Gem. leestijd 3 min  24x gelezen

Schrapte Trump nu in één streep door ook alle initiatieven die skills boven diploma’s zetten?

In november vorig jaar lanceerde de Amerikaanse regering nog een Skills-First Hiring Starter Kit. Maar van dat initiatief in inmiddels niets meer terug te vinden, ondanks dat president Trump er in zijn eerste termijn nog zo enthousiast over leek.

Schrapte Trump nu in één streep door ook alle initiatieven die skills boven diploma’s zetten?

In zijn eerste regeerperiode was hij er nog heel positief over. In een executive order die hij in 2020 tekende, was hij lovend over het idee om kandidaten meer te selecteren op vaardigheden, in plaats van op (universitaire) diploma’s. De federale overheid in Amerika zou daarin eens het voorbeeld van particuliere werkgevers moeten volgen, zo stelde de toenmalige president Trump. Het zou een ‘efficiëntere en meer moderne aanpak’ van recruitment zijn, en minder kandidaten uitsluiten, vooral voor banen die verband houden met opkomende technologieën. Bovendien zou het de economische mobiliteit stimuleren, was Trump destijds van mening.

Met het letterlijk verbieden van DEI-programma’s lijkt ook de aandacht voor skills based hiring plots verdwenen.

Maar fast forward naar 2025 – en alles lijkt ineens anders. Want met het letterlijk verbieden van alle DEI-programma’s lijkt ook de aandacht voor skills based hiring plots verdwenen. In november vorig jaar lanceerde het US Departments of Labor nog de zogeheten Good Jobs Initiative’s Skills-First Hiring Starter Kit, na een sessie op het Witte Huis met toenmalig president Joe Biden en First Lady Jill Biden, samen met bijna 300 ‘education and workforce leaders‘. In die kit ging het erom hoe skills in plaats van (universitaire) diploma’s centraal te zetten in werving en selectie, promotie en management.

Dode links

Maar wie nu op de bijbehorende links klikt, komt bedrogen uit. Page Not Found, staat er dan te lezen. We waren bij het persbericht overigens ook al gewaarschuwd: Please note: As of 01/20/2025, information in some news releases may be out of date or not reflect current policies. Oftewel: nieuwe president, nieuw beleid. En dat is in het geval van president Trump in zijn tweede termijn wel héél duidelijk te merken. In zijn ambitie om af te rekenen met alles wat nog maar een beetje naar het oude neigt, lijkt op deze manier ook het skills-based hiring waar hij eerst zo enthousiast over was het slachtoffer te zijn geworden. Al weet je het bij Trump natuurlijk nooit helemaal zeker.

Het skills-based hiring waar Trump eerst zo enthousiast over was lijkt nu slachtoffer te zijn geworden.

En dat terwijl bijvoorbeeld het World Economic Forum nog steeds vol gelooft in de skills based revolutie in recruitment, en in zijn recente Future of Jobs Report 2025 er nog vol op inzet. En bijvoorbeeld het Amerikaanse congres nog vlak voor de inauguratie van Trump ook nog de zogeheten Chance to Compete Act goedkeurde, waarbij skills-based hiring juist een vaste plek in het federale wervingsbeleid kreeg.

Hoe nu verder?

Hoe het nu verder gaat is overigens ook nog onduidelijk. Ondanks zijn recente executive order, waarmee Trump 60 jaar oud beleid met één pennenstreek onderuit haalde, lijkt het juridisch onmogelijk – of in elk geval: heel lastig – om DEI(A)-activiteiten ook daadwerkelijk te verbieden. De executive order had het trouwens ook nergens specifiek over skills, noch over de initiatieven om diploma-eisen te schrappen. Maar dat er ook niets meer online over te vinden is, kan natuurlijk niet anders dan als een veeg teken worden gezien.

Dat er niets meer online over te vinden is, kan natuurlijk niet anders dan als een veeg teken worden gezien.

Niet voor niets antwoordden drie Democratische leden van de U.S. Equal Employment Opportunity Commission in januari ook meteen dat skills-based hiring als ‘common sense practice‘ om meer gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit te bevorderen gewoon mogelijk moet blijven.

Van DEI naar MEI 

Wel is inmiddels een nieuw buzzword in opkomst. Als vervanging van DEI (diversity, inclusiveness and equity) gaat het nu in de discussie ineens veel meer over MEI, oftewel: Merit, Excellence and Intelligence. Skills spelen hierin overigens wel een grote rol, maar ook dit begrip is weer omgeven door onduidelijkheid. Want een ‘meritocratie’ klinkt misschien mooi in recruitment, maar is het werkelijk een tegenstelling van het bevorderen van diversiteit? Staan MEI en DEI wel zo tegenover elkaar als Trump schetst? Of is juist het slechten van discriminatoire barrières nodig om mensen werkelijk op verdienste te kunnen beoordelen?

Meer weten?

Meer over skills based werven? Op 19 juni organiseren we er een inspirerend evenement over. met volop praktijkvoorbeelden. Lees er hier alles over:

Skills-Based Werven

Lees ook

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners