Personeelstekort in de horeca? Het wordt momenteel weliswaar iets minder, maar volgens ABN Amro gaat het hier wel mooi om structurele schaarste. Halverwege vorig jaar stonden er in de sector 76 vacatures per 1.000 banen open, ruim de helft meer dan in de rest van de economie. En dat blijkt ook het geval bij een wat minder belicht deel van de horeca: de coffeeshops. Want waar vind je voor deze letterlijke groeisector goede ‘budtenders‘, oftewel: medewerkers met verstand van zaken?
Zelfs na de ruim 10% verhoging in de horeca-cao betalen coffeeshops gemiddeld nog steeds beter.
Het bekende online programma Spuiten en Slikken dook er een paar maanden geleden al eens in, en liepen een dag mee met een coffeeshopmanager om te kijken wat er allemaal bij het vak komt kijken. Dat blijkt meer te zijn dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Niet gek dus dat het werk hier over het algemeen beter betaald wordt dan in andere horecazaken, zelfs na de gemiddelde ruim 10% loonsverhoging die voor de hele sector is afgesproken. Al speelt hier natuurlijk ook in mee dat de leeftijdsgrens voor dit werk doorgaans hoger is dan in andere horeca.
Tal van vacaturesites
Het is een sector die misschien niet zo opvalt. Maar ook hier blijken tal van vacaturesites actief. Zoals Coffeejobs (van Greenmeister) of het al meer dan 10 jaar bestaande Coffeeshopvacatures.nl, die beide overigens ook vacatures bij internationale zadenbedrijven, smartshops, headshops en evenementen verzorgen. Sinds eind vorig jaar is er bovendien een nieuwe markt voor vacatures aangeboord, nu ook wiet van legale telers in bijna 20 Brabantse coffeeshops wordt verkocht. Enkele grotere bedrijven in deze sector hebben sindsdien al heel wat vacatures openstaan.
Maar niet alleen in Nederland blijkt dit een groeimarkt. In Duitsland is legalisering sinds kort een feit. En ook in de Verenigde Staten vinden steeds meer mensen emplooi in deze sector. Zo meldde Vangst, het grootste recruitmentplatform hier, in zijn meest recente jaarverslag een toename van bijna 25.000 vacatures, en een groei van 5,4% in het aantal banen in de (legale) cannabis-industrie, oplopend tot ruim 440.000 fte. De omzet in de branche steeg in de VS met bijna 9% tot zo’n 29 miljard dollar. Na een paar ‘moeilijke jaren’ begint de branche nu dus duidelijk weer vaste voet onder de grond te krijgen, aldus het vacatureplatform.
Ook opleidingen
In Nederland blijkt het vak ook steeds meer aan professionaliteit te winnen. In Amsterdam bestaat zelfs al een officiële budtending-opleiding (voor, zeg maar, de sommeliers onder de wietkenners). Als budtender worden er immers niet alleen enige verkoopvaardigheden van je verwacht, maar bijvoorbeeld ook kennis van cannabinoïden, terpenen en het endocannabinoïde systeem (ECS). Een goede budtender moet in staat zijn zowel beginners als ervaren gebruikers te helpen om de wietplant ‘op een diepgaander niveau te leren kennen’, zoals het gespecialiseerde Royal Queen Seeds stelt.