Hoewel het nieuwe kabinet overweegt het eerste deel van de groene staalplannen van het bedrijf te subsidiëren (40% van de productie), is sluiting van Tata Steel in IJmuiden ook nog steeds niet uitgesloten. De realisatie van de groene plannen laat immers nog lang op zich wachten en is ook allerminst zeker. Concurrentie is meer vooruitstrevend in de transitie, er is een mondiaal staaloverschot en er lopen rechtszaken tegen Tata Steel en de overheid om de uitstoot (sneller) substantieel te verminderen.
Realisatie van de groene plannen van Tata Steel laat nog lang op zich wachten en is ook allerminst zeker.
Werknemers houden niet van onzekerheid en zijn bezorgd over mogelijk banenverlies rondom de overgang naar groen staal en over hun eigen werkomgeving en gezondheid. Rapporten van het RIVM, de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en de Expertgroep Gezondheid IJmond hebben zowel omwonenden als (potentiële) werknemers van Tata Steel de afgelopen jaren steeds beter geïnformeerd over de gezondheidssituatie en -risico’s.
8.000 mensen
Er werken nu ruim 8.000 mensen bij Tata Steel in IJmuiden. Onderzoek in 2023 liet al zien dat de arbeidsmarktkansen van nagenoeg alle werkzame doelgroepen binnen Tata Steel goed tot zeer goed zijn. De onderliggende skills bij de meeste functies, evenals de functies zelf, zijn veelgevraagd in de gemeenten binnen een straal van 25 kilometer rondom Velsen en/of de hele provincie Noord-Holland. Ook de doelgroepen 50-plus en 60-plus hebben allemaal een goede arbeidsmarktkans, zo blijkt.
Tijdens het debat over Tata Steel op 28 mei maakte VVD-Kamerlid Silvio Erkens de vergelijking met de Limburgse mijnsluiting. Ten onrechte. Een meer relevante vergelijking is die met VDL NedCar, waar de sluiting géén effect had op de arbeidsmarkt en werkgevers stonden te springen om het ontslagen personeel aan te nemen. Natuurlijk is je baan verliezen emotioneel en brengt dit onzekerheid met zich mee. Maar de aanpak waarbij het UWV, VDL NedCar en 400 bedrijven in Limburg samenwerkten om werknemers op een persoonlijke manier van werk naar werk te begeleiden, is een blauwdruk voor andere grootschalige reorganisaties.
Sluiting misschien wel een zegen
Misschien is de sluiting van Tata Steel ook wel een zegen voor de (arbeidsmarkt in de) IJmond. Het gebied in het economische hart van Nederland wordt dan in één keer een veel gezondere woon- en werkomgeving en trekt nieuwe bedrijvigheid aan en creëert bovendien ruimte voor broodnodige nieuwe woningen. Net zoals de Philips-reorganisatie Centurion in de jaren 90 in Eindhoven ruimte gaf aan ASML en een modern hightechbedrijf als DSM is voortgekomen uit de mijnen in Limburg (wat nog steeds in de naam is terug te vinden).
Misschien is de sluiting van Tata Steel wel een zegen voor (de arbeidsmarkt in) de IJmond.
De huidige arbeidsmarktsituatie voor werknemers van Tata Steel is zeer zonnig. Op basis van vacaturedata van de afgelopen 2 jaar hebben we voor de top 10 beroepen uitgezocht welke werkgevers in de provincie Noord-Holland de grootste vraag hebben. In Noord-Holland zijn onder meer Alliander, Witteveen+Bos, Ofi Europe, Equans, Picnic, FrieslandCampina, het Ministerie van Defensie, Cargill, Spie, Rijkswaterstaat, KLM en Engie werkgevers die veel om het soort personeel vragen dat nu bij Tata Steel werkt. Wil je de volledige lijst ontvangen met de top 10 vragende bedrijven per functie? Stuur dan even een mailtje.
Over de auteur
Jildert Huitema is mede-oprichter van ImpactWork, een community van gelijkgestemden die ernaar streven om de arbeidsmarkt positief te veranderen voor toekomstige generaties. Hij spreekt vandaag op Demo_Day.