Elke actief werk zoekende recruiter kan momenteel kiezen uit maar liefst 8 verschillende vacatures, zo blijkt uit recent onderzoek. In totaal verschenen afgelopen jaar zelfs 14.400 vacatures voor recruitmentprofessionals online. Dat zijn bijna evenveel vacatures als er mensen in het vak werkzaam zijn.
Recruiters zijn op dit moment dan ook ‘zeer schaars’, aldus onderzoek van Compagnon en Intelligence Group naar het HR-vakgebied. Wat zijn nog meer opvallende resultaten uit dat onderzoek? We noemen er nu 7:
#1. Nederland telt bijna 15.000 recruiters
Van de bijna 106.000 Nederlanders in het HR-vakgebied noemen zo’n 14.900 mensen zich ‘recruitmentprofessional’ (dus ongeveer 1 op de 7). Dat zijn volgens het onderzoek ofwel intercedenten, headhunters, recruiters, adviseurs werving & selectie of arbeidsbemiddelaars ofwel consulenten arbeidsbemiddeling.
Ongeveer 1 op de 7 HR-professionals is actief in het recruitmentvak
Van hen werken er ongeveer 5 op de 6 in loondienst. De rest is zzp’er (een sterk groeiende groep), of werkloos (2,7%, duidelijk minder dan het landelijk gemiddelde van 3,5%).
#2. De recruiter is gemiddeld nog een jonkie
Het merendeel van de recruitmentprofessionals in Nederland is vrouw. Met hun gemiddelde leeftijd van 36 jaar zijn ze bovendien jonger dan de rest van de beroepsbevolking (die gemiddeld 40 jaar is). Slechts 38% van de recruitmentprofessionals is de 40 al gepasseerd. Bij de overige HR-professionals geldt dat al voor zo’n 55%.
De relatief jonge leeftijd van de recruitmentprofessionals komt ook tot uiting in hun werkervaring; bijna de helft (49%) heeft minder dan 10 jaar werkervaring. Binnen de totale beroepsbevolking en de rest van de HR-professionals is dit nog geen 30%.
#3. Recruiters komen overal vandaan
Waar ongeveer de helft van de HR-professionals een achtergrond blijkt te hebben in een opleiding ‘Personeel en Arbeid’, is dit voor de recruitmentprofessionals heel anders. Van hen heeft slechts 22% een opleiding in deze richting afgerond. Wel is het hier nog de meest voorkomende studierichting, vóór bijvoorbeeld management of communicatie.
#4. Enorme groei in online vacatures
Naar recruiters is nog steeds zéér veel vraag: het afgelopen jaar groeide het aantal online vacatures voor deze groep met maar liefst 32%. Het totaal betekent nu niet alleen dat voor elke (latent) werkzoekende recruiter zo’n 8 vacatures online open staan, het aantal vacatures nadert zelfs bijna het aantal professionals in het recruitmentvak.
Toch toont de groei ook sporen van afzwakking. Niet alleen was het groeitempo lager dan de jaren ervoor, ook ten opzichte van de rest van de beroepsbevolking en ten opzichte van de andere HR-professionals lag de groei iets lager. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de sterke groei in de jaren ervoor: sinds 2015 is de online vraag naar recruitmentprofessionals immers meer dan verdubbeld. En zo’n sterke groei, die kun je natuurlijk niet eeuwig vasthouden…
#5. Bijna 4 op de 10 vindt nieuwe baan
Recruiters zijn niet alleen bezig met baanwisselingen van anderen, ook meer dan gemiddeld met die van zichzelf, zo blijkt uit het onderzoek. Waar onder de beroepsbevolking gemiddeld zo’n 27% het afgelopen jaar van baan veranderde, is dat onder recruiters maar liefst 39%. Iets meer dan de helft van hen vindt die baan overigens bij een andere werkgever. Die vele baan- en werkgeverwisselingen zie je trouwens ook terug in het feit dat gemiddeld minder recruiters een vaste baan hebben, aldus de onderzoekers.
#6. En die nieuwe baan vinden ze razendsnel
Net als bij de rest van de beroepsbevolking staan ook bij recruiters vacaturesites en ‘bekenden/netwerk’ bovenaan als kanaal om een nieuwe baan te zoeken. Daarnaast zorgen recruiters er echter veel vaker voor dat ze vindbaar zijn voor werkgevers, en gebruiken ze bovendien meer sociale media.
recruitmentprofessionals zeggen (veel) meer dan wie ook hun nieuwe baan te danken aan sociale media
Dat vinden ze trouwens ook een effectief kanaal: (veel) meer dan wie ook zeggen recruitmentprofessionals via sociale media een nieuwe baan te vinden. Dat verklaart mogelijk mede waarom recruiters er veel minder lang over doen dan anderen om een nieuwe baan te bemachtigen. Waar een gemiddelde werkzoekende daar bijna 3,5 maand voor nodig heeft, is dit onder recruiters slechts 1,4 maand.
#7. Minder parttime dan ze zouden willen
De mogelijkheid om parttime te werken is voor recruitmentprofessionals steeds belangrijker. In 2016 vond nog slechts 8% van hen dit belangrijk, in 2018 is dit verdubbeld tot liefst 16%. Toch is die wens (nog) niet terug te vinden in de online gezette vacatures: daarvan is slechts 10% ook specifiek geschikt voor parttimers (tegen 17% van alle vacatures). ‘Een parttime contract wordt minder vaak geboden dan de recruitmentprofessional zou willen’, concluderen de onderzoekers dan ook.
Meer weten?
Weten welke vakliteratuur recruiters lezen? Of in welke sector ze graag willen werken? Misschien wel hoe de recruitmentprofessional van de toekomst eruitziet? Download dan nu het volledige rapport over de arbeidsmarkt van HR en recruitment in cijfers.