Gem. leestijd 2 min  2524x gelezen

Studenten techniek willen naar het buitenland

Studenten techniek willen naar het buitenland

Studenten aan de drie Nederlandse technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Enschede willen na hun studie bij voorkeur in het buitenland aan de slag. Slechts 49% wil binnen Nederland werken. Een groot aantal (31%) denkt binnen Europa te blijven en een kleine groep (10%) overweegt de Verenigde Staten of Azië.

Internationale ervaring

Dit blijkt uit onderzoek van ASML, bedenker en ontwikkelaar van complexe technologie voor lithografiemachines voor de chipindustrie. Om inzicht te krijgen in de aansluiting tussen technische opleidingen en de arbeidsmarkt en het toekomstbeeld van studenten, ondervroeg ASML 1.300 studenten van de TU/e, TU Delft, Universiteit Twente, KU Leuven (België) en RWTH Aachen (Duitsland). “Het is opvallend om te zien dat een groot deel van de Nederlandse studenten een carrière in het buitenland ambieert. Uiteraard zijn er bij Nederlandse organisaties, zoals ASML, ook voldoende internationale mogelijkheden. Zo werken er bij ASML meer dan 72 nationaliteiten en bieden we verschillende functies aan met mogelijkheden tot een kort of langer verblijf in het buitenland”, zegt Hank Oosterbaan, Global Manager Labor Market Communications bij ASML. “Je hoeft dus geen baan in het buitenland te zoeken om internationale ervaring op te doen.”

Techniekopleidingen 20 procent meer aanmeldingen

De ondervraagde studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten beoordelen hun opleiding erg positief. Maar liefst 95% van de ondervraagden zou een technische studie aan anderen aanraden. Nederlandse studenten blijken hun studiekeuze voor een belangrijk deel te bepalen op basis van Open Dagen, gevolgd door het oordeel van ouders. De registratiecijfers voor het schooljaar 2013-2014 laten een positief beeld zien. Het aantal aanmeldingen voor een technische opleiding in Nederland is met maar liefst 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Oplossingen en producten belangrijk

Tweederde van de ondervraagde studenten is van plan om na de studie aan het werk te gaan, terwijl 19% nog verder wil studeren. Driekwart van de studenten heeft nog geen idee wat voor werk zij na hun studie precies willen gaan doen. Belgische en Duitse studenten hebben hier meer zicht op. Bij de keuze van het meest geschikte bedrijf, laten studenten zich vooral leiden door de oplossingen en producten waaraan gewerkt wordt gevolgd door carrièremogelijkheden en imago. Opmerkelijk is dat onder Duitse studenten duurzaamheid een veel belangrijkere rol speelt bij de keuze voor een bedrijf dan in Nederland.

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners