Als robots al een bedreiging vormen voor de arbeidsmarkt, dan moeten mannen zich (veel) meer zorgen maken dan vrouwen, blijkt uit nieuw onderzoek.
Het zijn namelijk vooral typische mannenberoepen als lasser, automonteur of metaalbewerker die de komende jaren ten prooi lijken te vallen aan robotisering en automatisering. Voor typische vrouwenberoepen als tandartsassistente, kapster of juf is die kans veel kleiner.
Via Oxford en het CBS
Het lijkt op het eerste gezicht misschien allemaal wat generaliserend, maar JobPersonality zocht het uit. Ze pakten de inmiddels beroemde Oxford-lijst met 702 beroepen en hun kans op robotisering de komende jaren. Die vertaalden ze naar het Nederlands en legden de resultaten vervolgens naast CBS-cijfers over hoeveel vrouwen en mannen in elk beroep actief zijn.
‘Robotiseringspercentage’
Uit die analyse blijkt dat het gemiddelde ‘robotiseringspercentage’ in de top-10 van mannenberoepen maar liefst 62% bedraagt. Bij de top-10 van vrouwenberoepen is dit percentage aanzienlijk lager: 38% (dat het samen 100% is, is toeval). Alleen typische vrouwenberoepen als caissière en secretaresse moeten vrezen voor hun toekomst, terwijl bij de mannen alleen de elektricien en de elektronisch ingenieur zich min of meer ‘veilig’ weten.
Alleen typische beroepen als caissière en secretaresse moeten vrezen voor hun toekomst
Ook als we naar een top-20 gaan
En denk niet dat het toeval is met deze 2 keer 10 beroepen. Ook als de top-10 uitgebreid wordt tot een top-20 blijven de verschillen aanzienlijk. De top-20 van vrouwenberoepen wordt dan aangevuld met beroepen als psycholoog, zorgcoördinator, woonbegeleider en wijkverpleegkundige. Bij de mannen staan er in de top-20 beroepen als vrachtwagenchauffeur, dakdekker, machinist en schilder, allemaal beroepen waarbij digitalisering of robotisering op de loer liggen.
Zorg blijft een mensendingetje
Niet dat mannen nu meteen hoeven te wanhopen. Ze kunnen zich natuurlijk massaal laten omscholen tot – zeg – kapper of psycholoog, en jonge mannen kunnen zich hier nog best tijdig op voorbereiden in hun studiekeuze. Maar goed, tekenend is het wel. Menselijke spierkracht en technisch vernuft, jarenlang dé onderscheidende kenmerken van mannen op de arbeidsmarkt, beginnen steeds meer zijn waarde te verliezen, nu robots en machines dat beter kunnen. Menselijke zorg daarentegen, waar gemiddeld veel meer vrouwen te vinden zijn, blijft zijn onderscheidend vermogen juist behouden.
Mannen kunnen zich natuurlijk massaal laten omscholen tot – zeg – kapper of psycholoog
De top-10 van vrouwenberoepen
De top-10, met tussen haakjes het aantal vrouwen in dit vak, gevolgd door de kans op robotisering.
- Medisch praktijkassistenten zoals een tandartsassistent (97%; 51%)
- Apothekersassistent (95%; 72%)
- Secretaresse (94%; 96%)
- Verzorgenden zoals een verzorgende IG (94%; 47%)
- Pedagogisch medewerker (91%; 1%)
- Kassamedewerker (91%; 97%)
- Kapper (91%; 11%)
- Mbo-verpleegkundige (90%; 1%)
- Leraar basisonderwijs (86%; 0%)
- Gespecialiseerd verpleegkundigen zoals een verloskundige (85%; 1%)
De top-10 van mannenberoepen
De top-10 van beroepen waarin percentueel de meeste mannen voorkomen, gevolgd door de kans op robotisering van dit specifieke beroep:
- Elektronisch ingenieur (100%; 3%)
- Metaalbewerker (100%; 93%)
- Lasser (100%; 94%)
- Timmerman (99%; 72%)
- Machinemonteur (98%; 64%)
- Automonteur (98%; 59%)
- Fietsmonteur (98%; 94%)
- Elektricien (98%; 15%)
- Bouwvakker (97%; 88%)
- Loodgieter (97%; 35%)
Lees meer:
Meer van zulke verhalen?
Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!