Skillspaspoorten: dé sleutel tot een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt?

In een tijd waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert, is het essentieel dat het onderwijs zich aanpast aan de behoeften van zowel studenten als werkgevers. Kunnen skillspaspoorten helpen de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen?

Laurens Waling Op 03 juni 2024
Gem. leestijd 3 min 404x gelezen
Deel dit artikel:
Skillspaspoorten: dé sleutel tot een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt?

In een tijd waarin de arbeidsmarkt voortdurend verandert, is het essentieel dat het onderwijs zich aanpast aan de behoeften van zowel studenten als werkgevers. Skillspaspoorten kunnen hierbij een cruciale rol spelen door de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen, het leerproces leuker en effectiever te maken, en studenten te matchen aan zinvol werk, denken ze bij Saxion Hogeschool, dat hiervoor recent onder meer een innovatief stageplatform is gestart.

Saxion Hogeschool start een platform dat de hard en soft skills van studenten voorspelt.

Het nieuwe platform van Saxion matcht studenten aan bedrijven op basis van hun vaardigheden, persoonlijkheid en ambities. Dit stelt studenten in staat om praktijkervaring op te doen met projecten die nauw aansluiten bij hun interesses en capaciteiten. Met behulp van de A.I.-technologie van 8vance worden zowel soft als hard skills van de studenten voorspeld, wat leidt tot betere matches en een hogere succeskans voor zowel student als werkgever. Dat zorgt enerzijds voor beter afgestemde leerervaringen, anderzijds voor een kleinere kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt, en bestrijding van arbeidsmarktkrapte dankzij betere matches.

Meerdere applicaties

Het innovatieve platform van Saxion Hogeschool bestaat uit meerdere applicaties die studenten de mogelijkheid bieden om zowel individueel als in teamverband aan echte beroepsvraagstukken te werken. Het A.I.-gedreven platform helpt studenten bij het opstellen van hun profielen, waarbij hun persoonlijkheid, skills en leerambities worden benadrukt. Studenten ontvangen op basis hiervan persoonlijke suggesties en notificaties voor geschikte projecten en stages. Tegelijkertijd kunnen bedrijven opdrachten plaatsen en zien welke studenten het beste bij hun projecten passen, wat hen helpt aantrekkelijker te worden voor jong talent.

Bedrijven kunnen zien welke studenten het beste bij hun projecten passen, wat hen helpt aantrekkelijker te worden voor jong talent.

Het platform is ook aangesloten bij Twente.com, een portal die uitgebreide informatie biedt over het leven, wonen en werken in Twente. Het project, dat de naam Market & Match meekreeg, is reeds getest in kleine groepen en wordt later dit jaar breder uitgerold. Het is een onderdeel van Saxion’s streven om duurzame relaties te ontwikkelen tussen het onderwijs en de beroepspraktijk, met het doel om beroepsprofielen actueel en toekomstbestendig te houden. Studenten krijgen hierdoor makkelijker toegang tot uitdagende en leerzame (stage)opdrachten, en kunnen de kansen die de regio biedt, optimaal benutten.

Belang van skillspaspoorten

Door op deze manier te werken, kunnen skillspaspoorten zo’n 27.000 studenten helpen om een gepersonaliseerd portfolio op te bouwen en te zorgen voor een betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Door studenten vanaf het begin te koppelen aan projecten en banen die echt bij hen passen, kun je hun potentieel volledig benutten en de verspilling van talent tegengaan. Iets wat ook weer aansluit bij het boek Morele Ambitie, waarin Rutger Bregman bespreekt hoe belangrijk het is om talenten niet te verspillen, maar optimaal te benutten.

Initiatieven zoals de Skills Ambassade en het integraal skillspaspoort bevorderen deze benadering verder. De Skills Ambassade ondersteunt onderwijsinstellingen en bedrijven in het implementeren van skills-based benaderingen. Zet alvast het congres van 4 november in je agenda. Daar worden deze thema’s uitgebreid verder besproken. En vergeet ook het symposium over de dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt niet, dat CBS en TNO op 27 juni 2024 van 12.00 tot 18.00 uur bij Sociëteit de Vereeniging in Den Haag organiseren.

Meer lezen?

Beeld boven

Deel dit artikel:

Laurens Waling

Chief Evangelistbij 8vance
Laurens is Chief Evangelist voor 8vance. 8vance levert een Talent Mobility-platform met eigen AI om precies te voorspellen wie welk werk het beste kan doen, onder andere op basis van skills, persoonlijkheid en ambitie. Laurens is een expert in toepassingen van AI in het HR-domein. Hij adviseert grote bedrijven, zorgorganisaties, onderwijsinstellingen en overheden bij innovatie-, HR- en organisatievraagstukken. Laurens was oprichter van het jobcarving-platform Part-up, dat hij in 2021 verkocht, waarna hij zich aansloot bij 8vance.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners