Gem. leestijd 3 min  7642x gelezen

De sollicitant is de baas – en nog 4 megatrends om in 2018 rekening mee te houden

De sollicitant is de baas – en nog 4 megatrends om in 2018 rekening mee te houden

Wat heeft 2018 voor ons in petto? Wonderkind-ceo Lars Wetemans schetst wat hij ziet als de 5 grootste megatrends. Daarbij onder meer: mobiel, mentaliteit en merken. En o ja, de sollicitant is de baas. Period.

Dat de war for talent flink gaande is, dat is een open deur van jewelste. Maar wat betekent het precies? Lars Wetemans noemt 5 megatrends:

#1. De sollicitant is nu echt de baas

De sollicitant staat aan het stuur, zegt Wetemans: “Meer dan ooit is een war for talent gaande. Niet meer alleen voor IT’ers of technische beroepen, maar nu ook in de zorg, het onderwijs, de bouw en de logistiek. Als werkgever kun je je geen ellenlange sollicitatieprocedures meer veroorloven; je moet snel op kandidaten reageren. Doe je dat niet, dan heeft jouw droomkandidaat misschien al wel een andere baan.”

#2. Mobiel solliciteren breekt door

De meeste websites doen het inmiddels goed op elk schermformaat, zegt Wetemans. Maar mobiel solliciteren gaat volgens hem wel iets verder dan een responsive omgeving. Weinig mensen hebben een cv paraat op hun telefoon. Toch wordt bij een online sollicitatie nog vaak gevraagd om een cv te uploaden.

‘Motivatiebrieven, dat is niet meer van deze tijd’

“Een echte conversiekiller”, noemt hij dat. “Maar in de recruitmentwereld is het helaas nog wel dagelijkse praktijk. Hetzelfde geldt voor motivatiebrieven, ook dat is niet meer van deze tijd. Zeker als je mikt op latent werkzoekenden, mensen die zonder te zoeken in aanraking komen met vacatures. Die wil je direct een kans geven om te solliciteren. Voor hen moet je dus zo min mogelijk drempels opwerpen.”

#3. Je moet gaan daar waar het talent is

Post & pray is voorgoed verleden tijd. Een vacature opstellen en die via LinkedIn, social media, de nieuwsbrief en jobboards verspreiden en dan hopen op goede kandidaten? Het is tijdverspilling, zegt Wetemans. “Of je krijgt geen enkele reactie, of je krijgt er juist zoveel dat je ze niet aankunt. Bepaalde beroepen worden ook kapotgespamd door recruiters op LinkedIn. Met als gevolg dat ze dit platform verlaten.”

‘Post & pray? Of je krijgt geen enkele reactie, of je krijgt er juist zoveel dat je ze niet aankunt’

En dat terwijl degene die jij zoekt, waarschijnlijk niet eens op zoek is naar een baan, zegt hij. “Maar 19 procent van de beroepsbevolking zoekt actief naar werk. Die overige 81 procent bereik je dus niet via LinkedIn of jobboards. In plaats daarvan moet je dus gaan naar daar waar het talent zelf ook gaat. Dat kan overal zijn: in apps, op YouTube, op blogs, games, het maakt niet uit. Je gaat ze proactief benaderen en targetten. Dat kan via sourcing of advertising, zoals wij dat doen. Dat gaat bijna volledig automatisch, dus dat hoeft ook geen arbeidsintensief proces te zijn.”

#4. Mentaliteit is belangrijker dan een cv

Een leven lang leren is voor veel beroepen een must. Ontwikkelingen volgen elkaar sneller op dan ooit. Dat zorgt ervoor dat mensen meerdere carrières hebben in één leven. De juiste skills en mentaliteit zeggen daarom ook meer dan een cv. “Een diploma zegt wat je hebt gedaan, niet wat je allemaal kunt. Als je 10 of 15 jaar geleden een studie marketing of ICT hebt gedaan en daarna niks hebt bijgeleerd, kom je echt niet meer aan de bak. Skills en mentaliteit kun je tegenwoordig makkelijk testen en ik zie dat ook meer en meer gebeuren. Daarbij wordt er op 85% van de cv’s gelogen, dus zo betrouwbaar zijn cv’s ook niet.”

Skills en mentaliteit kun je tegenwoordig goed testen en ik zie dat ook meer en meer gebeuren

“Door (anoniem) te testen op vaardigheden en werkhouding, voorkom je ook dat je op basis van vooroordelen een beslissing neemt. Veel werkgevers vormen binnen 6 seconden een oordeel over een cv. Helaas nog steeds vaak niet op feiten, maar op gevoel of op een al dan niet exotische achternaam. Daar moet iets aan gebeuren.”

#5. Een sterk werkgeversmerk geeft de doorslag 

Employer branding is een van de topthema’s in HR, volgens het trendsonderzoek van Berenschot, Performa en ADP. “In een aantrekkende markt red je het niet meer met een tafeltennistafel en een gezellige lunch als je talent wilt aantrekken of behouden”, zegt Wetemans. “De primaire arbeidsvoorwaarden zijn bijna overal hetzelfde, de war for talent win je op de secundaire voorwaarden, de cultuur en de uitstraling van de diensten en producten. Het draagt allemaal bij aan een sterk werkgeversmerk. Zo’n merk maakt dat talent voor jouw bedrijf kiest in plaats van voor de concurrent.”

lars wetemans wonderkind uitsnedeOver de auteur

Dit blog is (mede) geschreven door Lars Wetemans, oprichter en ceo van Wonderkind. Deze Amsterdamse scale-up, die technologie ontwikkelt voor de recruitmentindustrie, was onder meer start-up van het jaar 2017 bij Sprout, Deloitte Rising Star 2017, winnaar bij het Oranje Handelsmissiefonds 2017 en in 2016 winnaar van een Recruitment Tech Award. In het verleden werkte Lars als (interim) marketingspecialist bij onder meer Monsterboard en USG People.

 

 

 

 

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners