Serena Williams kan wel een balletje slaan natuurlijk. Maar nu ze haar tennispensioen nadert, zet ze zich ook steeds meer in maatschappelijke doelen. En daar hoort ook recruitment bij. Zoals haar recente investering duidelijk maakt in Karat, een sollicitatieplatform dat onder meer als doel heeft het aantal zwarte software engineers in de Verenigde Staten minimaal te verdubbelen.
Op dit moment is hooguit zo’n 5% van de Amerikaanse softwareschrijvers zwart.
Op dit moment is hooguit zo’n 5% van de Amerikaanse softwareschrijvers zwart, zo blijkt uit cijfers. Serena Williams zal de komende jaren een (inhoudelijke en financiële) bijdrage leveren aan het zogeheten Brilliant Black Minds–programma van Karat, dat erop gericht is in 10 jaar meer dan 100.000 zwarte engineers aan een baan te helpen. Het bedrijf heeft een wereldwijd netwerk van engineers die interviews doet en codeer-assessments maakt voor kandidaten. De titel die Serena Williams krijgt bij het bedrijf is nu officieel ‘Champion of Brilliance‘.
‘Er is nog nooit een tekort geweest aan briljantie in zwart Amerika’, zei Serena in een statement bij de bekendmaking van haar investering. ‘Alleen een tekort aan toegang en mogelijkheden voor onze gemeenschap. De tech-industrie is erop gericht om een paar van de grootste uitdagingen van de wereld op te lossen. Het is mijn focus om ervoor te zorgen dat deze oplossingen worden ontwikkeld door ons allemaal.’
Serena Ventures
Vorige maand haalde Serena Ventures, het investeringsvehikel van Serena Williams, al 111 miljoen dollar op om een fonds te starten met een focus op diversiteit. Haar steun aan Karat, dat onder meer al werkt voor bedrijven als Coinbase, Robinhood, American Express, Intuit en Wayfair, moet die focus nog eens versterken. Het Brilliant Black Minds-programma is gestart om de kloof te overbruggen die zwarte softwaremakers vaak tegenkomen op de arbeidsmarkt.
Dankzij Serena Williams’ investering kunnen nu alle zwarte engineers in Amerika hun technische interview-skills oefenen.
Zo blijkt (uit onderzoek van Karat en Howard University) dat slechts 50% van hen al ooit een technisch sollicitatiegesprek heeft gehad voordat ze aan hun zoektocht naar een baan beginnen. Maar hetzelfde onderzoek toont aan dat met meer van zulke ervaring kandidaten meer zelfvertrouwen krijgen. En ook meer kans op een baan. Karat wil in dat gat duiken door ook zwarte kandidaten meer van zulke ervaring te laten opdoen. En met de investering van Serena Williams staat het programma ook open voor alle (potentiële) zwarte engineers in Amerika die willen oefenen met hun technische interview-skills.
Niet voor het eerst
Het is overigens niet voor het eerst dat Serena Williams zich het lot van doelgroepen op de arbeidsmarkt aantrekt. In 2020 haalde ze al het nieuws door haar bijdrage aan The Mom Project, een programma en platform dat als doel heeft moeders te behouden voor de arbeidsmarkt en hen meer kansen te bieden. Ze werd op dat moment strategisch adviseur bij de destijds meer dan 200.000 professionals tellende community, die zich inzet voor een toekomst waarin moeders niet meer hoeven te kiezen tussen hun familie en een (succesvolle) carrière.
In 2020 haalde Serena ook al het nieuws door haar bijdrage aan The Mom Project.
Ook Serena’s man, Reddit-oprichter Alexis Ohanian, investeert volop in technologie voor een betere arbeidsmarkt. Alhoewel de start-up-portefeuilles van beiden in hun huwelijk strikt gescheiden blijven, investeerde Ohanian vorig jaar bijvoorbeeld al in Generation Z-community Ladder en LinkedIn-uitdager Polywork. Eerder investeerde Initialized Capital, het fonds van Ohanian, ook al in het eerder genoemde The Mom Project. Om maar een voorbeeld te noemen.
Lees ook
- Feel Good Friday: wat deze Reddit-oprichter oogstte toen hij een alternatief voor het cv zocht
- Alle Feel Good Fridays
Foto boven: Serena op de tennisbaan, in 2020