorbeeld scholen, het UWV, supermarkten of maaltijdbezorgers. ‘Wij willen vooral de kwetsbare groepen in onze maatschappij helpen, zoals mensen met nulurencontracten, zzp’ers en mkb’ers’, aldus Milad Zandi, een van de initiatiefnemers ‘Velen van hen zitten nu zonder werk of opdrachten. Terwijl op zoveel andere plekken juist extra handen nodig zijn. Ons platform brengt vraag en aanbod samen, geheel op vrijwillige basis.’
#3. COVID-19 extra handen aan het bed
Een van de first movers was de LinkedIn groep ‘COVID-19 extra handen aan het bed’. Op het moment van schrijven telt deze groep al bijna 4.300 leden. De groep is eind vorige week gestart om vraag en aanbod te koppelen ten aanzien van extra inzet van (oud-)verpleegkundigen, om de tekorten ten gevolge van Covid-19 op te vangen. Initiatiefnemers zijn Karin van Montfoort en Renske Verhoeven (beiden docent verpleegkundige aan de HAN), samen met José Geertsema en Sanne Verhoeven.’Deze groep is nadrukkelijk niet bedoeld voor het recruiten van zorgpersoneel door commerciële partijen’, staat er in de groepsregels te lezen. De succesvolle groep is inmiddels trouwens opgegaan in:
#4. Extra handen voor de zorg
Via de nieuwe website Extrahandenvoordezorg.nl wil het ministerie van VWS alle initiatieven bundelen om extra hulptroepen voor de zorg te werven. De duizenden enthousiaste vrijwilligers moeten de toeloop van corona-patiënten en het extra verzuim onder zorgpersoneel opvangen, door vraag en aanbod van extra zorgpersoneel tijdens de coronacrisis versneld samen te brengen. Regionale contactpunten van werkgeversorganisaties moeten de tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg koppelen aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben.
Deze nieuwe website wil vraag en aanbod van extra zorgpersoneel tijdens de coronacrisis versneld samenbrengen.
Ook de initiatieven van vakbonden (zoals NU’91) en beroepsverenigingen worden toegevoegd aan dit platform, dat inmiddels enkele duizenden aanmeldingen in de (landelijke) database heeft. Inmiddels zijn dat er al enkele duizenden. Bij de matching wordt rekening gehouden met de kwaliteitsstandaarden en het besmettingsrisico dat de inzet van mensen van buiten de organisatie met zich meebrengt.
We zijn live! Via deze site gaan we vraag en aanbod van extra zorgpersoneel tijdens de coronacrisis versneld samenbrengen. #coronavirus https://t.co/Rjy6K9VQh7
— Anneke Westerlaken (@a_westerlaken) March 18, 2020
#5. Gezondheidszorgbanen
Ook artsenvakblad Medisch Contact lanceerde maandagmiddag een speciaal vacatureplatform vanwege de vraag naar extra zorgpersoneel in de strijd tegen het coronavirus, samen met Artsenfederatie KNMG. Op dat platform, onder de naam gezondheidszorgbanen.nl/covid19, kunnen zorginstellingen gratis vacatures plaatsen voor extra zorgpersoneel in de strijd tegen het coronavirus. Daarnaast kunnen geneeskundestudenten, artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die graag een steentje willen bijdragen tijdens de coronacrisis zich opgeven via 1 van de 10 banenplatforms van Gezondheidszorgbanen. Zij ontvangen dan een dagelijkse mail met vacatures in de regio van hun voorkeur.
Binnen 24 uur na de lancering meldden zich meer dan 2.400 mensen op de site, onder wie bijna 1.500 geneeskundestudenten.
Het bleek vrijwel meteen een succes. Binnen 24 uur na de lancering meldden zich meer dan 2.400 mensen op de vacaturewebsite. Onder hen veel geneeskundestudenten (bijna 1.500) en artsen (bijna 700), maar ook verpleegkundigen, assistenten en andere zorgprofessionals. Soms kunnen de studenten met hun inzet ook studiepunten verdienen, afhankelijk van waar ze studeren.
#6. Ready2Help
Geen zorgprofessional en toch helpen? Het Rode Kruis heeft dan de actie Ready2Help voor ‘burgerhulpverleners’. Inmiddels al zo’n 40.000 mensen zijn bij dit netwerk aangesloten. Zij komen in heel Nederland in actie om de meeste kwetsbare mensen te informeren hoe zij zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Zo verspreiden ze flyers op een aantal zichtbare plekken in de buurt, en bieden ze aan boodschappen te doen. Ook checken ze of je oude buurman nog genoeg medicijnen in huis heeft.
#7. NL voor elkaar
Een andere plek waar niet-zorgprofessionals hun diensten aanbieden is NLvoorelkaar. Van een kaartenactie tot boodschappenhulp voor zorgmedewerkers, op dit platform moet het allemaal samenkomen. Er staan al bijna 70.000 vrijwilligers geregistreerd die ook in deze tijden iets voor een ander willen betekenen. Elke 6 minuten wordt er een match gemaakt.
Elke 6 minuten wordt er op NLvoorelkaar een match gemaakt.
Communicatie verloopt via het platform op een veilige manier. Mensen die nu geen hulpvraag zien waar ze bij kunnen helpen, krijgen automatisch bericht als er een vraag wordt geplaatst die wel past bij hun aanbod of profiel. Doel is één overzicht te creëren van alle hulpvraag en -aanbod in deze coronacrisis. Hulp vragen en aanbieden is er gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren.
#8. HoodHero
‘Voor iedere held die de zorg wil helpen’, dit platform dat vrijwilligers, zorgprofessionals en zorginstellingen samenbrengt in de strijd tegen COVID-19. Vrijwillige zorgprofessionals en oud-zorgprofessionals kunnen zich aanmelden via HoodHero en zorginstellingen vinden de hulp die zij nodig hebben. Het platform voorziet ook in donaties, waarmee de vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet.
Iedereen kan zich aanmelden. Met of zonder medische kennis.
Dit initiatief van Emply, Zeker Zichtbaar, The Fully Bookers, Baker McKenzie, Brockmeyer,Shockmedia, DOK30 Communicatie, Lekker Sociaal en Recruit Robin richt zich vooral op ‘helden uit de buurt’. Iedereen kan zich aanmelden. Met of zonder medische kennis. Er is in de zorg veel behoefte aan extra zorgpersoneel, maar ook achter de schermen is veel werk te doen. Meld je je aan, dan wordt je achtergrond, kennis en hoe je wilt helpen gevraagd: als zorgprofessional, vrijwilliger of anders. Onder meer het UMC Utrecht, Amerpoort, Halte Zomervilla, Reinier de Graaf, ZorgSpectrum, Catharina ziekenhuis, AvL, ‘s Heeren Loo, Caryn, Tzorg, Activite en Topaz hebben al aangegeven graag gebruik te maken van de helden die zich bij HoodHero aanmelden. Andere zorginstellingen die hulp kunnen gebruiken, kunnen zich hier aanmelden.
#9. Covidvrijwilliger.nl
Inmiddels staan al meer dan 550 studenten, verspreid over Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel, klaar om te helpen via de site van covidvrijwilliger. Dit initiatief is gestart door een groep medische studenten van het Universitair Medisch Centrum Groningen, in samenwerking met het UMCG zelf, de Hanzehogeschool en (para)medische studieverenigingen.
Medische studenten in Groningen hebben een initiatief gestart om de zorg in het noorden draaiende te houden.
Veel studenten Geneeskunde, Tandheelkunde, Bewegingswetenschappen, Farmacie, Mondzorgkunde, Verpleegkunde, Fysiotherapie en de Research Masters kunnen momenteel geen onderwijs volgen. Laat hen een handje helpen waar dat nodig is, hebben de initiatiefnemers gedacht. Ze hebben daarom een online platform opgezet, om de zorg in Noord-Nederland samen draaiende te houden.
#10. PlayToWork
Het mbo-onderwijs is in Nederland niet altijd even zichtbaar, maar telt toch meer dan een half miljoen (!) studenten. En ook van hen zitten velen nu thuis. Daarom biedt ‘gegamificeerd arbeidsbemiddelingsplatform voor mbo’ers’ PlayToWork nu aan om vrijwilligersvacatures gratis op het PlaytoWork-platform te plaatsen. ‘En wij matchen deze dan aan alle 55.000 mbo’ers in ons bestand. En aan de honderdduizenden mbo-studenten die soms minder zichtbaar zijn dan hun hbo- en wo-collega’s’, belooft mede-oprichter en CEO Max Boodie.
#11. Coronaklussen
Op het gratis platform Coronaklussen komen klussen en klussers samen. Organisaties plaatsen een opdracht die, bij voorkeur vanuit huis, vrijwillig en geheel belangeloos opgepakt kan worden. Vanuit de gedachte: samen helpen we elkaar verder. Het online platform is vandaag gelanceerd vanuit Driessen Groep. De klussen hebben bij voorkeur een belangeloos karakter, stimuleren ontstane kansen door het thuiswerken en hebben een focus op digitale uitvoerbaarheid. Bijvoorbeeld een getroffen horecaondernemer die wordt geholpen door een developer bij een nieuwe website, of een socialmedia-expert die een sportschool helpt bij de opzet van online-lessen.
#12. Werken voor NL
Ook Manpower doet een duit in het zakje met Werken voor NL, een vacaturesite voor bedrijven in vitale sectoren (overigens niet te verwarren met de rijksvacaturesite Werken voor Nederland). Zo wil Manpower vacatures van bedrijven die de samenleving draaiend houden snel invullen en mensen die thuis zitten aan het werk helpen. Daar waar de werkgelegenheid in vele sectoren inzakt, is het voor andere branches en bedrijven nu alle hens aan dek. Denk aan het UWV, in de logistiek en in andere belangrijke sectoren zoals de zorg. Daar zijn bijvoorbeeld nog steeds dringend mensen nodig. Alleen al voor de vacatures die bij Manpower uitstaan, is per direct vraag naar minimaal 1.000 werknemers.
Initiatief gemist? Laat het weten!
Meer weten over werven in de zorg?
Tijdens het seminar Beter werven in de zorg van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie krijg je concrete handreikingen om op korte, middellange en lange termijn jouw werving te optimaliseren. Met veel praktijkvoorbeelden, twee sprekers en twee inspirerende gastsprekers. Vanwege het coronavirus wordt dit seminar nu volledig online verzorgd. Schrijf je dus nog snel in.