Het artikel gaat hieronder verder.

Een skills-paspoort voor het onderwijs, dat hadden we nog niet. Maar met de lancering van EduSkills lijkt het wel die kant op te gaan: het nieuwe platform kijkt verder dan een diploma en een cv, en zet iemands vaardigheden (skills) centraal – dit maakt de weg vrij voor een toegankelijker, kansrijkere matching, nu dus ook voor wie voor de klas wil staan.
Voor de klas staan kan nu ook zonder pabo-diploma.
EduSkills is officieel erkend als project binnen het Integraal Skillspaspoort Programma (ISP). Het platform wil het voor kandidaten die het onderwijs overwegen mogelijk maken om op basis van werkervaring en vaardigheden een persoonlijk skillspaspoort te genereren. Werkzoekenden ontdekken dan welke functies in het onderwijs écht bij hen passen – van onderwijsassistent tot schoolleider – en kunnen gericht solliciteren of zich verder ontwikkelen. Voor scholen biedt het platform slimme tools om efficiënter personeel te werven, aldus Maurits Drenth, oprichter van ECHT Onderwijs, initiatiefnemer van het project.
‘Onderwijs toegankelijker’
‘We zetten met EduSkills in op wat – zeker in het onderwijs – écht ertoe doet: wat iemand kan en wil leren. Daarmee maken we het onderwijs toegankelijker voor nieuw talent, én helpen we scholen om het juiste talent te vinden’, stelt Drenth. Volgens de ondernemer is er in de samenleving een groeiende groep professionals die maatschappelijke impact wil maken, maar niet altijd voldoet aan het traditionele plaatje van ‘de ideale kandidaat’. Juist met werving, matching en ontwikkeling wil EduSkills hierop inspelen. En skills bieden daarbij de uitkomst.
‘Als we kijken naar vaardigheden, blijken mensen uit heel andere hoeken verrassend goed te passen in het onderwijs’, vult operationeel directeur Karin van der Gragt aan. ‘Met dit nieuwe skills-based platform kun je snel ontdekken of het onderwijs iets voor je is. Zonder diploma starten? Vaak mogelijk. Mét salaris? Jazeker. Het lerarentekort lijkt onoplosbaar als je alleen zoekt binnen de bestaande pool van opgeleide leerkrachten. EduSkills biedt scholen de mogelijkheid om traditionele vacatures te ‘verskillen’.’
‘Misschien was je jarenlang voetbaltrainer – dan deed je óók veel didactische vaardigheden op.’
En dan blijkt er ineens dus veel meer mogelijk. ‘Misschien was je jarenlang voetbaltrainer van een jeugdteam – dan heb je óók veel didactische vaardigheden opgedaan’, legt Van der Gragt uit. ‘Met onze techniek maken we die kennis en kunde zichtbaar. Alles wat je kunt, weet en geleerd hebt, wordt omgezet in skills. Zo krijg je een totaal nieuwe blik op talent. Iemand zonder ervaring in het onderwijs kan zo toch al over veel relevante vaardigheden beschikken. En zo krijg je ook meteen een ontwikkelpad: waar sta je nu, en wat heb je nog nodig om verder te groeien? En dat is minstens zo belangrijk.’